ایران به جرگه واکسنسازان بزرگ دنیا پیوست/ اجازه ندهیم عزیز بیشتری را در سوانح از دست بدهیم
وزیر بهداشت با بیان اینکه مدافعان سلامت، در اوج تحریم و بلا، با دستهای بسته در این اقیانوس پربلا، شنا کردند، در عین حال دستاوردهای حاصل شده در زمینه تولید واکسن کرونا را تشریح کرد.
به گزارش ایسنا، دکتر سعید نمکی در آیین سیوچهارمین پویش سراسری ره سلامت و افتتاح ۶۹۶ پروژه بهداشتی در سراسر کشور که در یزد برگزار شد، گفت: امروز برای بنده به عنوان یک سرباز قدیمی نظام سلامت، روز زیبایی است. روزی است که داریم از تقریبا به اتمام رسیدن نیازهای زیرساختی نظام پیشگیری و بهداشت صحبت میکنیم. دلم میخواست امروز همه کسانی که روزگاری آرزو داشتند که بهداشت و شبکه بهداشتی و درمانی تکمیل شده را ببینند، در خدمتشان بودیم، اما دریغ که دست اجل به برخی از این عزیزان امان نداد.
وی افزود: من فکر میکنم که امروز روزگار غریبی است و قضاوت درباره آنچه که جمهوری اسلامی ایران، نه این سرباز به عنوان یک خدمتگزار کوچک، بلکه جمع نظام سلامت و مردم و کسانی که در جمهوری اسلامی ایران در همه عرصهها اعم از وزارتخانهها، سازمانهای مردم نهاد، روحانیت، کسبه و مردمی که با تمام تنگ دستی صبوری کردند، حماسههای بزرگی در کنار نیروهای نظامی و انتظامی و قضایی و… این حماسه را امروز نمیتوان بیان کرد. کما اینکه وقتی امروز از حماسههای دفاع مقدس میگوییم، در آن زمان که در آن عرصه بودیم، نمیدانستیم که مملکت چه چیزی خلق میکند. خاطرات زیادی را امروز بیان میکنیم اما روزی که در بلا بودیم و در اوج و وسطهای اقیانوس بودیم، واقعا نمیدانستیم که کشور با ایثار دارد حماسه ای خلق میکند که تاریخ خواهد گفت که یک کشور در یک جنگ هشت ساله، میلیمتری از خاک سرزمینش را پشت میز مذاکره پس نگرفت. یک روز هم خواهند گفت که در اوج تحریم و بلا، با دستهای بسته در این اقیانوس پربلا، این مدافعین سلامت شنا کردند و با چشمهای باز حماسهای بی نظیر خلق کردند.
نمکی ادامه داد: یکی از این حماسهها، استفاده از زیرساختی به نام شبکه بهداشتی و درمانی کشور است که به کار آمد و اجازه نداد که ما بیماری را در پشت درهای بیمارستانمان سرگردان ببینیم. از روزهای اول صحبتم این بود که با تکیه بر ۱.۵ تخت به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت، نمیتوانیم یورش این ویروس را مهار کنیم. ما به جای اینکه بنشینیم و ویروس به سراغمان بیاید، باید ما به سراغش برویم و اگر به سراغ ویروس نرویم، میمانیم. بدون استفاده از ظرفیت بی بدیل ۱۷ هزار و ۵۰۰ خانه بهداشت با بیش از ۲۳ هزار سرباز خط مقدم جبهه سلامت به نام بهورز و استفاده از ظرفیت مراکز بهداشتی و درمانی در قالب پایگاه سلامت و مراکز جامع سلامت چه در شهر، چه در روستا و چه در حاشیه شهر، نمیتوانیم از هجمه این ویروس و فوج بیماران در بیمارستانها جلوگیری کنیم. بنابراین این اقدام شروع شد و این ظرفیت به کار آمد.
وی گفت: افتخار ایران بود که موج چهارم کرونا با ویروس انگلیسی که یاد نداریم در شهر و دیاری در جهان در هفته اول نظام سلامت را به زانو درنیاورده باشد، مدیریت شد. وضعیت اروپای قدرتمند در زیرساخت که هفت تخت به ازای هر ۱۰۰۰ نفر دارد را مطالعه کنید. اینجا تنها کشوری است که کسی پشت در بیمارستان سرگردان نشد، آن هم نه فقط بیمار مبتلا به کووید، بلکه بیمار غیر کووید هم درمان شدند. مگر بیمار مرگ مغزی یا تروما را به دلیل کووید جواب کردید؟. این افتخار بزرگی در جمهوری اسلامی ایران بود که مدیون استفاده از ظرفیت سیستم مراقبتهای بهداشتی اولیه و نظام ارائه خدمت در شبکه بهداشتی و درمانی کشور است. بر همین اساس است که اعلام شد میزان مرگها در پیک چهارم کرونای کشور در یزد، حداقل نصف پیک های قبلی بود. ویروسی با ۲.۵ برابر قدرت سرایت، با چند برابر قدرت ابتلا و چند برابر قدرت مرگ و میر را به گونهای مهار کردیم که به نصف قدرت ووهان رسید. ویروس همان ویروس است، اما شیوه مدیریت به کار آمد که این اتفاق افتاد و امروز سازمان بهداشت جهانی از این مدل به عنوان موفقترین مدل حداقل در شرق مدیترانه صحبت میکنند، این افتخار شماست که این زیرساخت را به کار گرفتید. من معتقدم عاقلانهترین، منطقیترین و پربهرهترین سرمایهگذاری در امر پیشگیری است.
نمکی گفت: نظام شبکه بهداشت و درمانی ما توانست بعد از انقلاب، شاهکاری خلق کند که مرگ و میر کودکان زیر یکسال، مرگ و میر نوزادان، پوشش واکسیناسیون، مرگ و میر زنان به دلیل عوارض بارداری و زایمان، مشکلات ناشی از سوءتغذیه و آنچه که آفتهای اصلی نظام خدمات بهداشتی و درمانی کشور بود، به حداقلهای ممکن کاهش دهد. امروز وقتی شاخصهای استان یزد را نگاه میکنم، شاخصهای کشورهای مرفه حوزه اسکاندیناوی است. این شاخص برای یک استان گسترده و کویری به نام یزد نیست، بلکه برای کشوری است که کل کشور به اندازه یک استان ما جمعیت و درآمد سرانه ۵۰ هزار دلار دارد. حال این شانه به شانه رفتن شاخصهای ما با این کشورها، دو فاکتور موثر دارد؛ یک زیرساخت مناسب و دوم مردان و زنان بی نظیر که جفت اینها را بسیاری از جاها ندارند. این افتخار بزرگی است که باید روی آن سرمایهگذاری کرد.
وزیر بهداشت خطاب به خیرین، گفت: خیرین بزرگوار از این تریبون این پیام را بشنوید که در طول سال گذشته مدارس بسته بود. البته مدرسه پایگاه مهم و بزرگی است. در عین حال دانشگاهها به عنوان یک پایگاه بزرگ معرفتی بسته بود، اما آوارگی و درماندگی حاصل نشد. حال اگر ثانیهای آی سی یو ما تعطیل میشد، بینید چه میشد. یک روز برق یکی از بیمارستانهای ما حدود ۴۵ ثانیه قطع شد و قرار شد که موتوربرق را استارت کنند که کلید آن دچار مشکل شد. داشت در سطح ملی فاجعه ای پیش میآمد. بنابراین اگر نظام سلامت ثانیههایی تعطیل شود، آن زمان متوجه میشویم که شرایط چگونه است. به همین دلیل سرمایهگذاری در نظام سلامت به ویژه در بحرانها و برای پیشگیری از بحرانها، یکی از منطقیترین و عاقلانهترین نوع سرمایهگذاری است و به همین دلیل خودمان را مکلف به سرمایهگذاری در این حوزه میدانیم.
نمکی گفت: امسال و سال گذشته، علیرغم گرفتاری در باتلاق نفسگیر کرونا، توانستیم ۱۴ هزار تخت به تختهای بیمارستانی کشور اضافه کنیم که اگر نبود، موج سنگین، بیماران ما را له میکرد. ما توانستیم با لطف خداوند، حدود ۱۵۰۰ خانه بهداشت و مرکز بهداشت و درمانی و زیرساختهای بهداشتی را به کشور اضافه کنیم. فقط ۴۷۰ دستگاه اکسیژن ساز به اقصی نقاط کشور رفت و ۱۶۰ دستگا سی تی اسکن برای تشخیص درگیریهای ریوی، رفت. این در اوج کرونایی که دنیا نشسته بود تا ما را در این باتلاق درمانده ببیند، افتخار بزرگی بود. امروز خوشحالم که در این شهر آفتاب، نور، معرفت و عرفان به بار نشستن زحمات همه عزیزان در سراسر کشور را ببینیم.
وی گفت: افتخار دیگری که امروز نصیب جمهوری اسلامی ایران شد، بحث واکسن است که یکی از دستاوردهای بسیار باعظمت جمهوری اسلامی ایران است. این هم در زیر آهنگ تبلیغات مسموم آنهایی که از پیشرفت جمهوری اسلامی ایران دق میکنند، مانده است.
نمکی با بیان اینکه ما علیرغم اینکه باصفاترین بچهها را در رسانه داریم، اما ساختار تبلیغاتی مناسبی در این حوزهها نداریم، گفت: علیرغم این رسانههای بسیار هنرمند، پولی که در خارج از کشور برای کوباندن هر توفیق صرف میشود و متدهایی که به کار میگیرند، معمولا جلوتر از ماست و اگر لطف خدا نبود این اتفاقات بیان نمیشد.
وزیر بهداشت با اشاره به سانحه اتوبوس خبرنگاران که در آن دو تن از خبرنگاران محیط زیست خبرگزاریهای ایسنا و ایرنا، جان باختند، گفت: من داغ دو عزیز رسانهای در حوزه محیط زیست را تسلیت میگویم. خدا شاهد است که در این ایام چقدر تلاش کردم که با همکارانم و لطف خدا اجازه ندهیم که عزیز بیشتری را در سوانح جاده ای از دست بدهیم.
نمکی همچنین گفت: بحث واکسن به عنوان یک دستاورد بزرگ ملی که باید برای آن جشن گرفت، در آینده مشخص میشود که چه دستاورد بزرگی است که آن را به ملت ایران تبریک میگویم که ایران به جرگه واکسنسازان بزرگ جهانی پیوست و در آینده نزدیک خواهید دید که ایران مرکزی برای تنگدستان دنیا خواهد شد و اینجا مرکزی برای گسترش خدمترسانی به ضعفای جهان در حوزه واکسیناسیون کرونا میشود.
وی گفت: استان یزد یکی از استانهای بسیار با عملکرد بالا بود و امیدوارم میزبانی شما از بیماران نیازمند استانهای همجوار به عنوان مهمان نوازی اهالی یزد، به یادگار بماند. ما هم قطعا کمک میکنیم و حمایت میکنیم تا شما بتوانید این زیرساختها را هر چه بیشتر توسعه دهید
منبع:ایسنا