برنامه حذف خوابگاههای رتبه ۳ و ۴ در سال۹۸ به کجا رسید؟
در حالی بر اساس اعلام وزارت علوم حدود ۴۰ درصد خوابگاههای دانشجویی در رتبههای ۳ و ۴ قرار داشتند، این وزارتخانه سال گذشته اعلام کرده بود تمامی این خوابگاهها تا پایان سال ۹۸ به رتبههای ۱ و ۲ ارتقاء خواهند یافت.
به گزارش ایسنا، برنامه رتبهبندی خوابگاههای دانشجویی و شناخت خوابگاههای فرسوده برای اولین در دور اول دولت تدبیر و امید در دستور کار وزارت علوم قرار گرفت و بر اساس این برنامه تابستان سال ۹۶ با حمایت اعتباری دولت دوازدهم و صندوق رفاه دانشجویان عملیات بازسازی خوابگاههای دانشجویی با جدیت کامل شروع شد و تمامی خوابگاههای سطح پنج کشور به سطح چهار ارتقا پیدا کردند و قرار شد در سال ۹۸ نیز هیچ خوابگاهی با رتبههای ۳ و ۴ در دانشگاهها نداشته باشیم.
در واقع صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم سال ۹۴ به منظور بهبود کیفی خدمات رفاهی دانشجویان، نسبت به آسیب شناسی وضع موجود و برنامه ریزی برای ارتقای آن اقدام کرد ودر حوزه سراهای دانشجویی، کمبود ظرفیت و فرسودگی سراهای موجود به عنوان دو چالش و آسیب اصلی، منجر به اجرای طرح رتبه بندی سراهای دانشجویی و ساماندهی سراهای غیردولتی شد. بر این اساس رتبه بندی سراهای دانشجویی با دو رویکرد اصلی عادلانه سازی میزان اجاره بها و شناسایی و ارتقای سراهای فرسوده اجرا شد که بر اساس آن، سراهای دانشجویی در پنج سطح رتبه بندی شد.
بر اساس گزارش اعلامی این صندوق، از سال ۹۵ و ۹۶ بازسازی و ارتقای سراهای سطوح ۳، ۴ و ۵ در دستور کار قرار گرفت و بر همین اساس ۵۹ خوابگاه دانشجویی با میزان مساعدت ۶۰ میلیارد ریال در سال ۹۵ و ۳۱۴ خوابگاه با میزان مساعدت ۲۳۳ میلیارد ریالی ارتقا یافتهاند.
همینطور برنامه ارتقای سطوح سراهای دانشجویی در سال ۹۷ نیز سراهای سطوح ۳ و ۴ در دستور کار قرار گرفت و برای سال ۹۷، مبلغ ۵۵۰ میلیارد ریال برای تعمیر و تجهیز، ارتقای سطوح و مقاوم سازی سراهای دانشجویی تخصیص داده شد که با هماهنگی دانشگاهها و نظارت مستمر صندوق هزینه و اجرایی شد.
بر این اساس ۶۵ خوابگاه سطح پنج در سال ۹۴ در کشور وجود داشت که این رقم طی سالهای ۹۵ و ۹۶ به صفر رسید و خوابگاههای سطح چهار نیز که ۲۳۱ مورد بود نیز به ۱۷۶ سرا رسیده است. همچنین افزایش خوابگاههای سطح سه از ۲۳۲ به ۲۵۰ مورد و سطح دو از ۱۷۳ به ۲۵۳ سرای دانشجویی حاکی از اهتمام ویژه دولت دوازدهم به افزایش سطح رفاه دانشجویان کشور است.
صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم اعلام کرده بود در سال گذشته(۹۸) نیز برنامه ارتقا خوابگاههای دانشجویی را با جدیت پیگیری میکند و تلاش می کند در سال ۹۸ تمامی خوابگاههای با رتبههای ۳ و ۴ به رتبههای ۱ و ۲ ارتقا یابد.
در همین زمینه دکتر مجتبی صدیقی رییس سازمان امور دانشجویان در اوایل تابستان گذشته در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با تاکید بر اینکه حدود ۴۰ درصد از خوابگاههای دانشجویی دانشگاههای کشور در رتبههای ۳ و ۴ قرار دارند، تصریح کرد: “صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم متعهد شده است تا سقف ۵۰ درصد از هزینههای مقامسازی ساختمان خوابگاههای دانشجویی را پرداخت کند و مابقی هزینهها باید توسط خود دانشگاهها تأمین شود”.
وی تاکید کرد: “با توجه به اعتبارات تعمیر و تجهیز دانشگاهها که به تدریج تخصیص پیدا میکند، امیدوار هستیم عمده اعتبارات تعمیر و تجهیز دانشگاهها در تابستان امسال(۹۸) به سمت بازسازی و ارتقای مراکز خوابگاهی و سلف دانشجویی اتفاق بیفتد تا ما تا پایان سال شاهد خوابگاهی با رتبههای ۳ و ۴ نداشته باشیم”.
همچنین در تابستان گذشته دکتر ناصر مطیعی رییس صندوق رفاه دانشجویان در حالی که چند ماهی از صدور حکم ریاستش نگذشته بود، در گفت و گویی با ایسنا اعلام کرد: “دانشگاهها حدود ۳۸۳ سرای دانشجویی را به منظور بازسازی و ارتقا به صندوق رفاه دانشجویی وزارت علوم معرفی کردند که از این تعداد حدود ۸۵ مورد از اولویت بیشتری جهت بازسازی و تعمیر برخوردار بود و در حال حاضر فرمهای ارتقای این مراکز تکمیل شد و توافق به منظور آغاز تعمیر و ارتقای این مراکز را با دانشگاهها انجام دادیم و خوشبختانه صندوق رفاه دانشجویان مرحله اول پرداختها به منظور بازسازی این مراکز را انجام داده است”.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان در ادامه تأکید کرد: “اینکه دانشگاهها تا پایان سال جاری چه تعداد از سراهای دانشجویان را مورد تعمیر و بازسازی قرار دهند بستگی به روند پیشرفت کار و مشارکت دانشجویان در انجام این پروژه دارد و صندوق رفاه دانشجویان نیز توانسته در مرحله اول حدود ۲۰ میلیارد تومان اعتبار به دانشگاهها پرداخت کند و در مرحله دوم نیز دانشگاهها باید سهم خود را پرداخت نمایند و بعد از انجام کار کارشناسان صندوق به دانشگاهها مراجعه و بعد از ارزیابی میزان پیشرفت کار، مرحله دوم یا نهایی پرداخت از سوی این صندوق در اواخر مردادماه جاری پرداخت خواهد شد”.
اگر چه برنامه ارتقا و بازسازی خوابگاههای دانشجویی از همان ابتدای شروع با جدی در وزارت علوم پیگیری شد اما سال گذشته مشکلات اعتباری دانشگاهها و همچنین عدم تخصیص به موقع و کامل بودجه این مراکز و صندوق رفاه دانشجویان موجب شد سرعت اجرای این برنامه دانشجویی کندتر پیش برود.
دکتر ناصر مطیعی رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم در همین زمینه به ایسنا گفت: خوابگاههای ما کیفیت متفاوتی دارند، برخی از خوابگاهها نوساز هستند و کیفیت خوبی دارند و برخی نیز مدتی است از قدمت آنها گذشته و از آنها استفاده شده و کیفیت مطلوبی ندارند که برای تجهیز آنها نیاز به اعتبار داریم.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم افزود: با توجه به قدمت و فرسودگی خوابگاهها، حدود ۶۵ درصد از خوابگاههای ما عمر بالای ۲۰ سال دارند و طبیعی است که هزینه تعمیر و بازسازی آنها زیاد باشد.
وی ادامه داد: بر اساس برآورد ما در سال ۹۸ حدود ۹۹۰ میلیارد تومان (نهصد و نود میلیارد تومان) برای تعمیر و تجهیز خوابگاهها از جمله سرمایش، گرمایش، روشنایی خوابگاهها و تعمیر سرویس بهداشتی و آشپزخانهها نیاز است.
مطیعی افزود: علیرغم اینکه زحمات زیادی طی ۴ الی ۵ سال گذشته کشیده شده است اما سال ۹۸ مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان توسط صندوق و دانشگاهها فقط برای تعمیر، تجهیز، نوسازی و مرمت خوابگاهها هزینه شده است که البته به اعتبار بیشتری نیاز داشتیم.
البته وی در ادامه از تهیه طرحی در حوزه بازسازی خوابگاههای دانشجویی خبر داد و گفت: طرحی تهیه کردهایم که با همکاری صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، دانشگاهها و خیرین خوابگاههای دانشجویی را تعمیر، تجهیز، مرمت و نوسازی کنیم که در این طرح ۴۰ درصد اعتبار توسط صندوق رفاه دانشجویان، ۳۰ درصد توسط خیرین و ۳۰ درصد نیز توسط دانشگاهها تهیه میشود.
به گفته رئیس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، در این طرح دانشگاهها خود میتوانند خیرین را معرفی کنند و همچنین صندوق نیز تلاش میکند با برخی از خیرین وارد مذاکره شود. در واقع قبلاً ۵۰ درصد اعتبار تعمیر و تجهیز خوابگاهها توسط دانشگاهها و ۵۰ درصد توسط صندوق رفاه دانشجویان تامین میشد اما اکنون درصدد هستیم تا از منابع خیرین نیز استفاده کنیم.
به گزارش ایسنا، اگر چه کشور ما طی سالهای اخیر به دلیل اعمال تحریمهای ظالمانه در شرایط نامناسب اقتصادی قرار دارد و دانشگاههای ما نیز به دلیل وابستگی به بودجه دولتی تحت تاثیر این فشارهای اقتصادی قرار گرفتند اما با توجه به اینکه بحث خوابگاههای دانشجویی به طور مستقیم با شرایط روحی و روانی دانشجویان سرو کار دارد طبیعتا وضعیت نامناسب این مراکز نیز می تواند مستقیما بر وضعیت روحی و تحصیلی آنها نیز تاثیرگذار باشد. بنابراین به نظر می رسد مسئولان در سال جدید توجه به وضعیت خوابگاههای دانشجویی را در اولویت برنامههای اجرایی خود قرار بدهند تا دانشجویان بتوانند بدون دغدغه و در شرایط مناسبتتری برنامههای تحصیلی خود را پیش ببرند.
انتهای پیام
منبع:ایسنا