بیماریهای مهم کلزا کدام هستند؟
ایسنا/لرستان یک عضو هیأت علمی و محقق بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات لرستان گفت: همزمان با افزایش کشت کلزا توسط کشاورزان بیماریهای این گیاه نیز افزایش یافته که لازم است کشاورزان با آنها آشنا باشند.
علی دهقانی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: در سالهای اخیر به موازات افزایش سطح زیر کشت کلزا در لرستان، بیماریهای مختلفی در مراحل رشدی این محصول بروز کرده و گسترش یافته است که برخی از آنها در شرایط اپیدمی باعث خسارت و کاهش شدید عملکرد این محصول میشوند.
وی ادامه داد: ازجمله این بیماریها میتوان به مرگ گیاهچه، سفیدک دروغی، داخلی یا کرکی، ساق سیاه کلزا، لکه سیاه یا سوختگی آلترناریایی، سفیدک پودری، پوسیدگی اسکلروتینیایی ساقه و فیلودی یا گل سبز اشاره کرد.
دهقانی تصریح کرد: همچنین ازجمله روشهای کنترل بیماریهای کلزا میتوان به آزمایش بذری، تیمار بذر، تناوب زراعی، کنترل علفهای هرز، شخم عمیق پاییزه، بهداشت زراعی، ارقام مقاوم و مناسب، رعایت تعادل کودی و تراکم کاشت، برداشت به موقع و زودتر از موعد، کنترل شیمیایی و تلفیقی اشاره کرد.
این عضو هیأت علمی و محقق بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات لرستان با اشاره به اینکه بیماری مرگ گیاهچه ناشی از قارچهای مختلف خاکزی شامل فوزاریوم، پیتیوم و ریزوکتونیاست و معمولاً موقعی رخ میدهد که بذور تحت شرایط نامساعد مانند رطوبت بالا یا زهکشی نامناسب خاک، جوانه بزنند.
وی با اشاره به اینکه ضدعفونی بذر با قارچکُشهایی مانند کربوکسین تیرام یا رورال تیاس از روشهای کاهش این بیماری است.
دهقانی با اشاره به اینکه عامل بیماری سفیدک دروغی یک قارچ است، عنوان کرد: این بیماری در مرحله روزت و اوایل گُلدهی مشاهده میشود، رعایت اصول زراعی، استفاده از بذور عاری از بیماریها، معدوم کردن بقایای کُلزا توصیه میشود.
این عضو هیأت علمی و محقق بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات لرستان ادامه داد: خسارت بیماری لکه سیاه در مواردی که غلافهای کلزا را آلوده کرده و مششکافد و یا منجر به مرگ گیاهچه میشود، اقتصادی است.
وی افزود: همه قسمتهای گیاه به این بیماری حساس هستند و علائم اصلی آن لکههای تیره یا سیاه روی برگهای ساقه و غلافهاست که به اندازههای مختلف و متحدالمرکز هستند که عامل این بیماری در بقایای گیاهی و بذر کلزا و همچنین روی علفهای هرز زمستان گذرانی میکند.
دهقانی با اشاره به اینکه بررسی آزمایشگاهی برای تشخیص آلودگی و یا استفاده از بذور گواهی شده در پیشگیری از بیماریهای مهم کلزا به ویژه در مورد بیماریهای پوسیدگی اسکلروتینیایی، فوما و آلترناریا بسیار مهم است، عنوان کرد: تیمار بذری شامل بوجاری و ضدعفونی بذر با قارچکُشهایی نظیر رورال تی اس و کربوکسین حتی لگر در آزمایش بذری آلودگی مشاهده نشود میتواند مشکلاتی نظیر بلایت گیاهچه را کاهش دهد.
این عضو هیأت علمی و محقق بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات لرستان تصریح کرد: دیدگاه تلفیقی در کنترل بیماریهای مهم مانند ساق سیاه و پوسیدگی اسکلروتینیایی مؤثرترین نوع کنترل است که شامل رعایت اصول صحیح زراعی در تمامی مراحل کاشت، داشت و برداشت در جهت کاهش بیماری و استفاده از روشهای تناوب زراعی ذو ارقام مقاوم و کنترل شیمیایی به صورت توأم در مزرعه کلزا و آگاه کردن و مشارکت ترویجی ب کشاورزان است.
انتهای پیام
منبع:ایسنا