ایسنا/خراسان رضوی رئیس پژوهشکده اقلیمشناسی گفت: شیب روند افزایش دما در دهههای اخیر بسیار شدیدتر شده است و بارندگیهای سال جاری به معنای شروع ترسالی نیست.
به گزارش ایسنا، ایمان باباییان در همایش توسعه پایدار با رویکرد فرصتها و چالشهای سرمایهگذاری در منطقه ترشیز که در محل مرکز آموزش عالی کاشمر برگزار شد، عنوان کرد: بررسیهای صورت گرفته نشان میدهد که در دهههای اخیر نه تنها کشور بلکه کل زمین در اثر گرمایش جهانی دچار تغییر اقلیم شده و دمای کره زمین افزایش قابل توجهی داشته است.
وی افزود: اگر آمار ۶۰ ساله کشور را به دو بخش ۳۰ سال اول و دوم تقسیم کنیم میانگین بارش کشور در ۳۰ سال اول ۲۵۰ میلیمتر و در ۳۰ سال دوم حدود ۲۳۵ میلیمتر بوده که در دهه اخیر این میزان بارش به ۲۱۰ میلیمتر کاهش یافته است.
رئیس پژوهشکده اقلیم شناسی اظهار کرد: دمای کشور نسبت به دوره ۳۰ سال اول ۹ دهم درجه افزایش یافته و در دهه اخیر ۱.۳ درجه نسبت به دوره ۳۰ سال اول که نشان میدهد با افزایش دما در کشور مواجه هستیم.
وی عنوان کرد: حداکثر آستانه تحمل کره زمین برای میزان گرمایش ۱.۵ درجه است و اگر بیش از ۲ درجه باشد برخی گونههای گیاهی و جانوری کلاً از بین خواهند رفت.
بابائیان گفت: شیب روند افزایش دما در دهههای اخیر بسیار شدیدتر از دوره ۱۵۰ ساله است و از سویی شاهد کاهش بارش هستیم.
رئیس پژوهشکده اقلیم شناسی بیان کرد: از سال ۷۳ به بعد هر ساله به جز امسال درگیر خشکسالی بودهایم هر چند وضعیت امسال نیز به معنای ادامه ترسالیها نیست.
وقتی خرد اقلیمها را از بین بردهایم انتظار توسعه پایدار نابهجا است
در این همایش مدیر کل هواشناسی خراسان شمالی گفت: یکی از موضوعاتی که امروز بسیار روی آن بحث میشود توان اقلیمی است آنچه که طی سالهای گذشته در نظر نداشتهایم و اکنون اثرات آن بیتوجهی را مشاهده میکنیم.
مجید بیجندی بیان کرد: به هم زدن توان اقلیمی مناطق مختلف و جابهجا کردن محصولات مختلف موجب شده اکنون شاهد توسعه ناپایدار باشیم.
مدیر کل هواشناسی خراسان شمالی عنوان کرد: اگر انسان دست درازی نمیکرد تمام خرده اقلیمها به اندازه نیاز آب مورد نیاز خود را دارند، اما زمانی فرونشستها و افزایش عمق چاهها آغاز شد که توان اقلیمی را رعایت نکردیم.
وی افزود: نظم حوزه توان اقلیمی را در اکثر نقاط کشور به هم زدهایم و امروزه به دلیل رعایت نکردن توان اقلیمی حوزه در بسیاری استانها با مشکلات جدی دست و پنجه نرم میکنیم.
بیجندی ادامه داد: وقتی اقلیم را به هم زدهایم و خرد اقلیمها را از بین بردهایم انتظار توسعه پایدار بسیار نابهجا است.
وی گفت: وقتی صحبت از توسعه پایدار میکنیم باید به توان اقلیم احترام بگذاریم هرچند برای بسیاری از سیاستگذاران و سیاستمداران موضوع جدیدی است.
شدت بارشها ۵۰ درصد افزایش یافته است
در این همایش مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: اگر تغییر اقلیم را جدی نگیریم بدون شک با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد چون تغییر اقلیم ذاتاً اتفاق خواهد افتاد به همین دلیل برخی کشورهای دنیا وزارتخانه سازگاری با تغییر اقلیم را ایجاد کردهاند.
علیرضا صحرایی افزود: براساس پیشبینیهای صورت گرفته ۵۰ درصد شدت بارشها افزایش یافته و خسارتهای فروردینماه امسال به دلیل فراوانی وقوع سیلاب و شدت بارشهایی است که در گذشته پیش بینی میشد.
وی گفت: متأسفانه در خصوص پیشگیری هیچ همتی را از جانب مسئولان نداشتهایم در صورتی که سیل و مخاطرات آن کاملاً قابل پیشگیری است.
سیل اخیر زنگ خطر را به صدا درآورد
در ادامه نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی افزود: سیل اخیر در کشور این زنگ خطر را به صدا درآورد که اگر توسعه پایدار به خوبی در کشور نهادینه شده بود، شاید امروز دچار این مشکلات نشده بودیم.
بهروز بنیادی ادامه داد: هرکجا که نخبگان و فرهیختگان حضور پیدا کردند بدون شک راه توسعه و سعادت بیش از گذشته و با سرعت بیشتری فراهم شده است.
وی ادامه داد: صنعت گردشگری، کشاورزی و معادن سه سرمایه و پتانسیل مهم در منطقه ترشیز هستند.
بنیادی بیان کرد: به رغم اینکه ۹۰ درصد پتانسیل منطقه کشاورزی است اما همچنان سنتی هستند در صورتی که دانشگاه باید در این حوزه وارد شود و در ارائه آموزشهای لازم، بهبود کیفیت محصولات و افزایش تولیدات همکاری لازم را داشته باشد.
وی با توجه به مشکلات بخش کشاورزی و خشکسالیهای دو دهه گذشته تغییر الگوی کشت را در منطقه ضروری ذکر کرد.
رابطه بین دانشگاه و حوزه اجرایی بیشتر شود
در ادامه فرماندار کاشمر گفت: همیشه تاکید داشته و داریم که برای ایجاد فرصتهای بهتر در توسعه شهرستان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی باید کمک کنند.
محمدعلی نبیپور عنوان کرد: اگر رابطه بین دانشگاه و حوزه اجرایی بیشتر و فاصله کمتر شود بدون شک توسعه پایدار بیشتر رشد خواهد کرد.
وی افزود: بدون شک مرکز آموزش عالی کاشمر میتواند یکی از مراکز مهم علمی و حامی مجموعه حوزه اجرا و مدیران اجرایی منطقه و بستر ساز برای توسعه پایدار منطقه باشد.
در ادامه مدیر مرکز آموزش عالی کاشمر گفت: بدون شک این رویداد به دنبال هم اندیشی و تضارب آرا صاحب نظران، دغدغه مندان، متولیان و ذینفعان توسعه کشور است تا با اشتراک گذاری تجارب و ایدههای نو در مسیر ارتقا جایگاه کشور در بستر توسعه پایدار با تاکید بر شفافیت، عدالت، انصاف، اجماع و مشارکت همگانی ایفای نقش کنند.
هادی معماریان گفت: بدون شک مرکز آموزش عالی کاشمر به عنوان مرکز منطقهای پیشرو در آموزش، پژوهش و ظرفیتسازی برای استقرار تفکر همبست آب، غذا و انرژی و ارائه رویکرد خشک زیست بوم در بستر توسعه پایدار میتواند در این زمینه نقش آفرینی کند.
انتهای پیام