بالغ بر 100 نوع هەڵپەڕکێ در میان کردها وجود دارد
در دومین روز از سومین جشنواره هەڵپەڕکێ بانه گروه های شرکت کننده همچنان در حال اجرا و نمایش اصالت دیرینه هەڵپەڕکێی به مخاطبان هستند.
به گزارش خبرنگار ایسنا منطقه کردستان؛ سومین جشنواره هەڵپەڕکێ بانه امسال با حضور 16 گروه از استان های کردستان، آذربایجان غربی، کرمانشاه، ایلام و خراسان شمالی که در حال برگزاری است و تا کنون اجرا های متعددی در سطح این شهر از طرف گروه های شرکت کننده صورت گرفته است.
امید زارعی از داوران جشنواره در گفتگو با خبرنگار ایسنا در رابطه با اصالت هەڵپەڕکێ گفت: هر حرکت هەڵپەڕکێ نشانگر خدمت تاریخی،فلسفه و معنای خاصی است که در گذشته آن را بدین صورت به مخاطب خود منتقل کرده اند.
وی افزود: معنی اصلی واژه هەڵپەڕکێ را می توان در کامل ترین فرهنگ لغت فارسی به کردی به نام “هنبانه بورینه”، نوشته ماموستا هژار، پیدا کرد، که هەڵپەڕکێی را پریدن و اوج گرفتن به سمت بالا تعبیر می کند در زبان کردی باتوجه به فراوانی گویش ها به هەڵپەڕکێ ،”گووند، دیلان، دعوت و…نیز گفته می شود.
زارعی با تکیه بر اصطلاح کردی “گنم و جو” یا همان گندم و جو که نشان از برابری و با هم بودن زن و مرد در هەڵپەڕکێی بوده است گفت: مردم غیر کرد بیشتر فکر می کنند هەڵپەڕکێی کردی همانند سایر رقص ها صرف جهت خود نمایی، رقص بدن و یا نمایش لباس است اما بلعکس هەڵپەڕکێ بازگوی شادی و عروسی ها، جنگ و حماسه آفرینی، غم و اندوه و عزاداری است که همواره زن و مرد باهم در آن شرکت کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: از لحاظ ورزشی نیز می توان هەڵپەڕکێ را یکی از ورزش های هوازی خواند به طوری که در حرکات آن علاوه بر نظم پایدار انرژی خاصی هم گرفته می شود بدین معنی که هەڵپەڕکێ تنها یک رقص ساده نیست که هرکس بتواند آنرا انجام دهد زیرا هماهنگی در آن باید همواره حفظ شود و این کار نیازمند تمرین و تکرار است.
زارعی باتوجه به فراوانی گونه های هەڵپەڕکێ تصریح کرد : تاکنون بالغ بر صد نوع هەڵپەڕکێ ثبت شده است که هر کدام از آن ها دارای ریتم و ملودی خاص خود است و از آلات موسیقی گوناگونی همچون : دهل، سرنا، ضرب، نای ، دف و… جهت ریتم دهی در هرنوع استفاده می شود و ریتم ها نیز در مناسبت ها، گوناگون می باشد به طوری که در جنگ ها ریتم 2_4 در شادی ها 6_8 و در عزاداری ها همراه با سرنا ،دهل و آواز و حیران است.
امید زارعی درپایان گفت :باتوجه به اینکه هەڵپەڕکێ نماد اصالت چندین هزار ساله کردستان است و در تمامی کتب های سیاسی و فرهنگی هر منطقه از آن تعریفی شده است، اما متاسفانه تاکنون مرجعی نبوده که عموم مردم جهت آشنایی بیشتر با گونه ها و اصالت هەڵپەڕکێ به آن مراجعه کنند و خوشبختانه امسال با راه اندازی سایت جشنواره هەڵپەڕکێ بانه این امکان فراهم شد تا مردم بیشتر با رقص کردی آشنایی داشته باشند.
منبع: ايسنا