برآورد اولیه خسارات سیل بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان است
وی افزود: مجموع کل ظرفیت سدهای خوزستان حدود ۲۲ میلیارد متر مکعب است که حدود ۹۷ درصد مخازن پر است.
حاجی زاده با اشاره به وقوع سیلاب با دوره برگشت هزار ساله در حوضه کرخه ادامه داد: میزان آورد کل حوضههای آبریز خوزستان از ابتدای سال آبی تاکنون به استان خوزستان بیش از ۳۵ میلیارد متر مکعب است؛ ورود ۱۳ و نیم میلیارد مترمکعب سیلاب به سدهای خوزستان از ابتدای فروردین ماه بیش از کل حجم برنامهریزی سدها، بوده است.
وی ادامه داد: پیک دبی ورودی سد دز نزدیک به ۶ هزار و ۵۷۸ مترمکعب بر ثانیه و در سد کرخه ۸ هزار و ۳۰۰ متر مکعب بر ثانیه و تعدیل رهاسازی، متناسب با شرایط پایین دست انجام شده است.
حاجی زاده در خصوص اقدامات انجام شده در امر پیشگیری از سیلاب تصریح کرد: بازگشایی خروجیهای رودخانه کرخه به سمت تالاب هورالعظیم به منظور تسریع در تخلیه سیلاب، پیگیری احیای فیوز پلاکهای طبیعی مانند کانال های بحره، مالح و کانال محیط زیست، همچنین شناسایی ۵۱۳ نقطه بحرانی و ترمیم و استحکام سیل بندها از تابستان سال قبل بوده است.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده جهت آمادگی برای مدیریت سیلاب خاطرنشان کرد: اقداماتی از قبیل تشکیل جلسه کارگروه سیلاب و مخاطرات از آذرماه ۹۷، راهاندازی مرکز مانیتورینگ مدیریت و کنترل حوادث استان و دریافت ارتباط از دستگاههای اجرایی، تشکیل کمیته فنی علمی در مدیریت بحران استان و برگزاری دوره ها و سمینارهای متعدد آموزشی جهت اعضای شورای هماهنگی مدیریت بحران استان و شهرستانها، همچنین فعال نمودن کارگروههای ۱۴ گانه مدیریت بحران و الزام به برگزاری جلسات منظم ماهیانه از جمله این اقدامات بوده است.
وی با اشاره به وضعیت روستاها و شهرهای خوزستان در پی وقوع سیل، ادامه داد: ۱۲۱ روستا دچار آبگرفتگی شدهاند. همچنین 800 واحد مسکونی و 8 هزار و 700 مسکن روستایی در این سیلاب آسیب دیده اند.
حاجی زاده در خصوص جابجایی و تخلیه روستاهای در معرض خطر، تصریح کرد: ۲۷۴ روستا (به صورت کلی و جزیی) تخلیه شده و در خصوص جابجایی عشایر در معرض خطر پیگیریهای لازم انجام شده است.
وی افزود: انسداد جاده ها و مسیرهای خطر آفرین، جادههای ساحلی و نقاط حادثهخیز، همچنین جابجایی و اسکان مسافرین نوروزی در مکانهای امن، هدایت سیلاب به سمت کانونهای ریزگرد و پیگیری تامین نیازهای غذایی و بهداشتی افراد سیل زده و نجات بیش از ۶۰۰۰ نفر گرفتار در سیلاب انجام شده است.
مدیر کل مدیریت بحران خوزستان در خصوص جلوگیری از بازگشت فاضلاب به درون شهرها بیان کرد: نصب پمپ و ماشین آلات مکنده فاضلاب و جلوگیری از بازگشت فاضلاب به درون شهرها با انجام تمهیدات لازم از جمله کارهایی بوده که انجام شده است.
وی در خصوص قطعی آب در سطح خوزستان بیان کرد: با شروع سیلاب آب ۹۳ مجتمع آبرسانی با ظرفیت یک هزار و 81 روستا قطع شده بود که در حال حاضر تعداد ۱۱ مجتمع آب روستایی با حدود ۶۹ روستای تحت پوشش قطع است.
حاجی زاده با اشاره به اینکه برآورد اولیه خسارات بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان بوده است، بیان کرد:به لطف الهی و با تلاش شبانهروزی، سیلاب با چنین حجمی، بدون تلفات مدیریت شد.
وی در خصوص بازسازی مناطق سیل زده گفت: تشکیل کمیته نحوه بازگشت روستاییان و تعیین اداره کل امور روستایی به عنوان ناظر و عضویت دستگاههای اجرایی با هدف پاکسازی و بررسی ایمنی و پایداری منازل مسکونی از جمله اقدامات انجام شده است.
حاجی زاده با بیان اینکه امیدواریم مقامات قضایی در خصوص جلوگیری از تجاوز به حریم و بستر رودخانه ها کمک کنند، بیان کرد: تسریع در تکمیل سد مخزنی بختیاری، جبران خسارات کشاورزی با استفاده از کمکهای بلاعوض تسهیلات کم بهره و استمهال وام ها و حمایت مالی در توسعه بیمه حوادث، تامین اعتبار لایروبی رودخانهها و ترمیم سیل بندها، جبران خسارات وارده به بخشهای عمرانی، تجهیز ستادهای مدیریت بحران، توسعه طرحهای آبخیزداری، توسعه و تجهیز ایستگاه های هواشناسی، مقاوم سازی ساختمانهای عمومی (بیمارستانها، مدارس و …) و بافتهای فرسوده و شریانهای حیاتی از جمله پیشنهاداتی است که امید است به آنها توجه کافی شود.