اخبار 30

اقتصاد کوچک دارویی و رقابت داروخانه‌ها

معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: به دلیل کوچک بودن اقتصاد دارویی کشور، معضل رقابت بین این داروخانه‌ها وجود دارد.

 

به گزارش ایسنا، منطقه زنجان، مهدی پیرصالحی در بیست و دومین سمینار دانشجویان داروسازی ایران که در دانشگاه زنجان برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر بحث‌های متعددی در حوزه داروسازی، از جمله تعداد دانشجویان داروسازی و کم یا زیاد بودن داروخانه مطرح می‌شود و باید توجه داشت که با وجودی که این مسائل همواره در سمینارها مطرح است ولی مشکل به صورت حل نشده باقی مانده است.

 

این مسئول ادامه داد: طی 20 سال گذشته مسائل و معضلات اغلب موارد مشابهی بوده و طی این سال‌ها معاونان دارویی با سلائق مختلف آمده و رفته و این سئوال وجود دارد که چرا مشکلات مطرح شده طی 20 تا 30 سال گذشته همچنان به عنوان معضل مطرح می‌شود.

 

وی اختلاف موجود در دایر کردن داروخانه بر اساس سقف جمعیتی را از جمله مسائل مطرح شده طی سمینارهای گذشته دانست و افزود: این موضوع همواره مورد خوشایند داروخانه‌داران و مورد اعتراض دانشجویان تازه فارغ‌التحصیل بوده و خواهد بود و حتی اگر سقف جمعیتی هم برداشته شود باز مشکل به دلیل کوچک بودن اقتصاد دارویی کشور ما حل نخواهد شد.

 

پیرصالحی تصریح کرد: در حال حاضر 12 هزار داروخانه در کشور فعالیت می‌کند که به دلیل کوچک بودن اقتصاد دارویی کشور، معضل رقابت بین این داروخانه‌ها وجود دارد و در صورت عدم تغییر وضعیت، ادامه‌دار خواهد بود.

 

معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یادآور شد: تا زمانی که فعالان حوزه دارویی یک سیستم و پیکره واحد نشوند، در همه نهادهای عمومی محکوم خواهند شد، از این رو است که مشکلات به دیوان عدالت اداری و شورای رقابت هم کشیده می‌شود، در حالی که جای حل مشکلات، این محل‌ها نیست.

 

وی افزایش ظرفیت دانشجویی و کاهش آن را حرف دل همه فعالان داروسازی قبل و بعد از ورود به دانشگاه عنوان کرد و گفت: با چه استدلال و منطقی گفته می‌شود که تعداد دانشجویان داروسازی در کشور زیاد است، در حالی که در مطالعات انجام شده در 89 کشور به ازای هر 10 هزار نفر، 6 داروساز وجود دارد، ولی این آمار در کشور ما سه داروساز است، از طرفی با توجه به مسائل و مقیاس‌های موجود در کشور بحث زیاد بودن تعداد دانشجویان داروسازی درست است.

 

این مسئول با اشاره به جذب سالانه 1500 دانشجوی داروسازی در کشور، اظهار کرد: با توجه به حجم کار محدود در بازار می‌توان گفت که این تعداد زیاد بوده و بر اساس برنامه‌های آموزشی موجود از سال 1400 این روند کاهشی خواهد بود.

 

رئیس سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی عنوان کرد: هدف بیش از 80 درصد از دانشجویان داروسازی دایر کردن داروخانه است، در حالی که نباید این چنین باشد، کشور ما 140 هزار تخت بیمارستانی دارد و آمار داروسازان فعال در بیمارستان‌ها 500 نفر است ولی باید به ازای هر 30 تخت، یک داروساز در بیمارستان فعالیت کند.

 

پیرصالحی، کم‌کاری داروسازان را دلیل عدم استقبال بیمارستان‌ها از همکاری با داروسازان دانست و افزود: اگر کارکرد داروساز در کاهش هزینه‌های دارویی در بیمارستان تشریح شود، به طور حتم از وی استقبال خواهد شد، از این رو نباید داروسازی را به داروخانه محدود کرد. ارائه خدمات جدید برای داروسازی از راه‌کارهای کمک به این حرفه است و تعریف خدمات جدید منجر به تعریف تعرفه و در نتیجه بهبود وضعیت این حرفه خواهد شد.

 

معاون وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در رابطه با نقض مکرر تعرفه داروسازی در داروخانه‌ها توسط دیوان عدالت اداری، تصریح کرد: این مشکلات ناشی از عدم ارائه خدمت مشهود است. در این حرفه دانشجویان نباید خود را به کار دولتی و یا کار داروخانه‌ای محدود کنند؛ چرا که شرکت‌هایی با سابقه 10 ساله در حال پیش افتادن از شرکت‌های دارویی با بیش از 60 یا حتی 70 سال هستند.

 

این مسئول به درگیری کشور با مشکلات گوناگون از جمله سیل اشاره کرد و گفت: حل این مشکل نیازمند همکاری همگانی است؛ چرا که هیچ مشکلی را به تنهایی نمی‌توان حل کرد، از این رو دانشجویان باید به فکر کمک باشند که ارائه ایده و راه‌حل از جمله این کمک‌ها است.

 

وی خاطرنشان کرد: داشتن ارتباط با نهادهای قدیمی داروسازی از الزامات فعالیت دانشجویی بوده و آشنایی با مشکلات این نهادها و ارائه طرح‌ها و ایده‌های نو به پیشبرد اهداف این حرفه کمک می‌کند و همواره نباید به فکر ایجاد نهاد نو بود. همچنین باید توجه داشت که تقویت نهادهای مرتبط با داروسازی منجر به حفظ حقوق فعالان این حوزه خواهد شد.منبع: ايسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *