انتشار دومین سالنامه مهاجرتی ایران ۱۴۰۰
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرد که دومین شماره سالنامه مهاجرتی ایران از سوی رصدخانه مهاجرت ایران منتشر شد.
این سالنامه نمایانگر آخرین و به روزترین آمار و اطلاعات حوزه مهاجرتهای بینالمللی در ایران و جهان است و نسبت به سالنامه مهاجرتی سال ۹۹ بهبودهایی دارد.
دومین سالنامه مهاجرتی در ۱۰ فصل تلاش دارد تا تصویری واضح از وضعیت ایران در مهاجرتهای بینالمللی و آخرین روندهای جهانی مهاجرت ارائه دهد و ذهن مخاطب را نسبت به این مسئله روشن کند.
یکی از جذابیت های این کتاب وجود نمودارها و جداول متعدد در آن است که برای هر مبحث مهم به این داده ها اتکا شده است. این سالنامه به مخاطب خود برای نخستین بار این امکان را میدهد تا رصد و پایش جریانهای مهاجرتی در طول دو سال پیاپی در کشور را انجام دهد.
نمایش جمعیت ایرانیان در کشورهای اصلی مقصد
البته دومین سالنامه علاوه بر جمع آوری داده و اطلاعات از منابع مختلف آماری که نشان دهنده وضعیت مهاجرتی ایرانیان در گروه های مختلف دانشجویی، پناهجویی و اقتصادی است، جمعیت ایرانیان در کشورهای اصلی مقصد و جریان ها و کانال های مهاجرتی آنها را نشان داده است.
همچنین برای نخستین بار در آن گزارشی از وضعیت مهاجرت استعدادهای برتر و مشمولین بنیاد ملی نخبگان آورده شده و روند مهاجرتی آنها را در گروه های مختلف علمی نشان داده است.
در یکی از فصلها دادههای مرتبط با بازگشت متخصصان ایرانی خارج از کشور در برنامه همکاری با متخصصان غیر مقیم و پیشران ها ارائه شده است. اتفاقی که در چند سال اخیر توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با برنامه ای مدون رخ داد.
در این سالنامه جایگاه ایران در شاخصهای کلیدی مهاجرت های بین المللی با اتکا به داده های معتبر و بر اساس شاخص ها مشخص شده است.
همچنین چکیدهای از مهمترین گزینههای سیاستی پیش روی ایران با توجه به روندهای آماری و چالشهای مهاجرتی در حوزههای مختلف اعم از جابجایی بینالمللی دانشجویان، مهاجرتهای کاری و اقتصادی، مهاجرتهای اجباری و پناهجویی ارائه شده است.
تجزیه و تحلیل اثرات گسترش کرونا بر مهاجرت
همچنین سالنامه از گسترش ویروس کووید-۱۹ و اثری که روی بسته شدن مرزها، محدودیت در جابجایی در بسیاری از کشورها و مهاجرتهای بینالمللی در سال ۲۰۲۰ داشت، غافل نشده است و در بخشی به این اثرات اشاره شده است و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند. اثراتی همچون تعطیلی دانشگاهها و محدودیت جابجایی دانشجویان بین المللی، کاهش مهاجرتهای اقتصادی-کاری و همچنین کاهش تعداد پناهجویان جدید در جهان.
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، بطور کلی، سالنامه مهاجرتی ایران- ۱۴۰۰ شامل دو بخش اصلی است؛ بخش روند مهاجرتهای بین المللی در جهان و بخش وضعیت و جایگاه ایران در مهاجرتهای بینالمللی. در بخش اول این اثر، به بررسی آماری روند مهاجرتهای بین المللی در حوزههای مختلف جابجایی های دانشجویی، مهاجران اقتصادی- کاری و مهاجرتهای اجباری-پناهجویی و همچنین مهاجرتهای بازگشتی پرداخته شده است. در بخش دوم نیز آمارهای مرتبط با اتباع ایرانی در جهان، شامل اتباع ایرانی حاضر در سایر کشورها، دانشجویان ایرانی در دانشگاههای کشورهای مختلف، پناهندگان و پناهجویان ایرانی در جهان و مهاجران ایرانی بازگشتی به کشور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
منبع:ایسنا