تاریخ انتشار : یکشنبه 24 اکتبر 2021 - 2:08
کد خبر : 15071

برگزاری کرسی آزاداندیشی با موضوع «شورای نگهبان در ترازوی عدالت و عقلانیت»

برگزاری کرسی آزاداندیشی با موضوع «شورای نگهبان در ترازوی عدالت و عقلانیت»

ایسنا/چهارمحال و بختیاری کرسی آزاداندیشی و نظریه‌پردازی سازمان بسیج اساتید چهارمحال و بختیاری با موضوع «شورای نگهبان در ترازوی عدالت و عقلانیت» با همکاری جهاد دانشگاهی استان برگزار شد. به گزارش ایسنا، کرسی آزاداندیشی و نظریه‌پردازی سازمان بسیج اساتید چهارمحال و بختیاری با موضوع «شورای نگهبان در ترازوی عدالت و عقلانیت» با همکاری جهاد دانشگاهی استان

برگزاری کرسی آزاداندیشی با موضوع «شورای نگهبان در ترازوی عدالت و عقلانیت»

ایسنا/چهارمحال و بختیاری کرسی آزاداندیشی و نظریه‌پردازی سازمان بسیج اساتید چهارمحال و بختیاری با موضوع «شورای نگهبان در ترازوی عدالت و عقلانیت» با همکاری جهاد دانشگاهی استان برگزار شد.

به گزارش ایسنا، کرسی آزاداندیشی و نظریه‌پردازی سازمان بسیج اساتید چهارمحال و بختیاری با موضوع «شورای نگهبان در ترازوی عدالت و عقلانیت» با همکاری جهاد دانشگاهی استان برگزار شد، در این برنامه چهار نفر از صاحب‌نظران به تبادل نظر پرداختند، مخاطبان از طریق وبینار در این کرسی آزاداندیشی شرکت کردند.

جهانگرد محمدی _عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد- سوم خردادماه در این کرسی آزاداندیشی با موضوع «شورای نگهبان در ترازوی عدالت و عقلانیت» با بیان اینکه شورای نگهبان برون‌داد و برآیند یک سامانه فکری است، اظهار کرد: این شورا یک نهاد حقوقی، اجتماعی و سیاسی است و باید ترازوی عقلانیت و هوشیاری را در سامانه فکری شورای نگهبان مشخص کرد.

کاندیداهای ریاست‌جمهوری باید برنامه دولت احتمالی خود را ارائه دهند

وی افزود: عقلانیت و هوشیاری در طول زمان تحول پیدا کرده‌ و مسئله مهم این است که برخی سیاسیون، نظریه‌پردازان و حقوق‌دانان از عقلانیت و هوشیاری فاصله گرفته‌اند.

عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد با تاکید بر اینکه باید هر کاندیدای ریاست جمهوری برنامه خود را ارائه دهد، بیان کرد: این موضوع یک نوع نگاه است و باید مشخص شود که هر کاندیدا قرار است برنامه خود را در مراحل مختلف دولت احتمالی خود، چگونه عملیاتی کند.

شورای نگهبان باید مدافع مصالح کشور و مردم باشد

عباس موسایی _فعال سیاسی- در ادامه این کرسی آزاداندیشی، اظهار کرد: بحران در سلطنت خودکامه قاجار باعث عقب‌ماندگی کشور ایران شد، همین مسئله باعث اختلاف بین طرفداران شریعت و روشنفکری با نظام حاکم در آن دوران شد، به‌همین دلیل تلاش‌ها برای تشکیل دولت مشروطه شکل گرفت.

وی افزود: جمهوری اسلامی نیز همانند دولت مشروطه بر اساس خواسته مردم تشکیل شده، این نظام برآمده از گفتمان انقلاب اسلامی است، امام خمینی (ره) از سال ۱۳۲۰ در عرصه سیاسی کشور حضور موثر داشت و بر مبنای رأی ملت، نظام جمهوری اسلامی را تشکیل داد.

این فعال سیاسی تاکید کرد: اندیشه امام راحل بر این بود که دولت باید به واسطه خواسته مردم تعیین شود و  همچنین مشروعیت نظام را بر پایه رأی مردم قرار داد، در حقیقت جمهوری اسلامی در برابر استبداد پهلوی شکل گرفت و هر قانونی که حقوق ملت را رد می‌کند، ضد مبانی جمهوری اسلامی است.

موسایی با اشاره به اینکه برای فهم چرایی شکل‌گیری شورای نگهبان نیازمند به تبارسنجی هستیم، ادامه داد: طبق نظر یک جریان سیاسی مدافع جمهوری اسلامی، شورای نگهبان باید بتواند به اقتضای زمان از حقوق مردم دفاع کند، همچنین در این مسئله مصالح کشور ایران و ملت را در نظر بگیرد، اگر شورای نگهبان جناحی عمل کند در واقع بزرگ‌ترین لطمه را به جایگاه خود زده است.

انقلاب اسلامی بر پایه خواست مردم شکل گرفته است

در ادامه این کرسی آزاداندیشی محمدحسین فتاحیان _عضو هیات علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه شهرکرد_ با بیان اینکه دو تفکر در تاریخ معاصر کشور شکل گرفته است، اظهار کرد: تفکر نخست مربوط به ایرانیانی است که به اروپا رفته و آن فضا را با کشور مقایسه می‌کنند، در نقطه مقابل نیز تفکر الگوی تعالی ایرانی اسلامی وجود دارد که این تفکر پیشرفت غرب را قبول می‌کند، این تفکر و نگاه مخالف با مدرنیته است و علت عقب‌ماندگی را دور شدن از خود، و راه‌حل علاج کشور را بازگشت به خویشتن می‌داند.

وی با بیان اینکه جریان اسلامی ایران اعتقاد دارد که استبداد، نقطه مقابل عدالت اسلامی است، گفت: امام خمینی (ره) نقدی به مشروطه وارد می‌کند، در گام بعد به سمت نفی سلطنت رفته و در گام سوم به ارائه حکومت اسلامی و بیان ولایت فقیه می‌پردازد.

این عضو هیات علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه شهرکرد با اشاره به اینکه مبانی اندیشه امام خمینی(ره) مشخص است، ادامه داد: ایشان در کتاب کشف‌الاسرار تقابل خود را با نظام سلطنت بیان کرده و در سال ۱۳۴۸، نظر خود را درباره ولایت فقیه اعلام می‌کند، اگر مردم اسلام را نمی‌خواستند، انقلاب اسلامی شکل نمی‌گرفت.

فتاحیان با تاکید بر اینکه در ترازوی عقلانیت، باید نهادهای سیاسی شکل بگیرند، عنوان کرد: چرا بحث نظارت شورای نگهبان بر کاندیداهای انتخابات به‌عنوان یک برچسب تلقی می‌شود؟ در واقع اصل فرآیند نظارت در چارچوب صیانت از حقوق مردم است.

وی با بیان اینکه شورای نگهبان، ساختاری سیاسی  و حقوقی دارد، ابراز عقیده کرد: نگاه بنده به این شورا مقدس‌گونه نیست و حتی برخی اوقات بر عملکرد شورای نگهبان ایراداتی نیز وارد است، باید قانون‌مدار بود و به آن باور داشت، این که گفته می‌شود شورای نگهبان بر مدار اصول‌گرایان چرخش داشته تفکری اشتباه است.

 

در پایان این کرسی آزاداندیشی سعید مولوی _عضو هیات علمی گروه فقه و حقوق خصوصی دانشگاه شهرکرد- با بیان اینکه در قانون اساسی از اصل ۹۱ تا ۹۹، حدود ۱۰ اصل مربوط به شورای نگهبان است، اظهار کرد: در اصل ۹۳ گفته می‌شود که مجلس شورای اسلامی بدون شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد.

وی با بیان اینکه شورای نگهبان سه وظیفه بر عهده دارد، افزود: نخستین وظیفه، بررسی مغایرت یا نبود مغایرت مصوبات مجلس با شرع قانون اساسی است، وظیفه دوم این شورا تفسیر قانون اساسی بوده و وظیفه آخر  این شورا، نظارت بر انتخابات مجلس، خبرگان رهبری و انتخابات ریاست جمهوری است.

عضو هیات علمی گروه فقه و حقوق خصوصی دانشگاه شهرکرد گفت: در طول بیش از چهار دهه گذشته، شورای نگهبان خروجی‌های مختلفی داشته و در ۹۰ درصد موارد، خروجی‌های شورای نگهبان متفاوت بوده است.

مولوی در پایان با اشاره به اینکه خاصیت قانون اساسی، جامع‌نگری است، یادآور شد: قانونی که وارد جزییات شود، قانون خوبی نیست، به‌همین دلیل گفته می‌شود، هرچه اصول قانون اساسی کمتر باشد، آن قانون بهتر است، شاخص‌های قانون اساسی باید مشخص باشد تا هر فردی که قصد شرکت در انتخابات را دارد بر اساس شاخص‌های اعلامی خود را بسنجد.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها