تایید و تکذیب جریان دوباره زایندهرود
ایسنا/اصفهان اگرچه هنوز به صورت رسمی توسط شرکت آب منطقه ای، زمان دقیق بازگشایی زایندهرود اعلام نشده، اما اعضای صنف کشاورزان اصفهان خبر از افزایش خروجی سد زاینده رود در ساعت ۱۲ امشب (سه شنبه) می دهند.
حدود سه روز پیش رئیس حوضه آبریز زاینده رود در گفتگو با یکی از رسانه ها درباره جریان زاینده رود در هفته جاری، گفت: با توجه به اینکه امسال بارندگی نداشتهایم و سد زایندهرود خالی است، جاری شدن رودخانه امکان پذیر نیست.
به گفته هوشنگ ملایی، تنها قرار است تأمین آب برای باغات غرب استان اصفهان در مدت کوتاهی انجام شود تا از خشک شدن این باغات جلوگیری شود، البته تاریخ انجام آن هم مشخص نیست.
وی با بیان اینکه نخستین دغدغه مسئولان تأمین آب شرب اصفهان است، گفت: آب سد فقط برای تأمین آب شرب اصفهان در نظر گرفته شده و مردم نیز باید صرفهجویی کنند و همراهی لازم را داشته باشند.
با وجود صحبت های مدیر حوضه آبریز زاینده رود، امروز در برخی اخبار و فضای مجازی، خبر از جریان دوباره زاینده رود از بامداد ۹ تیر ماه داده شد. اگرچه در پیگیری ایسنا از مسئولان استان و همچنین مجموعه آب منطقه ای اصفهان، هیچ پاسخی به این رسانه در تایید و یا تکذیب این خبر داده نشد، اما دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی اصفهان این خبر را تایید کرد.
اسفندیار امینی در گفتوگو با ایسنا، پیرامون جریان دوباره زاینده رود در شرایطی که این رودخانه طی ۱۰ ماه گذشته به طور کامل خشک شده است، اظهار کرد: در جلسه اوایل خرداد ماه کارگروه سازگاری با کم آبی مقرر شد تا ۲۵۰ میلیون مترمکعب آب برای محیط زیست و کشاورزان اصفهان رها شود.
وی با بیان اینکه این میزان آب براساس آنچه که بر روی کاغذ به کشاورزان گفته شده باید رهاسازی شود، گفت: مطابق آخرین اعلام، ذخیره سد زاینده رود نزدیک ۴۴۰ میلیون مترمکعب بود.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی اصفهان افزود: براین اساس مقرر شد صنف کشاورزی با توجه به میزان آب موجود و با بررسی میدانی درباره نحوه و زمان بازگشایی زاینده رود برنامه ای مشخص ارائه دهند که به دنبال آن چند جلسه با اصناف مختلف کشاورزی و جهاد کشاورزی برگزار کردیم و ابتدا تاریخ ۵ تیر ماه برای رهاسازی جریان زاینده رود مشخص شد.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه یکسری عملیات لایروبی و اصلاح بستر زاینده رود برای کاهش تلفات آب باید انجام می شد، در نهایت با مشورت نهایی و بعد از تجمع روز گذشته (دوشنبه) قرار شد ۱۲ شامگاه سه شنبه ۸ خرداد ماه، خروجی سد زاینده رود افزایش یابد.
امینی در پاسخ به این سوال که تاریخ رهاسازی جریان زاینده رود مورد تایید شرکت آب منطقه ای هست یا خیر؟ گفت: این موضوع را باید از خود شرکت آب منطفه ای جویا شوید.
وی با بیان اینکه میزان آب یاد شده برای آبیاری و کشت کشاوزان غرب و شرق اصفهان است، اظهار کرد: قرار شد نوبت اول رهاسازی آب به باغات غرب اصفهان تخصیص یابد، چراکه حجم آب آنقدر زیاد نیست که بتوان به طور همزمان کشاورزان غرب و شرق اصفهان بتوانند برداشت داشته باشند، براین اساس قرار شد در نوبت آب غرب اصفهان حقابه خود را تحویل بگیرد و کشاورزان شرق اصفهان نیز با توجه به برخی نگرانی در این فاصله زمانی، بعد از مشورت نهایی، نحوه تحویل آب خود را مشخص کنند.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزی اصفهان درباره اینکه قرار است آب به مدت چند روز رهاسازی شود؟ توضیح داد: با توجه به اینکه طی ۱۰ ماه گذشته هیچ آبی در رودخانه جریان نداشته، بنابراین بعد از رهاسازی آب در نوبت اول و بعد از مشاهده رفتار رودخانه و با توجه به اینکه دبی آب کمی در زاینده رود جریان می یابد، جزئیات دقیق تر رهاسازی جریان آب توسط کمیته اصناف کشاورزی، جهاد کشاورزی و آب منطقه ای بعدا مشخص خواهد شد.
امینی خطاب به تمام افرادی که در بستر رودخانه پمپاژ، چاه حریمی دارند و یا به هر شکلی چه در اصفهان و چه در چهارمحال و بختیاری از زاینده رود برداشت آب دارند، گفت: نزدیک ۸۰ درصد حقابه های کشاورزان در این مدت به دلیل مشکلات تامین آب شرب، صنعت و … داده نشده است، بنابراین انتظار داریم آنها به میزان مشخص و تعیین شده برداشت آب داشته باشند، تا حداقل کشاورزان اصفهانی بتوانند به ۲۰ درصد حقابه باقی مانده خود برسند.
بازگشایی تنها برای نجات باغات غرب اصفهان
سرپرست معاونت حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اصفهان نیز ۲۶ خرداد امسال درباره جریان زاینده رود به ایسنا گفته بود که با توجه به اینکه ۶۶ درصد مخزن سد زاینده رود خالی است، احتمال دارد بازگشایی زاینده رود در زمان بسیار محدود و تنها برای نجات باغات غرب اصفهان باشد.
محمود چیتیان تاکید کرد: با توجه به اینکه اولویت وزارت نیرو تامین آب شرب است بهطورقطع سعی بر حفظ این رسالت دارد تا مشکلی برای تأمین آب شرب اصفهان پیش نیاید.
درحالی قرار است خروجی سد زاینده رود آن هم در فصل گرم تابستان برای کشاورزان اصفهان باز شود که اصفهانی های این روزها در تامین آب شرب خود با مشکلات بسیاری مواجه هستند و در نقاط مختلف کلانشهر اصفهان توسط شرکت آبفا، آبرسانی به صورت سیار از طریق تانکر انجام می شود.
وضعیت آب استان بحرانی است
استاندار اصفهان نیز سه روز پیش در شورای برنامهریزی و توسعه استان، با اشاره به اینکه وضعیت آب در استان نه به صورت کمآبی، بلکه به صورت بحرانی است و تمام دستگاهها و مردم باید برای عبور از این مُعضل، همکاری کنند، تاکید کرد: بیآبی، معضل بزرگ اصفهان است و وقتی آب نباشد نه تنها حیات نیست، بلکه فرهنگ و زندگی و دیگر اقدامات دستگاهها نیز وجود ندارد، بنابراین باید در این بخش، یک نگاه فرادستگاهی، کلان و استانی داشته باشیم.
به گفته عباس رضایی، هر یک از دستگاههای اجرایی حتی بیارتباط با آب باید برای رفع مشکلات ناشی از این وضعیت همکاری کنند.
آب شرب اصفهان لیتربه لیتر مدیریت می شود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان نیز با تاکید بر اینکه آب شرب در اصفهان لیتربه لیتر مدیریت می شود، گفت: راه اندازی سامانه دوم آبرسانی از نان شب برای اصفهانی ها واجب تر است، چراکه درحال حاضر برای تامین آب شرب پایدار با کمبود ۴.۳ مترمکعب آب در ثانیه مواجه هستیم.
هاشم امینی تامین پایدار آب شرب جمعیتی بالغ بر ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در استان را ضروری برشمرد و اظهار کرد: راه اندازی سامانه دوم آبرسانی از نان شب برای اصفهانی ها واجب تر است، چراکه درحال حاضر برای تامین آب شرب پایدار با کمبود ۴.۳ مترمکعب آب در ثانیه مواجه هستیم.
وی راه برون رفت از چالش کم آبی در اصفهان را بهره برداری از سامانه دوم آبرسانی دانست و گفت: انتظار می رود در آینده نزدیک با راه اندازی فاز اضطراری سامانه دوم آبرسانی، مشکل کاهش فشار آب در ۵۷ شهر و ۳۸۰ روستای تحت پوشش سامانه آبرسانی اصفهان بزرگ برطرف شود.
انتهای پیام
منبع:ایسنا