کتاب

بحران سوریه به کتاب‌فروشی‌ها رسید

بحران سوریه به کتاب‌فروشی‌ها رسید

درحالی که حوزه فرهنگی سوریه هم با بحران مواجه شده است، کتاب‌فروشی‌ها و انتشاراتی‌های دمشق که زمانی مظهر زندگی فرهنگی سوریه بودند حالا جای‌شان را به کفش‌فروشی‌ها و صرافی‌ها داده‌اند.

 به نقل از خبرگزاری فرانسه، سوریه خانه برخی از بزرگ‌ترین چهره‌های ادبی جهان است و دمشق به عنوان شهری مملو از کتاب‌فروشی‌های شلوغ و انتشارات‌هایی که آثار عربی و ترجمه‌شده منتشر می‌کنند شناخته می‌شود.

اما فروغ ادبی این شهر رو به خاموشی است.

یک دهه جنگ داخلی، بحران اقتصادی و فرار مغزها که سوریه را از برخی از برترین نویسندگانش و بسیاری از مخاطبان آن‌ها محروم کرده با برخی از مسائل جهانی حوزه نشر همچون افزایش محبوبیت کتاب‌های الکترونیکی همراه شده است.

«محمد النوری» ۷۱ ساله که یکی از قدیمی‌ترین کتاب‌فروشی‌های دمشق را از پدرش به ارث برده است می‌گوید: « مردم توان خرید کتاب ندارند و کتاب‌فروشی‌ها هم از پس هزینه‌های باز نگه داشتن مغازه‌ها برنمی‌آیند.»

ماه گذشته، کتاب‌فروشی مشهور «نوبل» در دمشق که در سال ۱۹۷۰ افتتاح شده بود، درهایش را بست.

کتاب‌فروشی «الیقظه» که در سال ۱۹۳۹ آغاز به کار کرده بود، هفت سال پیش تعطیل شد و یک کفش‌فروشی جای آن را گرفت.

یک صرافی نیز اکنون به جای کتاب‌فروشی «میسلون‎» که چهار دهه فعالیت داشت در این شهر باز شده است.

همچنین کتاب‌فروشی «النوری» که در سال ۱۹۳۰ تاسیس شده با خطر دچار شدن به سرنوشت مشابهی مواجه است.

خانواده «نوری» در حال حاضر دو کتاب‌فروشی را در مرکز دمشق اداره می‌کنند. سه سال پیش، این خانواده به دلیل فروش کم کتاب ناچار به تعطیل کردن کردن سومین کتاب‌فروشی‌ای‌ که در سال ۲۰۰۰ تاسیس کرده بودند شدند.

یکی از کتاب‌فروش‌هایی که مغازه خود را تعطیل کرده معتقد است،‌ با توجه به فقر و با وجود گرانی‌هایی که به دنبال کاهش ارزش پول سوریه به وجود آمده است، هیچ‌کس در دوران جنگ در کتاب‌فروشی‌ها سرمایه‌گذاری نمی‌کند.

«خلیل حداد»‌ که مالک یک انتشارات است می‌گوید کتاب برای سوریه‌ای به یک کالای لوکس تبدیل شده و اولویت مردم اکنون غذا و اسکان است.

شش سال پیش، یک ناشر در دمشق انتشارات خود را به امید دستیابی به یک کسب و کار بهتر به یک لوازم‌تحریری تبدیل کرد. این انتشارات که در سال ۱۹۵۴ افتتاح شده بود توان مالی چاپ نسخه‌های جدید را نداشت. حتی تبدیل این انتشارات به یک مغازه لوازم‌تحریر با شکست مواجه شد و حالا این مغازه برای فروش گذاشته شده است.

هزینه چاپ آثار طی دو سال اخیر با توجه به افزایش هزینه‌های جانبی دست کم با ۵۰۰ درصد افزایش مواجه شده است.

با وجود تمام این مشکلات،‌ «ثمر حداد»‌ می‌گوید قصد ندارد تسلیم شود. او انتشاراتی را که از پدرش به او به ارث رسیده برای کاهش هزینه‌ها به یک زیرزمین منتقل کرده است. با این‌که زمانی ۱۳ نفر در این انتشارات مشغول کار بودند اما اکنون فقط یک نفر آن هم به طور نیمه‌وقت در این انتشارات مشغول فعالیت است. به گفته «حداد» این انتشارات هنوز می‌تواند هفت کتاب در سال چاپ کند.

منبع: ايسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *