آغاز اکران نمایشگاه عکسهای قدیمی مشهد با هدف نمایش بافت پیرامون حرم
رئیس گروه موزههای اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی با اشاره به ظرفیتهای موزه بزرگ خراسان گفت: نمایشگاه عکسهای قدیمی مشهد با هدف نمایش بافت پیرامون حرم و به مدت یک هفته آغاز به کار کرد.
محمدرضا پهلوان در خصوص برگزاری نمایشگاه عکسهای قدیمی مشهد اظهار کرد: از آنجایی که عکسهای نمایشگاه قدیمی است، عکاس آن نیز مشخص نیست. در واقع آثار به نمایش گذاشته شده در این نمایشگاه مربوط به مجموعه محمود ضیائیان، مجموعهدار و عکاس علاقهمند به این حوزه، است. عکسهای به نمایش درآمده تصویری از اطراف حرم، مسجد گوهرشاد از نماهای مختلف و ایوانهای حرم مطهر رضوی است.
وی بیان کرد: این نمایشگاه از شنبه، یکم آبان ماه و به مدت یک هفته از ساعت ۹ تا ۱۷ برگزار میشود. این نمایشگاه مجموعهای بسیار ارزشمند را در معرض دید عموم قرار میدهد. در مجموع حدود ۷۰ عکس در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است.
رئیس گروه موزههای ادارهدکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی ادامه داد: علاوه بر این که آثار در طبقه منهای ۲ موزه قرار گرفته، این آثار در سالن همایش افتتاحیه این نمایشگاه به صورت اسلاید نمایش داده شد. تعداد اسلایدها بیشتر از عکسهای به نمایش گذاشته شده در نمایشگاه است. بر این اساس میتوان این آثار را برای گروههای علاقهمند در فضایی مناسب و با رعایت موازین بهداشتی بازنمایی کرد.
پهلوان خاطرنشان کرد: با توجه به ظرفیت بسیار خوب موزه بزرگ خراسان نمایشگاههای موضوعی متنوعی در این موزه برگزار میشود تا از این طریق ارتباطی میان بخشی از تاریخ مشهد و حرم مطهر رضوی ایجاد شود. به این ترتیب موضوعات خوب و مناسب مرتبط با تاریخ خراسان، موضوعات گردشگری و صنایع دستی مورد بررسی قرار میگیرد و به صورت نمایشگاههای مختلف مانند نقاشی، عکس، صنایعدستی و… متناسب با درخواستها برنامهریزی میشود. از این رو آمادگی لازم جهت برگزاری چنین نمایشگاههایی وجود دارد. در واقع علاوه بر فعالیت موزهای، راه ارتباطی میان مردم، هنرمندان و علاقهمندان نیز در این حوزه وجود دارد و چنین برنامههایی به صورت مناسبتی ادامه خواهد داشت.
موزه بزرگ خراسان ظرفیت خوبی در نمایش آثار و برگزاری نمایشگاه دارد
وی اضافه کرد: خوشبختانه موزه بزرگ خراسان ظرفیت بسیار خوبی در زمینه نمایش آثار و برگزاری نمایشگاهها و… دارد. به طور کلی سه موزه منطقهای در ایران وجود دارد که موزه منطقهای شمال شرق و مشهد و موزه منطقهای زاهدان از جمله این موزهها به شمار میرود. سومین موزه منطقهای نیز قرار بود در شیراز ایجاد شود اما هنوز فعالیتی در این زمینه صورت نگرفته است.
وی با اشاره به برگزاری گردهمایی روسای ادارات و مدیران نمایندگیهای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، عنوان کرد: در این گردهمایی وضعیت موزهها و مجموعهداران استان مورد بررسی قرار گرفته است. در حال حاضر ۹۸ موزه فعال وجود دارد که از این تعداد ۲۴ موزه به طور مستقیم زیرمجموعه اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار میگیرد و سایر موزهها نیز زیرمجموعه دستگاههای دیگر مانند آستان قدس رضوی و… قرار دارد.
هر شهر باید دارای حداقل یک موزه باشد
رئیس گروه موزههای اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی افزود: در این جلسه وضعیت شهرهایی که فاقد موزه است نیز مورد بررسی قرار گرفت زیرا بر اساس سیاست کاری در نظر گرفته شده لازم است هر شهر حداقل دارای یک موزه باشد. البته ایجاد موزه به عوامل زیادی بستگی دارد. برخی شهرها مانند نیشابور، سبزوار، گناباد و… نیز ظرفیت بیشتری دارد؛ لذا تعداد موزههای این شهرها بیشتر خواهد بود.
پهلوان ادامه داد: وضعیت مجموعهداران از دیگر موارد بررسی شده در این جلسه بود که میتوان گفت در این زمینه نیز اقدامات خوبی انجام شده است. بر اساس اطلاعاتی که در اختیار دارم، در کشور حدود ۱۳۰ مجموعهدار با دریافت مجوز فعالیت دارند که ۱۷ مجموعه از این تعداد در خراسان رضوی مجوز دریافت کردهاند؛ لذا از نظر کمی و کیفی آمار قابل توجهی در استان وجود دارد.
وی در خصوص برگزاری چنین همایشها و گردهمایی تصریح کرد: برگزاری چنین گردهمایی قطعا تأثیرگذار خواهد بود. با توجه به این که در دوران شیوع ویروس کرونا هیچگونه گردهمایی برگزار نشده، به نظر من لازم است مدیران و رؤسای ادارات مختلف به صورت حضوری و چهره به چهره با یکدیگر به گفتوگو بپردازند تا از این طریق نظرات و راهکارهای مختلف شنیده شود.
رئیس گروه موزههای ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: در حال حاضر با توجه به سیاستی که وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در پیش گرفته، ابتدای امسال پنج مجموعهدار وام بلاعوض دریافت کردهاند تا آثار خود را مرمت، بازسازی، قفسهبندی و ساماندهی کنند. در تلاش هستیم از این طریق اعتماد مجموعهداران را جهت اخذ مجوز فعالیت جلب کنیم. همچنین در سامانه سراسری جام کد مشخصی همانند کد ملی افراد به آثار داده میشود که در کنار اثر ثبت میشود و نشاندهنده این است که این اثر متعلق به کدام مجموعهدار است تا در صورت سرقت و یا مفقودی شناسایی شود.
منبع: ايسنا