تلاش تیم رباتیک افغانستان برای خروج از این کشور
تیم رباتیک افغانستان که همه اعضای آن دختر هستند و به تازگی به انتخاب مجله “فوربز” در میان ۳۰ دانشمند و مخترع برتر زیر ۳۰ سال قاره آسیا قرار گرفتهاند، اکنون با توجه به تحولات افغانستان در تلاش برای فرار از کشور خود هستند و برخی گزارشها ادعا میکنند که آنها هم اکنون مفقود شدهاند.
به نقل از آیای، تیم رباتیک افغانستان که تماماً از دختران تشکیل شده است، و قبلاً با اختراعات الهام بخش خود خبرساز شده بودند، اکنون با توجه به تحولات زادگاه خود از آینده مبهم خود بیم دارند.
به دنبال خروج ایالات متحده از افغانستان، هرات، شهر محل زندگی این دختران تحت کنترل طالبان قرار گرفت.
این تیم رباتیک که با نام “رویاپردازان افغان” نیز شناخته میشود، موانع و مشکلات زیادی مانند جنگ و فقر را پشت سر گذاشته است تا رویاهای خود در زمینه مهندسی و هوش مصنوعی را دنبال کند. اکنون همه این آرزوها ممکن است به طور ناگهانی به پایانی تلخ برسد.
این تیم ۲۰ نفره که متشکل از دختران ۱۲ تا ۱۸ ساله افغان است، به نمایندگی از کشور افغانستان در مسابقات جهانی رباتیک باعث افتخار این کشور شده است.
مهمتر از همه، این دختران به دلیل ساختن یک دستگاه تنفس مصنوعی ارزان قیمت از قطعات خودروهای دست دوم در سال گذشته برای کمک به کشورشان در مبارزه با بیماری همهگیر کووید-۱۹ شناخته و مشهور شدهاند.
اکنون گفته میشود که آنها به شدت در حال تلاش و جستجوی راهی برای خروج از افغانستان هستند. “کیمبرلی موتلی” وکیل بینالمللی حقوق بشر مستقر در نیویورک برای آزادی آنها تلاش میکند و از کشور کانادا خواسته است که این دختران را به عنوان پناهنده بپذیرد.
“موتلی” در یک مصاحبه با یک رسانه کانادایی گفت: آنها [اعضای طالبان] در هرات هستند، در دانشگاهها وارد شدهاند و دختران را[به خانه] برمیگردانند. آنها به دختران میگویند به دانشگاه باز نگردید. زنان در محل کار خود حاضر میشوند و از آنها خواسته میشود به خانه بازگردند. آنها [تیم رباتیک] این را میبینند و با چشمانی اشکبار در حال مشاهده فروپاشی شهرشان هستند.
وی همچنین گفت که این دختران بسیار وحشت زده هستند.
طالبان روز یکشنبه در حالی که “اشرف غنی” رئیس جمهور این کشور، آن را ترک کرد، مسئولیت حکومت افغانستان را بر عهده گرفت. طالبان از گذشته به سلب حقوق اولیه زنان و دختران از جمله تحصیل و همچنین مجبور کردن دختران جوان به ازدواج و ترویج کودکهمسری شناخته شده است.
“موتلی” در مورد اوضاع وخیم کنونی افغانستان گفت: متأسفانه آنچه در این هفته در مورد دختران کوچک اتفاق افتاده این است که طالبان به معنای واقعی کلمه خانه به خانه میروند و دختران را بیرون میآورند و آنها را مجبور به کودک همسری میکنند. ما بسیار نگران هستیم که این اتفاق در مورد تیم رباتیک دختران افغان نیز رخ دهد. این دختران میخواهند مهندس شوند، آنها میخواهند در جامعه هوش مصنوعی فعال باشند و آرزو دارند که در آن موفق شوند.
گزارشات بعدی حکایت از این داشت که تیم رباتیک افغانستان ناپدید شده است، اما این گزارشها تاکنون تأیید نشده است.
همانطور که در تصاویر منتشر شده از فرودگاه کابل دیدهایم، مردم افغانستان برای فرار از این کشور از هواپیمای آمریکایی آویزان شدهاند و متاسفانه دست کم دو نفر از این هواپیمای در حال پرواز سقوط کردند.
افغانستان پیش از این با بیش از ۱۲ سال جنگ روبرو بوده است که تحصیل دختران در این کشور را با چالش مواجه کرده است. اکنون درست در زمانی که دانش آموزان الهام بخشی مانند “رویاپردازان افغان” در جهان اثری از خود نشان دادهاند، ناراحت کننده است که همه اینها تمام شود.
البته طالبان روز گذشته اعلام عفو عمومی کرد و تاکنون به نظر میرسد که بر عهد خود وفادار ماندهاند. اما با توجه به اخراج یکی از خبرنگاران زن از تلویزیون و همچنین سابقه گروه طالبان، آینده همه زنان در افغانستان در هالهای از ابهام قرار گرفته است و بیراه نخواهد بود اگر نگران تیم رباتیک دختران افغانستان باشیم.
منبع: ايسنا