نائب رئیس اتحادیه رایانه و ماشینهای اداری مشهد گفت: متاسفانه نمودار عرضه و تقاضا در بازار لپتاپ و سایر دستگاههای رایانهای برابر نیست و میزان عرضه بیشتر از تقاضا است. همچنین وجود کالای دست دوم با قیمت کمتر، استقبال مردم از کالاهای نو را به شدت کاهش داده است. فروش لپتاپ و دستگاههای رایانهای، از ابتداء سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد کاهش داشته است که عمدهترین دلیل این کاهش فروش، افزایش چشمگیر نرخ ارز است.
علی جاهدی در گفتوگو با ایسنا در خصوص وضعیت فروش لپتاپ و دستگاههای رایانهای اظهار کرد: از زمانی که آموزش مجازی شروع شده است، علاوه بر لپتاپ و تبلت، فروش کالاهایی همچون مودم نیز افزایش یافته است و به طور کلی اوضاع بازار دستگاههای رایانهای در مهرماه سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ و ۹۷ بهتر بوده است. در حال حاضر متاسفانه قیمت ارز بسیار بالا است و قیمتها نیز از ثبات لازم برخوردار نیستند. افرادی که برای تحصیل خود یا فرزندانشان اقدام به خرید لپتاپ میکنند، هنگام مواجه شدن با بازار و مشاهده افزایش چشمگیر قیمتها، قدرت خرید یک محصول نو را ندارند و در نتیجه ناچار به خرید کالای دست دوم میشوند و این معضلی است که فروشندگان نیز با آن درگیر هستند.
وی افزود: اکثر فروشندگان کالاهای دست دوم عضو اتحادیه نیستند و به صورت غیرمجاز فعالیت میکنند و لپتاپهای دست دوم را در مکانهای مختلف از جمله در شبکههای اجتماعی به فروش میرسانند که این اتفاق معضلات زیادی را برای خریداران و فروشندگان رسمی ایجاد میکند. تعداد زیادی از این کالاهای دست دوم که در بازار به فروش میرسد، قاچاق هستند و بررسیهای انجام شده نشان میدهد که تعدادی از این لپتاپها سرقتی بوده است.
نائب رئیس اتحادیه رایانه و ماشینهای اداری مشهد گفت: ورود کالاهای دست دوم آیتی از طریق مبادی قانونی ممنوع است و سازمان صنعت، معدن و تجارت اجازه هیچ ثبت سفارشی را در این خصوص صادر نمیکند. به جرأت میتوانم بگویم که صددرصد کالاهای دست دومی آی تی که در بازار به فروش میرسد، قاچاق است. البته ما رایزنیهایی برای جلوگیری از این مسئله داشتهایم اما حجم کالاها بسیار زیاد بوده و نمیتوان آنها را تحت کنترل درآورد.
جاهدی با اشاره به وضعیت بازار تبلت بیان کرد: بهدلیل استفاده از اپلیکیشن شاد؛ بسیاری از دانشآموزان ناچار به خرید تبلت شدند. مشکلی که در حال حاضر در بازار تبلتها مطرح است، بحث رجیستری تبلتها است که متاسفانه برخی از این تبلتها در بازار، قاچاق هستند و برخی از خریداران در این زمینه دچار مشکل شدهاند. البته سازمان تنظیم مقررات و مبادی قانونی درحال رایزنی و رفع این مشکل هستند.
وی با اشاره به افزایش چشمگیر قیمت لپتاپ عنوان کرد: متاسفانه قیمت لپ تاپ به شکل سرسامآوری افزایش پیدا کرده است. در حال حاضر یک لپتاپ ساده و با حداقل امکانات حدود ۱۲ میلیون تومان است. البته گاها مطرح میشود که با افزایش قیمت کالاهایی همچون لپتاپ، سود فروشندگان نیز بیشتر میشود اما بنده این موضوع را کاملا تکذیب میکنم. فروشندگانی که لپتاپ نو میفروشند نسبت به گذشته کاهش فروش چشمگیری داشتهاند زیرا قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده و یک فرد توان خرید لپتاپ نو از یک برند خاص را ندارد و ناچار میشود کالاهای دست دوم و یا برندهای متوسط و معمولی را بخرد. همچنین سودی که کالاهای آیتی برای فروشنده دارد بسیار پایین است، پس افزایش قیمتها به معنی افزایش سود فروشندگان نیست.
نائب رئیس اتحادیه رایانه و ماشینهای اداری مشهد همچنین از بازار پر رونق فروشگاههای اینترنتی یاد کرد و افزود: فروش کالاهای اینترنتی طی دو سال گذشته در سطح کشور بسیار افزایش پیدا کرده و اعتماد مردم نیز به فروشگاههای آنلاین بیشتر شده است.
جاهدی در ادامه به پیشرفت تولیدکنندگان داخلی در زمینه تولید ملزومات کامپیوتری اشاره کرد و گفت: طی دو سال اخیر و با توجه به محدودیتهای کرونایی، تولیدکنندگان داخلی پیشرفت خوبی داشته و در حال حاضر در عرصه تولید لوازم داخلی کامپیوتر از جمله مانیتور، صفحه کلید، کیس و… رقابتپذیر شدهایم، اما در خصوص تولید کامپیوتر و یا لپتاپ، با کیفیت بالا و قیمت تمام شده پایین که مشتریان زیادی را راغب به خرید کند؛ هیچ حمایتی از تولید کنندگان صورت نمیگیرد.
وی تصریح کرد: متاسفانه نمودار عرضه و تقاضا در بازار لپ تاپ و سایر دستگاههای رایانهای برابر نیست و میزان عرضه بیشتر از تقاضا است. همچنین وجود کالای دست دوم با قیمت کمتر، استقبال مردم از کالاهای نو را به شدت کاهش داده است. چون فروش کالاهای دست دوم از جانب مبادی قانونی صورت نمیگیرد، آمار دقیقی از میزان افزایش فروش این کالاها طی مدت اخیر در دست نداریم، اما فروش لپتاپ و دستگاههای رایانهای، از ابتداء سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۰ درصد کاهش داشته است که عمدهترین دلیل این کاهش فروش، افزایش چشمگیر نرخ ارز است.
منبع: ايسنا