استان ها

ایران از لحاظ مصرف آب در دنیا رتبه اول را دارد

ایران از لحاظ مصرف آب در دنیا رتبه اول را دارد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز گفت: اگر ۲۰ سال هم مثل سه سال گذشته بارش داشته باشیم باز هم کسری آبخوان‌ها جبران نمی‌شود چون روز به روز شاهد افزایش جمعیت و در نتیجه افزایش میزان مصرف آب هستیم.

داوود نجفیان در نشست مطبوعاتی روز سه شنبه یکم تیر ماه که به مناسبت هفته صرفه جویی در مصرف آب (یکم تا هفتم تیرماه)  برگزارشد، اظهار کرد: ایران در شرایط آبی بحرانی قرار دارد و باید گفت ظرفیت‌های آبی کشور نه تنها مصرف شده بلکه منابع مورد نیاز برای نسل‌های آینده هم پیش خور شده است.

به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: گذشتگان با توجه به شرایط اقلیمی ایران در مصرف آب به ویژگی‌های اکولوژیک منطقه خود توجه می کردند ولی حرص و ولع چند دهه گذشته باعث شده ظرفیت آبی نسل‌های بعد هم استفاده شود.

وی توضیح داد: دیگر امروز مجالی برای اجرای پروژه‌های جدیدی مثل احداث سد نمانده و آنچه می‌توان انجام داد این است که اجازه ندهیم ظرفیت آبی موجود از این کمتر شود.

وی با اشاره به اینکه سالانه ۱۱ میلیارد متر مکعب بیلان منفی مصرف آب در کشور گزارش شده و این به آن معناست که ما نه تنها بیش از چند برابر سهممان از منابع آبی تجدید پذیر را مصرف کرده‌ایم، بلکه به منابع تجدید ناپذیر نسل‌های آینده نیز دست درازی کرده‌ایم.

این مسئول توضیح داد: امروز ما در حوزه آب شرایط شکننده‌ای داریم ولی متاسفانه نه تنها مردم این بحران را جدی نمی‌گیرند بلکه مسئولان و تصمیم گیران کشور نیز به این مقوله توجه چندانی ندارند.

نجفیان اضافه کرد: در حالی که سرانه مصرف آب در کشورهای توسعه یافته ۷۰ لیتر در شبانه روز است، سرانه مصرف آب در ایران به ۲۵۰ لیتر می‌رسد و میزان مصرف در برخی روستاها حتی از مرز ۴۰۰ لیتر هم عبور کرده است.

وی تاکید کرد: مردم در کشورهایی که مشکل تامین آب ندارند یک سوم سرانه مصرف ما آب مصرف می‌کنند و این نشان می‌دهد برنامه‌ها و طرح‌هایی اجرا شده برای فرهنگ سازی برای مدیریت مصرف آب در آنها جوابگو بوده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز اظهار کرد: ایران از لحاظ مصرف آب در دنیا رتبه اول را دارد که این میران مصرف به هیچ وجه با ظرفیت‌های آبی موجود همخوانی ندارد.

این مسول ادامه داد: هر چند در سه سال گذشته به واسطه بارش‌های خوبی که داشتیم امیدی برای بازگشت قسمتی از آبخوان‌ها ایجاد شد ولی امسال وضعیت بارندگی اصلا رضایت بخش نبود و کشور در شرایط ویژه ای قرار دارد.

نجفیان افزود: اگر ۲۰ سال هم مثل سه سال گذشته بارش داشته باشیم باز هم کسری آبخوان‌ها جبران نمی‌شود چون روز به روز شاهد افزایش جمعیت و در نتیجه افزایش میزان مصرف آب هستیم.

وی توضیح داد: اکنون شش درصد مصارف آب کشور در بخش شرب، ۹۰ درصد کشاورزی و مابقی در بخش صنعت مصرف می‌شود  که اگر ۱۰ درصد در مصارف بخش کشاورزی صرفه جویی شود نگرانی تامین  آب شرب از بین می‌رود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز ادامه داد: در سال آبی جاری،  با کاهش ۳۸ درصدی بارش در البرز مواجه بوده‌ایم و  اکنون در سد کرج  حدود ۱۷۶ میلیون متر مکعب آب وجود دارد که ذخیره این سد در مدت مشابه سال گذشته ۱۷۸ میلیون متر مکعب بود.

وی اظهار کرد: سد طالقان هم ۳۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش ذخیره آب دارد یعنی سال گذشته ۴۱۹ میلیون متر مکعب بود اما اکنون به  ۲۹۱ میلیون متر مکعب رسیده است.

نجفیان بیان کرد: با توجه به کاهش منابع آبی سطحی و زیرزمینی استان از طریق جهاد کشاورزی به دنبال ممانعت از کشت تابستانه در استان هستیم.

وی افزود: در بخش آب شرب البرز مشکل دیگری به مشکلات افزوده شده و آن قطعی برق است زیرا عمده منابع آب از چاه ها تامین می‌شود وقتی برق قطع می‌شود دستگاه‌های پمپاژ دچار مشکل می‌شوند.

وی درخصوص اختصاص سهمیه ۵۵ میلیون مترمکعبی آب از سدهای کرج و طالقان به البرز در سال گذشته گفت: تاکنون توانسته‌ایم با استفاده از ظرفیت های موجود ۱۵ میلیون مترمکعب آن را جذب کنیم.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره با تلاش برای انسداد چاه های غیر مجاز برای بهبود وضعیت آبخوان های استان افزود: تاکنون هشت هزار و ۴۰۰ حلقه چاه غیر مجاز آب در استان شناسایی شده که حدود سه هزار و ۲۰۰ مورد از آنها بیش از ۸۵ درصد تخلیه آب‌ را برای مصارف کشاورزی  انجام می دهند.

این مسئول توضیح داد: از طریق این چاه های غیرمجاز هر سال ۸۰ میلیون متر مکعب تخلیه مازاد از سفره‌های آب زیر زمینی استان انجام می شود.

منبع:ايسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *