آینده درخشان سلولهای بنیادی در درمان بیماریها
ایسنا/چهارمحال و بختیاری دانشیار ژنتیک دانشگاه شهرکرد در خصوص مزایای سلولهای بنیادی، گفت: انتظار میرود که با انجام بررسیهای بیشتر، پتانسیل سلولهای بنیادی در درمان بیماریهایی مانند دیابت که باعث آسیب به بخشی از بدن میشود، از کار افتادگیهای کلیه، کبد و بیماریهایی مانند ALS و ام اس که حالت ناتوانکننده دارند، مورد استفاده قرار بگیرد.
مجتبی عمادی بایگی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه سلولهای بنیادی متفاوت هستند، اظهار کرد: این سلولها را میتوان با فناوریها مختلف تولید کرد، بهعلاوه سلولهای بنیادی از قسمتهای مختلف بدن مانند رویان، بافتهای جنینی، روده، پوست و بافتهایی که حالت بالغ و تمایزیافته دارند، جداسازی میشوند.
وی افزود: حتی پیشرفت علم به جایی رسیده است که از کودک، نوجوان و تقریبا همه سنین میتوان سلول بنیادی را جدا کرد، مغز استخوان در افراد بالغ یکی از بهترین نقاط بدن برای استخراج سلولهای بنیادی بوده و بهعنوان مثال میزان سلولهای بنیادی در برخی از قسمتهای بدن مانند مغز و قلب کم است.
دانشیار ژنتیک دانشگاه شهرکرد یادآور شد: اوایل آشنایی و کار با سلولهای بنیادی، شرایط به این صورت بود که این سلولها را تنها از رویان استخراج میکردند، باید یادآور شد که بین رویان و جنین تفاوت وجود دارد و موجود شکمی در روزهای نخستین بارداری، رویان نام دارد و آنگاه پس از گذشت مدتی این موجود به جنین تبدیل میشود، پس از انجام بررسیها محققان به این نتیجه رسیدند که این سلولها ظرفیتهای زیادی دارند.
عمادی با اشاره به مزیتهای سلولهای بنیادی، تصریح کرد: کارکرد این سلولها را میتوان به نهالی توصیف کرد که انسان میتواند آن را به هر شکلی که مدنظر خود است، شکل دهد، این سلولها توانایی تبدیل شدن به انواع دیگر سلولهای بدن را دارند و در مسائلی مانند پیوند مغز استخوان، پیوند کلیه، پیوند کبد و درمان سرطانها کاربرد دارند.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد ادامه داد: انتظار میرود که با انجام بررسیهای بیشتر، پتانسیل سلولهای بنیادی در درمان بیماریهایی مانند دیابت که باعث آسیب به بخشی از بدن میشود، از کار افتادگیهای کلیه، کبد و بیماریهایی مانند ALS و ام اس که حالت ناتوانکننده دارند، مورد استفاده قرار بگیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد خاطرنشان کرد: زمانیکه عمل پیوند در بدن شخصی انجام شود، پس از انجام عمل و بهمنظور پاسخدهی مناسب، از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی استفاده میشود، از آنجا که این داروها عوارض دارند امید آن میرود که بتوان از سلولهای بنیادی در این امر استفاده شود تا تبدیل به بافت کامل شوند و انجام عمل با موفقیت کامل صورت بگیرد.
این دانشیار دانشگاه در پایان در خصوص تفاوتهای کار با سلولهای بنیادی در انسان و جانوران، گفت: هر اقدامی در زمینه سلولهای بنیادی و برای انسان باید از طریق نزدیکترین جاندار به انسان مانند موش صورت بگیرد و اگر جوابگو بود در مرحله بعد وارد فاز بالینی در انسان شود.
منبع: ايسنا