تداوم میانجیگریهای بینالمللی در سایه نبود افقی برای توقف درگیریها اتیوپی
با گذشت بیش از یک سال از آغاز جنگ میان دولت اتیوپی و جبهه مردمی آزادسازی تیگرای در چهارم نوامبر ۲۰۲۰، با توجه به تلاشهای جبهه تیگرای برای ائتلاف با جبهه آزادسازی اورومو و برخی جنبشهای مسلح برای سرنگون کردن دولت آبی احمد، نخست وزیر این کشور، به نظر نمیرسد هیچ افقی برای توقف این درگیری وجود داشته باشد.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت العربی الجدید، پس از آنکه دولت آبی احمد بر شدت درگیریها افزوده، در کشور وضعیت فوقالعاده اعلام کرده و از مردم آن خواست سلاح به دست گرفته و در آدیس آبابا تحصن کنند، به نظر میرسد در این بحران بزرگ انسانی به ویژه در تیگرای و کمبود غذا، هیچ یک از دو طرف قصد امتیازدهی و یا مذاکره را ندارند.
در حالی که دو طرف در اتیوپی بر شروط خود اصرار دارند و با توجه به استمرار پیشروی شبهنظامیان به سمت پایتخت، آمریکا و اتحادیه آفریقا به میانجیگری خود ادامه میدهند.
طرفهای آفریقایی با کمک فرستاده اتحادیه آفریقا به شاخ آفریقا برای برقراری آتشبس تلاش میکنند، این فرستاده پس از دیدارهایی با آبی احمد و فرماندهان جبهه مردمی آزادسازی تیگرای، نسبت به امکان ایجاد بستر مشترکی برای حل مسالمتآمیز این درگیری ابراز امیدواری کرد اما دلایل خود را بیان نکرد.
همزمان کشورهای همسایه اتیوپی نیز جداگانه اقداماتی را در پیش گرفتند، اوگاندا کشورهای شاخ آفریقا (اتیوپی، سومالی، جیبوتی و اریتره) را به برگزاری نشستی برای حل بحران در اتیوپی دعوت کرد. رئیس جمهور کنیا نیز عصر یکشنبه برای دیدار با آبی احمد سفر غیرمنتظرهای به آدیس آبابا داشت. او پیش از دیدار با نخست وزیر اتیوپی، روز دوشنبه با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دیدار کرد.
گرچه وزارت خارجه آمریکا هدف از این سفر را احیای دموکراسیها، تقویت صلح و امنیت، تلاش برای ایجاد یک اقتصاد جهانی فراگیرتر و مبارزه با کرونا و تغییرات آبو هوایی اعلام کرد اما سفر رئیس جمهور کنیا به آدیس آبابا برای بررسی مساله اتیوپی با آمریکاییها در نایروبی است به ویژه که کنیا از مهمترین همپیمانان آمریکا در آفریقا است.
وزارت دفاع اتیوپی تاکید کرد: برخی طرفهای داخلی و خارجی تلاش میکنند با ایجاد آشوب و بیثباتی کابینه آبی احمد را سرنگون کنند.
ابراهام ابیلای، وزیر دفاع اتیوپی با انتشار بیانیهای در فیسبوک خود اعلام کرد: اتیوپی در حال حاضر با چالشهای امنیتی بزرگ داخلی و خارجی از سوی طرفهای مختلف و با هدف برهم زدن ثبات و تضعیف کشوری با بیش از ۱۰۰ میلیون جمعیت مواجه است.
ابیلای در ادامه از شرکای بینالمللی و جامعه جهانی خواست تلاشهای دولت اتیوپی را درک کرده و از آن در برابر برنامههای جبهه تیگرای حمایت کنند.
دو دولت اتیوپی و اریتره پیشتر تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا علیه تشکلها و چهرههای دو کشور به دلیل شرکت آنها در جنگ علیه جبهه تیگرای را محکوم کردند.
از نظر میدانی شدیدترین درگیریها در اقلیمهای تیگرای، عفر و امهری در جریان هستند.
کمیته حقوق بشر اتیوپی در بیانیهای اعلام کرد: جبهه تیگرای حدود ۱۸۴ تن را در مناطق پراکنده اقلیم امهری به قتل رساند، نیروهای تیگرای در برخی روستاها و شهرکهای اقلیم مستقر شده و غیرنظامیان را مستقیم هدف قرار میدهد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی درباره جنایاتی که در این درگیریها انجام میشوند، اعلام کرد: برخی از قربانیان پیش از قتل شکنجه شده بودند.
منبع: ايسنا