اخبار 17

تخت سليمان تكاب مجموعه اي پررمز و راز

تخت سليمان و مجموعه آثار باستاني آن يكي از مهم ترين و مشهورترين مراكز تاريخ و تمدن كشور ايران است.

به گزارش ایسنا منطقه آذربایجان غربی مجموعه آثار تاريخي تخت سليمان كه در كوهستان هاي غرب كشور و در محل بسيار مصفا و خوش آب و هوايي قرار گرفته، در زمان هاي قديم داراي موقعيت سوق الجيشي حساس بوده است. بقاياي مجموعه بر روي جبهه اي از سنگ در ۴۸ كيلومتري شمال شرق تكاب قرار گرفته در ميان انبوهي از آثار طبيعي و مصنوعي مانند درياچه ها، آبگرم ها، قبور كهنسال و ابنيه تاريخي ديگر احاطه شده است.

تخت سليمان امروزي باقيمانده قلعه و آثار بزرگ و عمارات مخصوص براي سكونت موبدان بوده است كه در زمان اشكانيان و ساسانيان در نهايت آبادي و اوج قدرت بوده و در نتيجه حمله روميان و تاخت وتاز اقوام عرب و مغول ويران شده و آثار تمدن آن از بين رفته است. از گذشته هاي دور شرايط مناسب دره سرسبز و چشمه هاي هميشه جوشانش براي زندگي بسيار مناسب بوده است و خيلي زود مورد سكونت قرار گرفته و در دوره خسرو اول ساساني (انوشيروان) با انتقال آتش مقدس از شيز قديم (تقريباً ناحيه اي در جنوب درياچه اروميه) اين منطقه بر اهميت آن افزوده شد.

آتشكده آذرگشنسب كه آتشكده پادشاهان و سرداران بوده موقعيت جنگجويان را حفظ مي كرده و به عنوان نماد وحدت كشور از احترام بالايي برخوردار بوده است به طوري كه بعد از پادشاهي اشخاصي از خاندان ساساني آنها پياده به اين محل آمده و ضمن زيارت، تاج شاهي را بر سر مي گذاشتند.

آتشكده آذرگشنسب كه در دوران اسلامي به تخت سليمان شهرت يافت از وسيع ترين مجموعه بناهاي ساساني است كه تاكنون شناسايي و از زيرخاك بيرون آورده شده است.

نخستين صحنه اي كه در روبه رو شدن با اين مجموعه بي نظير چشم را خيره مي كند حصار عظيم دوره ساساني است كه با ظاهري تدافعي به طول ۱ ‎ / ۱۲۰ كيلومتر و عرض حدوداً ۳ ‎ / ۸۰ متر به شكل بيضي، تمام مجموعه و درياچه مقدس را احاطه كرده است.

در حالي كه هسته اصلي ديوارها از لاشه سنگ و ملات ساروج است پوشش بيروني حصار را سنگ هاي بزرگ حجاري شده زينت بخشيده اند.

اين حصار ۱۳ متر ارتفاع دارد و سالم ترين قسمت باقيمانده آن در جبهه غربي و جنوب غربي كه بخشي از آن به تازگي به شكل اوليه مرمت شده است.حصار مربوطه داراي ۳۸ برج به صورت قوس در جبهه بيروني بوده و داراي دو دروازه است.

آتشكده آذرگشنسب در ضلع شمالي درياچه قرار گرفته و داراي نمايي چهارطاقي است كه درون آن محراب آتش قرار گرفته و راهروهاي مخصوص مراسم عبادي اطرافش را فراگرفته اند.

جايي كه موبدان در حالي كه سرودهاي مقدس اوستا را زمزمه مي كردند در كنار آتشدان دهان خود را با پارچه اي مي بستند تا با نفس خود آن را آلوده نسازند و دستكش به دست چوب هاي از قبل پاك شده را با انبر روي آتش قرار مي دادند.

در ضلع شمال غربي، ايوان بلند و شكوهمند ساساني معروف به ايوان خسرو كه از آجر قرمز و ملات ساروج ساخته شده قرار دارد كه تنها ديوارهاي باقي مانده هنوز به عنوان شاخص اين مجموعه تلقي مي شود.

تقريباً در قسمت جنوبي قلعه درياچه زيبايي به شكل بيضي نامنظم به طول ۱۲۰ و به عرض ۸۰ متر و عمق ۴۵ تا ۶۵ متر پر از آب وجود دارد.

مسأله جالب توجه درباره اين درياچه اين است كه اين درياچه هيچ وقت سرريز نمي شود و اگر جلوي جريان آب را نيز باز كنند از حجم آب كاسته نمي شود به همين خاطر درياچه تخت سليمان را درياچه سحرآميزي مي دانند كه داراي ناشناخته هاي بسياري بوده و بررسي ها و پژوهش هاي هدفمند را مي طلبد.

بعد از به ثبت رسيدن مجموعه ساساني تخت سليمان تكاب به عنوان چهارمين اثر ايراني در فهرست آثار جهاني از سوي سازمان يونسكو تلاش هائي جهت آشكار شدن رازهاي سر به مهر اين مجموعه آغاز شده كه هنوز هم بي وقفه ادامه دارد. منبع: ايسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *