اخبار

اعجاز سرپنجه قلم بر تن سفال

اعجاز سرپنجه قلم بر تن سفال

ایسنا/همدان نگاره های اسلیمی و ختایی لاجوردی و فیروزه‌ای بر تن ظروف سفالینه مینا، چنان با اعجاز سرپنجه و چرخش قلم هنرمندانه و پرواز پرنده احساساش با ذوق به‌هم تنیده‌‎اند که گویی این هنر اصیل مسحور کننده و روح نواز مملو از نقش‌ها و رنگ‌ها با خیالت بازی می‌کنند.

و آنگاه که سرانگشتانت را برای نوازش  و لمس ظرافت این هنر اصیل  بر تن ظروف میناکاری این هنرمند خوش سلیقه می‌بری، بته‌‏جقه‏‌ها و نقوش ریز و چشم‌نوازی که بر گستره آبی و نیلی جا خوش کرده‌‎اند، بدون‌ اغراق چشمانت را چنان شیفته خود می‎‌کند که دمی دوست نداری از آن دیده برداری! گویی روح هنرمند در این هنر جاری است و حس زیبایی خواهانه‌ات را سیراب می‌کند.

این تلفیق هنر آتش و خاک همراه با رنگ‌های روحانی زلال، چون آب شفاف است، چون آینه نازک است و ظریف چون دل، ناب است و سره چون مشک و تو در این هنر اصیل چنان غرق یک حس خوب و عجیب  می‌شوی که نگارگری صراحی سفال را  ترجمانی از یک رباعی خیام و جام فیروزه‌ای را برگردانی از یک غزل حافظ رویا پردازی می‌کنی،آرزو داری  قلم مو سرپنجه هنرمندانه‌اش بودی و در این اقلیم اسلیمی‌ها با چرخش قلم در دنیای میناکاری  رنگ‌ها را  معنا می‌کردی!

علی علیخانی یکی از کارآفرینان  هنرمند اسدآبادی است که به همراه همسر خود با راه‌اندازی  کارگاه میناکاری در روستای بادخوره با این هنر اصیل ایرانی برای تعدای از جوانان شهرستان اشتغال ایجاد کرده و این هنر ارزنده از صنایع دستی ایرانی را علاوه بر کاشانه‌های ایرانی به دیگر کشورها نیز صادر می‌کند و هنر  ایرانی را به رخ جهانیان می‌کشد.

این کارآفرین اسدآبادی  در گفت‌و گو با ایسنا، اظهار کرد: فعالیت کارگاه خود را در روستای بادخوره  به عنوان یکی از کارگاه‌های بزرگ میناکاری شهرستان از سال ۹۴ آغاز کرده و با تعهد اشتغال سه نفر هم اکنون ۳۰ نفر در این کارگاه به صورت مستقیم  مشغول به فعالیت هستند.

علی علیخانی با بیان اینکه در حال حاضر تولیدات کارگاه میناکاری وی علاوه بر استان‌های مختلف سطح کشور از جمله شیراز ،تهران ، استان‌های شمالی به کشورهای خارجی نیز صادر می‌شود، افزود: ایتالیا، ارمنستان، قطر و عراق از جمله کشورهایی هستند که تولیدات کارگاه میناکاری بنده به این کشورها صادر شده و استان شیراز نیز ضمن خریداری تولیدات کارگاه ما، این تولیدات را به صورت غیر مستقیم به  کشور دبی صادر می‌کند.

وی با بیان  اینکه به همراه همسر خود دوشادوش در مدیریت  کلیه امور  کارگاه همکاری دارند، افزود: راه‌اندازی دومین  کارگاه میناکاری (نقاشی روی سفال ) در روستای بادخوره از برنامه‌های آتی بنده و همسرم بوده که با راه‌اندازی این کارگاه با تعهد اشتغال چهار نفر مانند کارگاه اول  به‌طور قطع بیش از سهمیه  تعهد شده  اشتغال محقق خواهد  شد.

علیخانی با اشاره به اینکه در شهر اسدآباد نیز دارای دو کارگاه میناکاری است، خاطرنشان کرد: حضور همسرم در کلاس‌های میناکاری و آشنایی با نقاشی روی سفال موجب علاقه‌مندی بنده مانند همسرم  به هنر میناکاری شد و این هنر روح نواز بنده را هم به اشتغال در میناکاری سوق داد.

وی با بیان اینکه کار نقاشی روی سفال را  پله‌پله و گام‌به‌گام  از آموزش آغاز کرده‌ و سپس با مهارت در این هنر نسبت به تولید  محصولات میناکاری  اشتغال یافته‌ است، اضافه کرد: با تولید محصولات میناکاری با استفاده از ظرفیت فضای مجازی از طریق شبکه‌های اجتماعی و پیج‌های اینستاگرامی بازاریابی تولیدات خود را  انجام می‌دادیم و کم‌کم با رونق گرفتن کارمان به فکر ایجاد و راه‌اندازی کارگاه افتادیم و در حال حاضر در شهرستان دارای سه کارگاه میناکاری کاری هستیم که دو کارگاه در شهر اسدآباد و یک کارگاه در روستای بادخوره در حال فعالیت بوده و  پیگیر راه‌اندازی کارگاه چهارم  میناکاری خود  هستیم.

علیخانی در پاسخ به این سوال خبرنگار ایسنا که آیا شرایط کرونا بر اشتغال آنان تأثیری داشته است یا خیر؟، بیان کرد: با توجه به شرایط کرونا و اینترنتی شدن خرید و فروش‌ها، بازار خرید محصولات از طریق اینترنتی رونق دو چندانی گرفته و حتی به نسبت قبل از کرونا فروش دو چندان شده است .

وی که در حال حاضر  به همراه همسر خود با توجه به داشتن مجوز و  مدرک از  فنی‌وحرفه‌ای به‌صورت بین کارگاهی نیز به ارائه آموزش در کارگاه خود  مشغول هستند، با اشاره به اینکه در راه‌اندازی کارگاه روستای بادخوره از تسهیلات اشتغال روستایی افزون بر ۲۰۰ میلیون تومان در سال ۹۸ استفاده کرده است، خاطر نشان کرد: ریاست میراث فرهنگی شهرستان و  رئیس صندوق کار آفرینی اسدآباد کمک و حمایتی بسیاری از بنده در راه‌اندازی کارگاه داشته‌اند که قابل تقدیر و قدردانی است.

این هنرمند  اضافه کرد: نزدیکی این روستا به مرکز شهر ، فضای مناسب، ظرفیت و پتانسیل‌ها، دسترسی آسان و تردد راحت در حمل‌و نقل و نیز ایجاد اشتغال برای جوانان روستا از جمله دلایل انتخاب این روستا برای راه‌اندازی کارگاه میناکاری در روستا بوده است.

وی با بیان اینکه هم اکنون از ۳۰ نیروی انسانی مشغول در کارگاه روستای بادخوره تعداد ۱۰ نفر از اهالی بومی روستا و مابقی از اهالی شهرستان هستند، یادآور شد: در حال حاضر در کارگاه میناکاری بنده بیش از ۵۰۰ نوع محصول مختلف از انواع سفال  میناکاری می‌شود .

این کارآفرین اوج کار خود را اسفند و شهریور دانست و  اظهار کرد: در اسفند ماه با توجه به در آستانه سال نو بودن و عید نوروز میزان سفارشات به لحاظ  آذین سفره هفت سین با سفال میناکاری بالا بوده و بازار در شهریور و اسفند رونق دو چندانی دارد.

علیخانی بیان کرد: برای میناکاری سفال تولیدات خود را به‌صورت صددرصدی از لالجین تهیه و تأمین می‌کنیم ضمن اینکه در حال حاضر تغییر قیمت‌ها از سفال تا رنگ، یکی از مهمترین مشکلات در بحث میناکاری بوده که بسیار اذیت کننده است .

این هنرمند کارآفرین در ادامه با بیان اینکه  پشتکار داشتن در کار از مهمترین رموز موفقیت بوده و  یک کارآفرین موفق باید حوصله و پشتکار داشته باشد که در مقابل سختی‌ها و کمبودها و… مقاومت کند، اظهارکرد: خلاق بودن از شروط اصلی موفقیت در کار و کارآفرینی  به شمار می‌رود چرا که خلاقیت انسان را از پیچ و خم‌هایی که در کار پیش می‌آید می‌رهاند و تفاوت‌ها را رقم می‌زند.

وی با تأکید بر اینکه مهارت موجب ایجاد اشتغال بوده و  جوانان به توانایی و قدرت تغییر خود در عرصه کارآفرینی باید ایمان داشته باشند، اظهار کرد: متأسفانه جوانان امروز بدون هیچ مهارتی جویای کار و شغل هستند که این امر غیرممکن خواهد بود.

علیخانی میناکاری را به عنوان یکی از اصیل‌ترین هنرهای ایرانی  از لذت بخش‌ترین فعالیت‌های هنری دانست و تصریح کرد: این هنر لذت بخش ضمن ایجاد آرامش روحی و معنوی در هنگام کار روندی را برای بروز خلاقیت‌ها و استعدادها و مهارت‌های فردی فراهم آورده و حتی یک شغل مناسب برای ایجاد آرامش در ذهن است و  فرصت مناسبی برای خلق آثار هنری جدید به وجود می‌آورد.

این کار آفرین هنرمند افزود: در هنر میناکاری نقوش اسلیمی و ختایی و رنگ‏‌های دلنشین همه دست‌به‌دست هم داده‌‎اند تا این اثر زیبا خلق شود و در حین خلق آن احساس آرامش زیادی دریافت خواهی کرد که به‌نظر من یکی از ویژگی‎‌های منحصربه‌فرد هنر میناکاری است.

وی صنایع دستی و هنرهای سنتی را مادر میراث فرهنگی و گردشگری کشور دانست و گفت: هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی، خالقان میراث فرهنگی در همه جای جهان هستند.

علیخانی با بیان اینکه صنایع دستی ایران در همه جهان شناخته شده بوده و فرش دست باف ایران و میناکاری و سفال ایران اعتبار و شهرت جهانی دارد، خاطرنشان کرد: همه این ظرفیت‌ها برند ایران و نام ایران را در جهان دارای جایگاه شاخص کرده و تولید و بازاریابی صنایع دستی ایران را کم هزینه کرده است و می‌تواند ظرفیت درآمدزایی خوبی برای تولیدکننده و سرمایه‌گذار ایجاد کند .

رئیس اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اسدآباد نیز در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: شهرستان اسدآباد دارای ۱۶ کارگاه صنایع دستی بوده که از این تعداد، ۱۲ کارگاه صنایع دستی به میناکاری اختصاص دارد.

کامران اکبری شایگان با اشاره به وجود بیش از ۲۵۰  کارگاه صنایع دستی خانگی در سطح شهرستان، افزود: از این تعداد واحدهای صنایع دستی خانگی در رشته‌های مختلف  بیش از  ۱۰۰ واحد  به کارگاه‌های خانگی میناکاری اختصاص دارد.

وی میناکاری را از جمله صنایع دستی موفق و مطرح در شهرستان اسدآباد برشمرد و بیان کرد: تولیدات میناکاری شامل نقاشی روی سفال شهرستان اسدآباد به سراسر استان‌های کشور و حتی به برخی از کشورهای همسایه نیز برای فروش ارسال و صادر می‌شود.

اکبری‌شایگان در ادامه با بیان اینکه ۵۰۰ نفر از هنرمندان و فعالان صنایع دستی اسدآبادی در این شهرستان کارت شناسایی صنایع دستی دارند، یادآور شد: در حال حاضر ۷۰ نفر از فعالان و هنرمندان صنایع دستی شهرستان اسدآباد بیمه تأمین اجتماعی و ۲۵۰نفر بیمه روستایی و عشایری هستند.

وی کارگاه‌های صنایع دستی خانگی این شهرستان را در زمینه‌های نقاشی سفال(میناکاری)، تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی، رودوزی و چرم عنوان کرد و گفت: علاوه بر ۱۲ کارگاه میناکاری در شهرستان سه کارگاه تراش سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی و یک کارگاه ملیله‌کاری در شهرستان دارای فعالیت بوده و ۵۰۰ نفر از هنرمندان اسدآبادی به هنر نقاشی روی سفال اشتغال دارند.

شایگان ادامه داد: شهرستان اسدآباد دارای  چهار کارگاه بزرگ در بحث میناکاری و نقاشی روی سفال در شهر اسدآباد، بادخوره ،خاکریز و مزرعه‌بید بوده که با توجه به زیبایی و کیفیت کار در میناکاری و نقاشی سفال این تولیدات صنایع دستی شهرستان به استان‌های مختلف چون تهران، تبریز، اصفهان توسط این کارگاه‌ها ارسال و صادر می‌شود.

وی با اشاره به اینکه فروش نقاشی روی سفال شهرستان به استان‌های دیگر از طریق کارگاه‌های فوق به شکل اینترنتی نیز انجام می‌گیرد، افزود:در حال حاضر دیگر محصولات تولیدی نقاشی روی سفال کارآموزان و کلاس‌های صنایع دستی  در این راستا نیز با بازاریابی این کارگاه‌های بزرگ به دیگر استان‌ها برای فروش ارسال می‌شود که این امر حاکی از کیفیت کار و زیبایی و ظرافت کار هنرمندان این شهرستان در میناکاری و نقاشی روی سفال دارد.

رئیس اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اسدآباد با بیان اینکه سفال خام هنر میناکاری و نقاشی روی سفال شهرستان از شهر لالجین تهیه می‌شود، اظهار کرد: در تلاش هستیم تا با پیگیری‌های لازم و با تسهیلات لازم بحث تولید سفال نیز در شهرستان اسدآباد انجام و رونق گیرد.

اکبری شایگان در پایان با بیان اینکه سال گذشته  افزون بر یک میلیارد تومان تسهیلات به کارگاه‌های صنایع دستی این شهرستان پرداخت شد، اضافه کرد: در رابطه با تسهیلات کرونا نیز سال گذشته ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون به کارگاه‌های صنایع دستی و صنایع دستی خانگی تسهیلات پرداخت شد.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *