بهینهسازی منبعی جدید برای تغذیه دام در کشور
فناوران کشور دانش فنی و بهینهسازی فرمولاسیون تولید خوراک دام از سرشاخه نیشکر را انجام دادند.
تولید خوراک دام فرآوری شده از سرشاخه نیشکر کاری است که این فعالان فناور انجام دادند تا منبعی جدید برای تغذیه دام در دسترس قرار بگیرد. اهمیت این کار با توجه به شرایط کمبود علوفه، فقر مراتع و محدودیت دسترسی به منابع آب و خاک حاصلخیز است.
هر سال میزان قابل توجهی از بقایای کشاورزی در کشور تولید می شود؛ منبعی غنی که میتواند خوراک پایه دام ها را تامین کند. بقایای نیشکر شامل سرشاخه، پیت و باگاس و ملاس یکی از همین پسماندهای کشاورزی است که در طرحی به عنوان منبعی جدید برای تولید خوراک دام استفاده شد.
این بقایا پس از برداشت محصول روی زمین به جای میماند و مانع از عملیات خاکورزی می شود. این مسئله معضلی بزرگ در زراعت نیشکر محسوب میشود. بسیاری از موارد این بقایا سوزانده میشود که خود مشکلات زیست محیطی را ایجاد میکند؛ اما با این راهکار فناورانه علاوه بر رفع این مشکلات، منبعی جدید نیز برای خوراک دام تولید شد.
سرشاخه نیشکر حدود ۲۵ درصد از کل تولید زراعت نیشکر را شامل میشود که دارای ارزش غذایی مناسبی است، به نحوی که پروتئین خام و انرژی زایی آن نسبت به کاه غلات بالاتر است و میتوان آن را در ردیف علوفههای متوسط طبقه بندی کرد. در صورت فرآوری سرشاخه نیشکر به وسیله مواد آلی و شیمیایی، ارزش غذایی آن افزایش یافته و میتواند به عنوان یک منبع مهم در تأمین غذای دام مورد استفاده قرار گیرد.
به نقل از معاونت علمی ریاستجمهوری، در حال حاضر تمام مراحل مطالعه، تحقیق، پژوهش، طراحی، ساخت قطعات و کارخانه صنعتی تولید علوفه دامی از سرشاخه نیشکر توسط محققان و صنعتگران داخلی صورت گرفته است. پایلوت خط تولید این محصول دانش بنیان برای نخستین بار در کشور در استان خوزستان اجرا شد. کارگروه توسعه فناوری های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از این طرح حمایت کرد.
منبع: ايسنا
هر سال میزان قابل توجهی از بقایای کشاورزی در کشور تولید می شود؛ منبعی غنی که میتواند خوراک پایه دام ها را تامین کند. بقایای نیشکر شامل سرشاخه، پیت و باگاس و ملاس یکی از همین پسماندهای کشاورزی است که در طرحی به عنوان منبعی جدید برای تولید خوراک دام استفاده شد.
این بقایا پس از برداشت محصول روی زمین به جای میماند و مانع از عملیات خاکورزی می شود. این مسئله معضلی بزرگ در زراعت نیشکر محسوب میشود. بسیاری از موارد این بقایا سوزانده میشود که خود مشکلات زیست محیطی را ایجاد میکند؛ اما با این راهکار فناورانه علاوه بر رفع این مشکلات، منبعی جدید نیز برای خوراک دام تولید شد.
سرشاخه نیشکر حدود ۲۵ درصد از کل تولید زراعت نیشکر را شامل میشود که دارای ارزش غذایی مناسبی است، به نحوی که پروتئین خام و انرژی زایی آن نسبت به کاه غلات بالاتر است و میتوان آن را در ردیف علوفههای متوسط طبقه بندی کرد. در صورت فرآوری سرشاخه نیشکر به وسیله مواد آلی و شیمیایی، ارزش غذایی آن افزایش یافته و میتواند به عنوان یک منبع مهم در تأمین غذای دام مورد استفاده قرار گیرد.
به نقل از معاونت علمی ریاستجمهوری، در حال حاضر تمام مراحل مطالعه، تحقیق، پژوهش، طراحی، ساخت قطعات و کارخانه صنعتی تولید علوفه دامی از سرشاخه نیشکر توسط محققان و صنعتگران داخلی صورت گرفته است. پایلوت خط تولید این محصول دانش بنیان برای نخستین بار در کشور در استان خوزستان اجرا شد. کارگروه توسعه فناوری های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از این طرح حمایت کرد.
منبع: ايسنا