عضو هیأت علمی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام گفت: صنایع باید با تقویت مراکز تحقیق و توسعه خود، تامین بخشی از نیازهای تحقیقاتی خود را بر عهده بگیرند.
علی گزنی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه مرکزی، با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از مقالات تولیدی در سطح کشور، در مباحث علمی روز دنیا کاربرد دارند، افزود: ما نمی توانیم بر اساس تحلیل برخی از داده های نوآوری ها در سطح بین الملل، مقالات تولید شده در دانشگاه های کشور را غیر کاربردی بنامیم و نمونه آن نیز مقاله ای است که توسط دانشگاه صنعتی امیرکبیر منتشر شده و تاکنون در 352 فناوری روز دنیا از آن استفاده شده است.
وی ادامه داد: اگر دانشگاه های ما بخواهند در مباحث علمی و دستیابی به فناوری های روز رشد داشته باشند، باید با صنایع در تعامل باشند و بدانند که خلق اثر و ایجاد فناوری های نوین بدون تعامل با بخش صنعتی ممکن نیست؛ چرا که این موضوع نیازمند ترکیبی از یک دانش فنی و علمی است.
گزنی تصریح کرد: در کشورهای پیشرفته، برنامه ریزی های زیادی برای ایجاد تعامل هرچه بیشتر بین صنعت و دانشگاه صورت می گیرد و طبق آئین نامه های مشخص شده، باید بخشی از هزینه های صنعت در دانشگاه سرمایه گذاری شوند. صنعت باید بخش های تحقیق و توسعه خود را توسعه دهد و از این طریق، تامین بخشی از نیازهای تحقیقاتی مورد نیاز خود را بر عهده بگیرد و بخشی دیگر را با همکاری دانشگاه انجام دهد.
وی تعامل بخش صنعت و دانشگاه را برای دستیابی به علوم و فناوری های نوین و رونق تولیدات داخلی ضروری دانست و گفت: خوشبختانه در کشور ما سیاست گذاری های خوبی در راستای دستیابی به این تعامل انجام شده است، اما ما نیاز داریم که سرعت خود را در این زمینه بیشتر کنیم و به ارتباطی جدی تر بین صنعت و دانشگاه برسیم.
عضو هیأت علمی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری بر توجه هرچه بیشتر به راهکارها و مدل های ارائه شده برای تسریع در فرایند شکل گیری ارتباط بین صنعت و دانشگاه تاکید کرد و افزود: ما برای اینکه بتوانیم تولیدات خود را افزایش دهیم و شاهد رونق در تولیدات داخلی خود باشیم، چاره ای جز تقویت ارتباط بین صنعت و دانشگاه نداریم. خوشبختانه هم اکنون با شکل گیری شرکت های دانش بنیان در سراسر کشور، اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است.
گزنی عدم شکل گیری این ارتباط را مساوی با هدر دادن سرمایه ای بزرگ در کشور که همان دانشگاه و تولید علم است، برشمرد و بیان کرد: به عنوان اولین گام، صنعت باید بخش های تحقیق و توسعه خود را گسترش دهد و از طرف دیگر نیز، دانشگاه ها باید تولیدات علمی خود را هدفمند کنند. مراکز علمی باید حوزه های مربوط به علوم کاربردی را به خوبی بشناسند، تا فعالیت های خود را بر این اساس ساماندهی کنند.
وی اظهار کرد: در صورتی که دانشجویان ما نسبت به تقویت پایه علمی خود توجه کافی داشته باشند، می توانند موضوعات پایان نامه های خود را به سمت مباحث کاربردی سوق دهند.
گزنی با بیان اینکه دانشگاه، صنعت و ارگان های دولتی می بایست در حوزه شکل گیری ارتباط بین صنعت و دانشگاه سرمایه گذاری کنند، بیان کرد: نهادهای پیشتیبانی کننده مالی یکی از نهادهایی هستند که متاسفانه در کشور ما به طور کامل نادیده گرفته شده اند، در صورتی که به اعتقاد من، ما در سطح استانی به وجود چنین نهادهایی به شدت نیاز داریم تا با شناسایی نیازهای پژوهشی هر استان، حمایت های مالی لازم را از طرح های پژوهشی استانی به عمل آورند.
عضو هیأت علمی مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری بر لزوم داشتن مشوق مالی و فراهم آوردن زیرساخت های مناسب برای تسهیل ارتباط بین صنعت و دانشگاه تاکید کرد و افزود: در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا، صندوق هایی تحت عنوان حمایت از فعالیت های پژوهشی و نوآوری زیر نظر دولت وجود دارند که در سطوح ملی و استانی از طریق پوشش طرح های پژوهشی، سه عنصر دولت، دانشگاه و صنعت را به یکدیگر ارتباط می دهند؛ اما ما تاکنون به ضرورت وجود این بخش مهم در اکوسیستم پژوهش و فناوری کشورمان پی نبرده ایم.
گزنی 50 تا 70 درصد رشد اقتصادی یک کشور را منوط به رشد نوآوری دانست و اضافه کرد: امروزه در کشور ما بیش از 75 درصد از علوم وابسته به نوآوری در مراکز دانشگاهی تولید می شوند و مراکز صنعتی تنها 25 درصد از این تولید علم را برعهده دارند. اولین پپام این موضوع برای ما این است که یک چهارم از تولید علم در حوزه فناوری، به مراکز تحقیق و توسعه صنایع باز می گردد.
وی با طرح این سوال که چه میزان از تولید علم ایران در حوزه بین المللی در مراکز تحقیق و توسعه صنایع انجام می شود، گفت: امروزه بخش عمده ای از علوم تولیدی در سطح بین الملل، مبتنی بر سرمایه هستند و بر این اساس ما باید با تشکیل این مراکز پشتیبانی مالی در کشورمان، تولیدات علمی خود را به سمت کاربردی شدن سوق دهیم.
منبع: ايسنا