اقتصاد ایران دچار مشکلات ساختاری است
ایسنا/آذربایجان شرقی رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی آذربایجانشرقی گفت: اقتصاد ایران دچار مشکلات ساختاری مثل وابستگی به نفت است و مسائل سیاسی و تحریمهای داخلی و خارجی، محدودیتهایی بر عملکرد دولتها تحمیل میکند.
داود بهبودی روز دوشنبه 10 خرداد در گفتوگو با خبرنگاران، اظهار کرد: دولتهایی که با رای مردم انتخاب شده و با وعدههایی پای کار میآیند، در برخی مواقع با موانعی مواجه میشوند و احیانا در جاهایی تدبیر مناسبی برای حل مسائل اتخاذ نمیشود.
وی افزود: اگر به کارنامه دولتهای مختلف در کشور نگاه کنیم، موفقیتها، کمبودها و شکستهایی به چشم میخورد که اگر منصفانه قضاوت کنیم، ما به برخی از اهداف دولت دست یافتهایم و دستاوردهایی در سطح ملی و استانی داشتهایم ولی به یک سری از اهداف تعیین شده نیز دست نیافتهایم.
وی خاطرنشان کرد: توقعات جامعه رفته رفته بالا میرود؛ چرا که سطح زندگی و الزامات رفاه با گذشته تفاوت کرده است.
تحریمهای داخلی گریبانگیر اقتصاد کشور
بهبودی همچنین به تحریمهای داخلی مثل سوء مدیریتها، قوانین و مقررات دست و پاگیر، فرایندهای طویل اداری، ناسازگاری و ناهماهنگی نهادهای مرتبط، رانت جویی و فرار مالیاتی اشاره کرد و گفت: نظام حاکم به عنوان راهبر توسعه باید بتواند این امور را تدبیر کند و مردم و بخش خصوصی هم همراهیهای لازم را به عمل آورند.
وی یادآور شد: آذربایجانشرقی یک استان فعال اقتصادی در بخش صنعت، کشاورزی، تجارت، خدمات، حوزه پزشکی و سلامت و گردشگری است؛ مردم هم دارای یک فرهنگ اقتصادی خاص هستند که در نتیجه آن در استان ما سهم فعالیتهای بخش خصوصی همواره از میانگین کشور بالاتر است.
وی افزود: در واقع اقتصاد ما درونزاتر، خوداتکاتر و توانمندتر بوده و این امر میتواند زمینههای جهش اقتصادی را برای آینده استان فراهم کند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی آذربایجانشرقی تصریح کرد: ذخایر معدنی فراوانی در استان وجود دارد و بیش از ۵۰ درصد این ذخایر ۸.۵ میلیارد تنی را نفلین سینیت تشکیل میدهد که هنوز پروسه عملیاتی آن تکمیل نشده است.
استقرار یک درصد مس دنیا در آذربایجانشرقی/مس موتور توسعه استان
وی اضافه کرد: در زمینه مس نیز بسیار غنی هستیم و بر اساس برآوردهای انجام گرفته، بیش از یک درصد مس دنیا در آذربایجانشرقی است.
وی متذکر شد: این صنایع در فازهای اولیه بهره برداری هستند و صنعت مس در استان ما جوان و تنها ۱۰ تا ۱۵ سال است که تولید کنستانتره را شروع کرده که طبیعی است فاصله زیادی با استانهایی که بیش از ۵۰ سال پیش فعالیتهای مرتبط با مس را شروع کرده داشته باشیم.
بهبودی ادامه داد: باید تلاش کنیم زنجیره اکتشاف، استخراج، بهرهبرداری و تبدیل کنستانتره به ذوب، پالایش و کاتد مس تکمیل و فراتر آن صنایع پایین دستی مس ایجاد شود که ارزش افزوده و اشتغال اصلی در همین مرحله قابل ایجاد است.
وی با بیان اینکه معدن فعالیتی به شدت سرمایه بر بوده و در مراحل اولیه نمیتواند اشتغال چندانی ایجاد کند، افزود: شرکت ملی مس از گذشته در معدن مس سرمایه گذاری کرده و در سالهای اخیر هم خیز مناسبی در این ارتباط برداشته شده و بخش خصوصی در این زمینه فعال هستند.
وی مدعی شد: برآورد ما این است که بخش معدن از جمله مس میتواند در آینده یکی از موتورهای توسعه استان آذربایجانشرقی باشد.
مزیتها و توانمندیهای استان آذربایجانشرقی
این اقتصاددان در بخش دیگری از صحبتهای خود، توضیح داد: آذربایجان شرقی در عرصه ماشین سازی و خودرو، صنایع غذایی و شیرینی، نساجی و فرش، کیف و کفش، فولاد، شیشه و داروسازی مزیتها و ظرفیتهای مطلوبی دارد.
وی افزود: در زمینه گردشگری هم جاذبههای طبیعی و تاریخی زیادی داریم و با رفع عارضه کرونا، منطقه شمال غرب کشور یک محور بکر و جدید برای آینده گردشگری ایران خواهد بود؛ چرا که محور گردشگری مرکز کشور اشباع شده و منطقه شمال غرب کم کم در حال شکوفایی است.
وی اعلام کرد: در ۱۰ سال اخیر ظرفیت هتل سازی استان گسترش و فرهنگ گردشگری شهروندان نیز ارتقا یافته که تبریز ۲۰۱۸ نیز نکته شروع مناسبی در این امر بود.
انتهای پیام
منبع:ایسنا