اخبار 34

آنچه در ذهن کوچکترین قهرمان ایرانی شطرنج جهان می‌گذرد

آنچه در ذهن کوچکترین قهرمان ایرانی شطرنج جهان می‌گذرد

ایسنا/خوزستان کوچکترین قهرمان ایرانی شطرنج آسیا و جهان می‌خواهد تا ۱۰ سال دیگر قهرمانی شطرنج بزرگسالان جهان را هم در کارنامه‌اش ثبت کند.

سینا موحد شطرنج‌باز خوزستانی که مدتی پیش در مسابقات آنلاین نوجوانان جهان توانست بر واچلا فینک استاد فیده رنکینگ یک دنیا در رده سنی زیر ۱۰ سال غلبه کند، ضمن کسب عنوان قهرمانی برای شطرنج خوزستان و ایران در این رده سنی شگفتی‌ساز شد. او که در حال حاضر کوچکترین قهرمان ایرانی شطرنج آسیا و جهان است، بازی شطرنج را از یک محفل خانوادگی با عمو و خواهرش آغاز کرد و مدتی بعد با کشف استعدادش توسط اساتید شطرنج، آن قدر در این رشته حرفه‌ای و حرفه‌ای‌تر شد که علاوه بر مدال طلای آسیا و حضور در مسابقات بین‌المللی، حالا مدال طلای جهان را هم در کارنامه دارد. گفت‌وگوی ایسنا با این قهرمان کوچک و پدرش را در ادامه می‌خوانید.

هدف ۱۰ سال آینده “سینا”

سینا موحد با بیان این‌که من متولد ششم خردادماه ۱۳۸۹ در شهر اهواز هستم، اظهارکرد: در حال حاضر دانش آموز کلاس پنجم ابتدایی در مدرسه شهید نواب‌صفوی ناحیه یک اهواز هستم. یک خواهر دارم و پدرم دبیر فیزیک و مادرم نیز کارمند دادگستری است. شطرنج را در خانه با بازی مقابل عمو و خواهرم شروع کردم. در این رشته پله پله پیش رفتم و حالا می‌خواهم تا ۱۰ سال دیگر قهرمان شطرنج بزرگسالان جهان شوم. الگوی من در شطرنج، ماگنوس کارلسن نروژی، مرد شماره یک رنکینگ جهانی شطرنج و قهرمان جهان است.

چگونگی رسیدن به مدال طلای جهان

وی با اشاره به قهرمانی‌اش در رقابت‌های جهانی، گفت: مقدمه حضور در مسابقات جهانی، موفقیت در مسابقات آسیایی بود. من بعد از قهرمانی آسیا توانستم به مسابقات جهانی راه پیدا کنم. در مسابقات جهانی بازی‌ها به صورت رفت و برگشت انجام می‌شد و در این مسابقات ابتدا با حریف روسی، سپس با حریف چینی و در بازی سوم هم با حریفی از آمریکا و در فینال نیز با شطرنج بازی از چک رقابت کردم. در مقابل سه حریف اول در رفت و برگشت پیروز شدم. در دیدار فینال هم با حریفی از جمهوری چک مسابقه دادم. او با ۱۰ سال سن استاد فیده شطرنج بود و ریتینگ ۲۳۶۱ را هم در رنکینگ شطرنج داشت که این ریتینگ ۵۰۰ واحد از ریتینگ من بالاتر است. من در فینال و در مقابل این حریف در بازی اول برنده شدم، در بازی دوم باختم و در بازی سوم (آرماگدون یا بازی مرگ)، توانستم مجددا برنده شوم و قهرمانی جهان را به دست آورم.

کسی باور نمی‌کرد اما توانستم

این شطرنج‌باز ادامه داد: هیچ‌ کس باور نمی‌کرد که من بتوانم این حریف قدرتمند را شکست دهم زیرا او سابقه قهرمانی در مسابقات اروپا را در کارنامه داشت اما من او را شکست دادم و با کسب این مقام توانستم جواز حضور مستقیم در مسابقات آسیایی و جهانی سال آینده را به دست آورم. این مجوز نیز از سوی فدراسیون جهانی شطرنج است. جا دارد از مربیان و همه کسانی که در این مسیر برای من تلاش کردند، تشکر کنم.

قهرمانی سینا موحد در شطرنج کشور

رشد و پرورش سینا از صفر تا رسیدن به قهرمانی جهان

همچنین اکبر موحد پدر سینا درباره چگونگی کشف، رشد و پرورش استعداد فرزندش از صفر تا رسیدن به قهرمانی آسیا و جهان، به ایسنا گفت: شروع کار سینا در خانه با عمو و خواهرش بود و بعد از آن سینا را به کلاس شطرنج فرستادیم و در این کلاس‌ها اساتید شطرنج متوجه استعداد او شدند. من نیز به عنوان پدر سینا پیگیر این موضوع شدم تا بتوانیم سینا را در این مسیر حمایت کنیم. پسرم را به مسابقات شهرستانی، استانی و خارج از استان می‌بردم و کسب مقام در این مسابقات به ما انگیزه می‌داد تا با قدرت بیشتری پیش برویم و او را حمایت کنیم.

شروع فعالیت حرفه‌ای از کلاس اول ابتدایی

وی بیان کرد: اولین مسابقه رسمی سینا در رده زیر ۸ سال در سال ۹۶ بود و اولین مقام سینا نیز با قهرمانی در مسابقات کشوری شطرنج سریع زیر ۸ سال در اردیبهشت ۹۷ رقم خورد. بعد از آن با تیم‌ملی به بلاروس سفر کردیم و در آنجا سینا توانست مقام چهارم مسابقات بلاروس را از آن خود کند. پس از آن هم توانست مقام سوم زیر ۱۰ سال آسیا در کشور سریلانکا در سال ۲۰۱۹  را به دست آورد. سپس در مسابقات جهانی چین شرکت کرد اما به دلیل تاخیر در رسیدن شطرنج‌بازان ایرانی و نداشتن روحیه مناسب و همچنین ترس از شکست، بازی‌ها را باختند و نتوانستند مقامی بیاورند.

ادامه حمایت تا کسب موفقیت‌های بیشتر

موحد در پاسخ به این سوال که حمایت‌ها از طرف خانواده تا کجا قرار است ادامه پیدا کند؟ عنوان کرد: من به عنوان پدر سینا همیشه با دید موفقیت‌های جهانی به فعالیت‌های سینا نگاه می‌کنم. تلاش کردم که زمان را از دست ندهم. طبق برنامه‌ریزی که برای سینا انجام شده او روزانه ۶ تا ۷ ساعت را به تمرین شطرنج می‌پردازد و ما همیشه هدف‌مان کسب موفقیت در مسابقات برون مرزی و جهانی بوده است.

سینا و خواهرش در حاشیه مسابقات بین‌المللی

رقابت در دو رده سنی بالاتر

وی گفت: بزرگان شطرنج دنیا وقتی وارد مسابقه می‌شوند، روحیه جنگندگی دارند و بازی شطرنج نیز برای تماشاگران این رشته، بسیار حائز اهمیت است. در جهان، از ایران به عنوان کشوری که شطرنج را اختراع کرده صحبت می‌شود. شطرنج برای کشورهایی است که صاحب تمدن و تفکر هستند. در حال حاضر سینا در رده سنی زیر ۱۶ سال کشور بازی می‌کند که دو رده از سن خودش بالاتر است. او در این رده سنی هم توانست در مرحله مقدماتی مقام قهرمانی را از آن خود کند. ما به عنوان خانواده سینا همه تلاش‌مان را برای موفقیت فرزندمان می‌کنیم و هر هزینه‌ای هم که نیاز باشد متقبل خواهیم شد.

محقق نشدن وعده پاداش

موحد خاطر نشان کرد: بعد از قهرمانی سینا در مسابقات آسیایی و جهانی، آقای حیدری، مدیرکل و آقای نصیری، معاون اداره‌کل ورزش و جوانان خوزستان به همراه آقای خطیب‌زاده رییس هیات شطرنج استان برای تقدیر و تشکر به منزل ما آمدند و قرار شد جوایزی به عنوان پاداش قهرمانی به سینا از طرف اداره‌کل ورزش و جوانان استان اهدا شود زیرا سینا ورزشکاری بوده که در این شرایط کرونایی توانسته برای خوزستان و ایران مقام آسیایی و جهانی بیاورد. البته تا این لحظه سینا به عنوان قهرمان جهان و آسیا هیچ پاداشی دریافت نکرده است.

وی افزود: من به شخصه برای سینا هزینه زیادی کردم و در سفرهای خارج از کشور که باید همراه او می‌رفتم، هزینه‌های بسیار سنگینی را متحمل شدم. البته در سفرهای تیم‌ملی هزینه‌های سینا با فدراسیون است اما باید بدانید که حتی سفرهای داخلی جهت شرکت در مسابقات داخلی نیز هزینه بالایی دارد. حقیقتا اگر کسی فرزند مستعدی دارد باید خودش از آن فرزند حمایت کند و اگر نکند آن استعداد از بین خواهد رفت.

انتظار پنج ساله برای دریافت پاداش از فدراسیون

موحد در پایان درباره اینکه آیا امکانات تمرینی فرزندش در حد یک قهرمان جهان است یا خیر؟ گفت: شطرنج ورزش پرهزینه‌ای است و هزینه‌هایی از قبیل سفرهای داخلی، خارجی و مربی که به ازای هر ساعت آموزشی حق‌الزحمه بالایی دریافت می‌کنند را شامل می‌شود. این هزینه‌ها را خودم شخصا پرداخت می‌کنم. فدراسیون شطرنج نیز تا کنون هیچ کمکی به ما نکرده است، البته قرار است فدراسیون مبلغی را بعد از پنج سال به عنوان پاداش به سینا بدهد. در سال‌های گذشته هزینه‌های سینا با خودم بوده است اما امیدواریم در آینده حمایت بهتری از سینا صورت گیرد.

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *