انتشار مقاله نقش “کوئرستین” در کنترل دیابت و سایر اختلالات متابولیک
پژوهشگران دانشکده طب ایرانی و پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم، نتیجه مطالعهای مشترک بر تأثیر کوئرستین بر کنترل دیابت با تمرکز بر تنظیم فلور میکروبی روده را منتشر کردند.
مقاله “اثرات کوئرستین بر کنترل دیابت و سایر اختلالات متابولیک مرتبط؛ با تمرکز ویژه بر تنظیم فلور میکروبی روده” در مجله معتبر Critical Reviews in Food Science and Nutrition (با ایمپکت فکتور 11.18) منتشر شد.
این مطالعه با مدیریت اساتیدی از پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم و دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران و با همکاری اساتیدی از دانشگاه های علوم پزشکی بیرجند، تبریز و شهرکرد به انجام رسیده است.
کوئرستین (Quercetin) یک مولکول از دسته فلاونولهاست که در بیشتر میوهها، سبزیجات، برگها، دانهها و نیز در قهوه یافت میشود و در مکملهای غذایی هم مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده خواص آنتیاکسیدانی، ضد سرطان، ضد ویروس، و ضد التهاب دارد. همچنین، کوئرستین با رادیکالهای آزاد مقابله کرده و به تقویت جریان مواد مغذی در رگهای خونی کمک میکند.
برخی یافتههای قبلی اثرات مفید کوئرستین در بیماری دیابت را از مسیرهای مختلف از جمله تأثیر بر فلور میکروبی روده نشان داده بودند؛ اما برخی نتایج ضد و نقیض بودند و هیچ مطالعه جامعی هم برای بررسی اثرات و مکانیسمهای اثر کوئرستین در بیماریهای متابولیک و از جمله دیابت وجود نداشت.
این مطالعه، ضمن این که به صورت کامل خصوصیات بیوشیمیایی و بیولوژیک کوئرستین را تشریح میکند، با بررسی کامل منابع الکترونیک پزشکی و جمعبندی تمام مطالعات شامل کارآزماییهای بالینی، مطالعات مروری، مطالعات حیوانی و نیز مطالعات آزمایشگاهی وin-vitro؛ اثرات کوئرستین بر کنترل قند و سایر اختلالات متابولیک در دیابت را جمعبندی کرده و به صورت اختصاصی تأثیر این ماده بر تنظیم فلور میکروبی روده را مطالعه و گزارش می کند.
نتایج این مطالعه نشان میدهد کوئرستین در مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی (in-vitro) اثرات قطعی بر بهبود اختلالات متابولیک و کنترل قند خون در بیماران دیابتی دارد. همچنین برخی عوامل محیطی و مراحل تهیه غذاها و مکملهای غذایی، و نیز فرمولاسیونهای نانو میتوانند اثربخشی کوئرستین را تحت تأثیر قرار دهند.
همچنین ثابت شد که یکی از مکانیسمهای مهم اثربخشی کوئرستین؛ تنظیم فلور میکروبی روده است.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ به عنوان یک نتیجهگیری کلی از مجموع یافتههای این مقاله؛ میتوان به مزیت استفاده از میوهها مانند لیمو ترش، کرنبری، بلوبری، انگور، سیب، آلبالو و گیلاس، انبه، و گوجه فرنگی و سبزیجات تازه مانند سبزیجات با برگ سبز، پیازها، و بروکلی، و نیز مصرف متعادل چای سبز و قهوه؛ نسبت به مصرف مکملهای حاوی کوئرستین موجود در بازار دارویی، اشاره کرد.
منبع: ايسنا
این مطالعه با مدیریت اساتیدی از پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم و دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران و با همکاری اساتیدی از دانشگاه های علوم پزشکی بیرجند، تبریز و شهرکرد به انجام رسیده است.
کوئرستین (Quercetin) یک مولکول از دسته فلاونولهاست که در بیشتر میوهها، سبزیجات، برگها، دانهها و نیز در قهوه یافت میشود و در مکملهای غذایی هم مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده خواص آنتیاکسیدانی، ضد سرطان، ضد ویروس، و ضد التهاب دارد. همچنین، کوئرستین با رادیکالهای آزاد مقابله کرده و به تقویت جریان مواد مغذی در رگهای خونی کمک میکند.
برخی یافتههای قبلی اثرات مفید کوئرستین در بیماری دیابت را از مسیرهای مختلف از جمله تأثیر بر فلور میکروبی روده نشان داده بودند؛ اما برخی نتایج ضد و نقیض بودند و هیچ مطالعه جامعی هم برای بررسی اثرات و مکانیسمهای اثر کوئرستین در بیماریهای متابولیک و از جمله دیابت وجود نداشت.
این مطالعه، ضمن این که به صورت کامل خصوصیات بیوشیمیایی و بیولوژیک کوئرستین را تشریح میکند، با بررسی کامل منابع الکترونیک پزشکی و جمعبندی تمام مطالعات شامل کارآزماییهای بالینی، مطالعات مروری، مطالعات حیوانی و نیز مطالعات آزمایشگاهی وin-vitro؛ اثرات کوئرستین بر کنترل قند و سایر اختلالات متابولیک در دیابت را جمعبندی کرده و به صورت اختصاصی تأثیر این ماده بر تنظیم فلور میکروبی روده را مطالعه و گزارش می کند.
نتایج این مطالعه نشان میدهد کوئرستین در مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی (in-vitro) اثرات قطعی بر بهبود اختلالات متابولیک و کنترل قند خون در بیماران دیابتی دارد. همچنین برخی عوامل محیطی و مراحل تهیه غذاها و مکملهای غذایی، و نیز فرمولاسیونهای نانو میتوانند اثربخشی کوئرستین را تحت تأثیر قرار دهند.
همچنین ثابت شد که یکی از مکانیسمهای مهم اثربخشی کوئرستین؛ تنظیم فلور میکروبی روده است.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ به عنوان یک نتیجهگیری کلی از مجموع یافتههای این مقاله؛ میتوان به مزیت استفاده از میوهها مانند لیمو ترش، کرنبری، بلوبری، انگور، سیب، آلبالو و گیلاس، انبه، و گوجه فرنگی و سبزیجات تازه مانند سبزیجات با برگ سبز، پیازها، و بروکلی، و نیز مصرف متعادل چای سبز و قهوه؛ نسبت به مصرف مکملهای حاوی کوئرستین موجود در بازار دارویی، اشاره کرد.
منبع: ايسنا