معاون دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت با اشاره به کاهش چشمگیر سوانح چهارشنبه سوری سال ۹۸ نسبت به ۹۷ به دلیل شیوع کرونا.
به گزارش ایسنا، دکتر علیرضا مغیثی با بیان این مطلب افزود: آمارها نشان می دهند که به دلیل شیوع بیماری کووید ۱۹ در روزهای پایانی سال ۱۳۹۸ و محدودیت های به وجود آمده، تعداد آسیب دیدگان ناشی از استفاده از مواد منفجره در چهارشنبه آخرسال ۱۳۹۸ کاهش چشمگیری داشت. به نحوی که از ۳۱۳۵ نفر آسیب دیده در سال ۱۳۹۷ به ۱۰۸۱ نفر آسیب دیده در سال ۱۳۹۸ رسید.
وی اظهار داشت: اگرچه تعداد آسیب دیدگان کاهش چشمگیری داشتند ولی موارد فوت از ۶ نفر به ۵ نفر کاهش یافته است، به عبارت دیگر درصد فوت به کل موارد آسیب دیده نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش نیز داشته است و از ۰.۱۹ درصد در سال ۱۳۹۷، به ۰.۴۶درصد در سال ۱۳۹۸ رسید.
وی بیان کرد: بیشترین آسیب دیدگان در سال ۱۳۹۸ در گروه سنی ۱۵ تا ۱۹ سال و پس از آن در گروه سنی ۱۰ تا ۱۴ سال بود. بیشترین تعداد معلولیت در سال ۱۳۹۸ در گروه سنی ۱۰ تا ۱۴ سال و بیشترین تعداد فوت در سال ۱۳۹۸در گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال بوده است.
وی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۸ دست، بیشترین عضو آسیب دیده و جزو بیشترین اندام دچار معلولیت در بین مصدومین بود. لذا آسیب های ناشی از مواد محترقه و منفجره یا آتش افروزی چهارشنبه سوری، تهدیدی جدی برای سلامتی افرادخصوصاً کودکان، نوجوانان و جوانان است و هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی مراسم چهارشنبه سوری می تواند زیان های جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی داشته باشد.
وی پیام های هشدار ایمنی چهارشنبه سوری را چنین تشریح کرد: مواد و وسایل قابل اشتعال، مانند گاز پیک نیکی و قوطی های حشره کش و اسپری ها را در داخل آتش نیندازید. در نزدیک محل ایجاد آتش، کپسول آتش خاموش کن داشته باشید.
دکتر مغیثی افزود: قطع عضو ضایعه ای جبران ناپذیر است، زندگی را برای خود و دیگران تلخ نکنیم. از پرتاب ترقه و مواد آتش زا از پنجره آپارتمان به خیابان خودداری کنید. از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی در منزل، جدا خودداری کنید. مواد آتش زا و منفجره را در جیب و کیف خود نگهداری نکیند.
معاون دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر ادامه داد: هرگز مواد محترقه را در جای گرم و در مجاورت حرارت مانند مجاورت بخاری و یا در داخل موتورخانه ساختمان نگذارید. مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را به طرف دیگران پرت نکنید. از آتش زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی و امثال آن و استفاده از وسایل آتش بازی در مکان های بسته و پارکینگ خودداری کنید.
وی افزود: از پرتاب مواد آتش زا مانند فشفشه و موشک بر روی درخت ها، بام و بالکن منازل که از عوامل عمده بروز آتش سوزی است، جدا خودداری کنید. از ریختن مواد سریع الاشتعال مانند نفت، بنزین، تینر، الکل بر روی آتش روشن جدا خودداری کنید.
مغیثی بیان کرد: از برپایی آتش در کوچه های باریک و در نزدیکی دکل های برق بپرهیزید. از پریدن روی آتش به خصوص با چادر، مانتو و یا لباس های گشاد و بلند اجتناب کنید.
وی خاطرنشان کرد: در چهارشنبه سوری، حضور والدین در کنار فرزندان، به منظور کنترل و نظارت بر آنها توصیه می شود. در چهارشنبه سوری، کودکان را تنها نگذارید و همراه آنها باشید.
وی گفت: وجود یک کپسول آتش نشانی و جعبه کمک های اولیه، ضروری است. در پایان شب، بقایای مواد آتش بازی را به سرعت جمع نکنید و حتما برای این کار، لااقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید تا آنها سرد شوند. قبل از ترک محل، حتما از خاموش شدن آتش مطمئن شوید.
بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، مغیثی ابراز داشت: در صورت بروز هرگونه حریق و حادثه، خونسردی خود را حفظ کرده و در صورت گسترده بودن حریق، سریع افراد مسن و کودکان و دیگر افراد را از محل حریق به جای امن انتقال دهید و با تلفن ۱۲۵ آتش نشانی تماس بگیریم. در صورتی که لباس هایتان آتش گرفت، از دویدن خودداری کنید. برای خاموش شدن آتش، خود را روی زمین بغلتانید. دویدن باعث رسیدن اکسیژن بیشتر به آتش و شعله ور شدن آن می شود.
وی گفت: در صورت مواجهه با فردی که دچار سوختگی شده، ضمن حفظ خونسردی از مالیدن مواد غیربهداشتی مثل خمیردندان، سیب زمینی بر روی محل سوختگی خودداری کرده و مصدوم را هرچه سریعتر به مرکز درمانی منتقل کنید یا در صورت شدت سوختگی، با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید. کبریت و مواد آتش زا مانند بنزین و الکل را از دسترس کودکان دور کنیم.
معاون دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر افزود: از نگهداری مواد محترقه و وسایل آتش بازی (حتی وسایل و مواد استاندارد) در نزدیکی وسایل حرارتی و برقی خودداری کنیم. هنگام استفاده از فشفشه، آن را از صورت و بدن خود دور نگه دارید. از پرتاب نارنجک و مواد محترقه به نمای ساختمان ها که موجب آسیب رساندن به آنها و نمای شهر می شود خودداری کنید.
وی یادآور شد: خطرهای بازی با آتش و مواد محترقه و منفجره را به کودکان خود آموزش دهید. از افرادی که رفتارهای پرخطر دارند دوری کنید. درختان، گیاهان و فضای سبز را به آتش نکشید. فشفشه ها را به سمت بالکن خانه ها، خودروها و درختان پرتاب نکنید. در چهارشنبه سوری، مراقب کودکان، معلولان، سالمندان و افراد کم توان باشید.
معاون دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر گفت: تلفن های مورد نیاز در حوادث چهارشنبه سوری مـراکز امـدادی آتش نشانی۱۲۵ اورژانس ۱۱۵ خدمات شهرداری ۱۳۷ نیروی انتظامی ۱۱۰ امداد اداره برق ۱۲۱ و امداد اداره گاز ۱۹۴ هستند.
وی در پایان اظهار داشت: متاسفانه در سال های اخیر مراسم سنتی و زیبای این شب، رنگ دیگری به خود گرفته و تبدیل به بازی های خطرناک با مواد منفجره و محترقه شده است.
انتهای پیام
منبع:ایسنا