تمدید فاصلهگذاری اجتماعی در کشور تابع وضعیت شیوع کرونا
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: امیدواریم که همانطور که بسیج ملی به خوبی موثر افتاد، بسیج جهانی هم به عنوان رویکردی در جهان پذیرفته شود و در روزهای آتی خبر خوش مهار و کنترل و حتی حذف بیماری را شاهد باشیم.
به گزارش ایسنا، دکتر کیانوش جهانپور در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران گفت: خوشبختانه با مشارکت خوب مردم در استانهای مختلف در بسیج ملی مقابله با کرونا که اقدامی بزرگ بود و با کمک بخشهای مختلف اجرا شد، تا امروز بیش از ۶۳ میلیون نفر را به نوعی مورد غربالگری قرار دادهایم که در موارد مورد نیاز مورد مراقبت و پیگیری قرار گرفتهاند.
وی افزود: آنچه که همچنان به عنوان توصیه مطرح میکنیم، به ویژه در تهران و البرز مشارکت بیشتر در بسیج ملی مقابله با کرونا و ثبت نام سامانه Salamat.gov.ir است. آمار ما نشان میدهد که در اغلب استانها تعداد قابل توجهی از هموطنانمان در این طرح مشارکت کردند، اما در استان تهران، البرز و چند استان دیگر این آمار نسبت به سایر استانها مقداری پایینتر است که توصیه میکنیم مشارکت کنند بهویژه افرادی که علائم شبهآنفلوآنزا در خود یا اعضای خانوادهشان دیده میشود تا در صورت لزوم مورد پیگیری قرار گیرند.
جهانپور با بیان اینکه امروز پاندمی و همهگیری جهانی کرونا را شاهدیم، ادامه داد: هیچ کجای جهان عاری از این ویروس نیست و جهان، دولتها، سازمانهای مردم نهاد و … باید با مسوولیت اجتماعی اقدامات مشترک را در دستور کار قرار دهند. قاعدتا مقابله با این بیماری بدون مسئولیت مشترک شاید میسر نباشد. تاکید ما بر همه جوامع، اقدام مشترک جهانی بر اساس رویکرد پذیرش مسئولیت جهانی است. امیدواریم که همانطور که بسیج ملی به خوبی موثر افتاد، بسیج جهانی هم به عنوان رویکردی در جهان پذیرفته شود و در روزهای آتی خبر خوش مهار و کنترل و حتی حذف بیماری را شاهد باشیم.
برخورد با تخلفاتِ حوزه سلامت
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره نحوه برخورد با فساد و تخلف در حوزه سلامت گفت: رویکرد وزارت بهداشت در مقابله با فساد و یا بیانضباطی در حوزه دارو، تجهیزات پزشکی و سایر حوزههای سلامت مشخص است و رییس قوه قضاییه هم به این موضوع توجه ویژهای داشتند و رویکردشان هم جدید نیست بلکه قبلا هم از این موضوع استقبال کردند. قوه قضاییه همراهی خوبی هم در برخورد با عوامل فساد و مواردی که ممکن است مشکلاتی در امر توزیع، تولید و واردات ایجاد شود، داشته و خواهند داشت.
تمدید فاصلهگذاری اجتماعی در کشور تابع وضعیت شیوع کرونا
وی در پاسخ به سوالی درباره زمان اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی گفت: از روز نخست شناسایی بیماری کووید-۱۹ و رهگیری آن در کشور، موضوع فاصلهگذاری اجتماعی را با تعطیلی مدارس و دانشگاهها، مراکز فرهنگی، کاهش ساعات اداری کارکنان، محدودیت در برگزاری تجمعات مذهبی، فرهنگی و… آغاز کردیم. موضوع فاصلهگذاری اجتماعی جدید نیست و این رویکرد از ابتدا به عنوان رویکرد محوری وزارت بهداشت اجرا شد. رویکرد وزارت بهداشت افزایش فاصلهگذاری اجتماعی و فیزیکی بود. در روزهای اخیر هم با توجه به اینکه بیماری در روند مدیریت شده قرار گرفته است و نگرانیهایی برای روزهای نیمه دوم تعطیلات نوروزی و روز طبیعت و موج بازگشت مسافران احساس میشد، قاعدتا برنامه تمدید، تعمیم و توسعه و تشدید فاصلهگذاری را به ستاد ملی مقابله با کرونا پیشنهاد کردیم که در کمیسیون مربوطه تصویب شد و با تایید رییس جمهوری ابلاغ و اجرایی شده است البته اجرای آن مستلزم مشارکت نیروهای مختلف از جمله نیروی انتظامی، دستگاه قضایی و… است که مشارکت خوبی داشتهاند.
جهانپور تاکید کرد: بنابراین چیزی به عنوان تاخیر در فاصلهگذاری اجتماعی در کشور نداریم. ارزیابی خطر بهصورت مستمر انجام شده است و همزمان با آن اقدامات مختلف در فاصلهگذاری اجتماعی در سطوح مختلف انجام میشود. فاصلهگذاری اجتماعی جدید نیست بلکه آن را تشدید کردهایم و تمدید آن هم تابع وضعیت خطر و شیوع بیماری در کشور خواهد بود.
وی در پاسخ به سوالی درباره افزایش مصرف آب با توجه به رعایت مسائل بهداشتی اظهار کرد: مصرف آب به خودی خود تاثیری در پیشگیری از کرونا ندارد. این مسائل عمدتا به رفتارها و نگرانیهایی مربوط است که به نوعی وسواسگونه و مازاد بر نیاز در برخی افراد ایجاد شده است. تنها توصیه ما شستوشوی مکرر دستها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه است که فکر نمیکنم کسر زیادی از میزان مصرف آب در کشور را شکل دهد. استفاده از آب برای مصارف غیر توصیه شده و وسواسگونه نیاز نیست.
۴۵۰۰ پرستار استخدام میشوند
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره ترک کار برخی پرستاران و در عین حال کمک برخی پرستاران به وزارت بهداشت در این شرایط و امکان استخدام این افراد گفت: با دستور رییس جمهوری استخدام بیش از ۹۰۰۰ نفر از افرادی را که طی این مدت با نظام سلامت و بسیج ملی مقابله با کرونا چه در مراکز بهداشتی و چه در مراکز درمانی همکاری داشتند، انجام میشود که ۴۵۰۰ نفر از آنها از پرستاران خواهند بود. تغییر وضعیت پرستاران را از شرکتی یا قراردادی به پیمانی خواهیم داشت. برای ارتقای وضعیت حقوقی این افراد هم تدابیری اندیشیده شده که بعضا در روزهای ابتدایی سال اعمال شده است و برخی موارد هم در روزهای آینده اعمال میشود.
وی افزود: در عین حال همزمان با اینکه طیف وسیعی از جامعه پزشکی و پرستاری در این شرایط همکاری کرده و حتی تلاشهای مضاعفی را برای مقابله با کرونا داشتهاند، اما مانند هر جبهه دیگری که سرباز فراری دارد، ممکن است افرادی هم ترک کار کرده باشند که برخوردهای لازم بااین افراد طبق مقررات میشود البته این موارد بسیار محدود است که در مقیاس اقدام بزرگ و خدمات وسیع اکثریت جامعه پزشکی، پرستاری، همکاران آزمایشگاهی، پاراکلینیک و حوزه بهداشت داشتهاند، اصلا به چشم نمیآید
زمان پذیرش بیماران غیراورژانسی در بیمارستانها
وی درباره پذیرش بیماران الکتیو (غیراورژانسی) در بیمارستانها گفت: این موضوع تابع مصوبات کمیته درمان ستاد ملی مقابله با کرونا و ابلاغ بخشنامههای معاونت درمان خواهد بود. در شرایط حاضر با توجه به اعمال محدودیتها و موضوع فاصلهگذاری اجتماعی، بحث پذیرش مجدد و انجام اقدامات الکتیو برای بیماران غیراورژانسی را نخواهیم داشت. از زمانیکه در ارزیابی وضعیت به نتیجه برسیم که امکان این اقدام وجود دارد، قطعا معاونت درمان وزارت بهداشت این موضوع را ابلاغ میکند اما در آینده نزدیک چنین چیزی را نخواهیم داشت.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره کمبود تختهای آیسییو و دستگاه تنفسی گفت: هر روز تعداد تختهای آیسییویی که به بیماران کرونایی اختصاص مییابد، افزایش مییابد. هم تعداد بیماران بستری در بخشهای مراقبت ویژه بستری افزایش یافته و هم تعداد تختهای ویژهای که به بیماران کرونایی اختصاص یافته افزایش پیدا کرده است البته تعداد تختهای آیسییو با استفاده از تجهیزات خریداری شده و یا اهدا شده در روزهای اخیر و حتی روزهای آتی بهتدریج افزایش مییابد.
نیاز به دستگاه تنفسی مصنوعی برای هفتههای آتی
وی افزود: در حال حاضر حدود ۵۰ درصد ظرفیت تختهای مراقبت ویژه کشور به بیماران حاد کرونا اختصاص یافته است و قاعدتا با توجه به اینکه تعداد تختهایمان افزایش مییابد و میانگین میزان بستری این بیماران نسبت به سایر بیماران کرونا بیشتر است، این تعداد روزانه افزایش نسبی خواهد داشت و امکانات تجهیزات ما هم افزایش پیدا خواهد کرد. در حال حاضر نیازی به ونتیلاتور نداریم اما برای هفتهها و ماههای آتی نیازمند افزایش تعداد تخت آیسییو و ملحقات آن از جمله دستگاه ونتیلاتور هستیم. اگر امروز از ما بپرسند که چه چیزی برای روزهای آتی نیاز دارید در راس آن تجهیزات آیسییو و دستگاه ونتیلاتور است.
جهانپور با اشاره به اظهارات ضد و نقیض درباره پایان پاندمی کرونا گفت: هیچکس در دنیا نمیتواند درباره پایان پاندمی اظهار نظر قطعی، علمی و دقیق کند و حتی متخصصان و بزرگان حوزه بیماریشناسی و اپیدمیشناسی نیز فقط میتوانند با گمان و مدلسازیهای مختلف اظهار نظر کنند حتی اگر مطالعات جهانی و مدلسازیها را در این حوزه مشاهده کنید، میبیند که بعضا باهم فاصله زیادی دارند و به نوعی ضد و نقیض است. هیچ اظهارنظر قطعی در این باره نمیتوان کرد. در کمیته اپیدمیولوژی مدلسازی کرده و سناریوهای مختلفی را در نظر گرفته و اقدامات و پیشبینیهای ما بر اساس همین سناریوهاست که عموما هم ترجیح میدهیم که بر اساس بدبینانهترین سناریوها سیاستگذاری و تصمیمگیری کنیم، اما هیچ یک قطعی نیست.
تعبیر رویای مقابله با پاندمی کرونا با اقدام مشترک جهانی
وی با بیان اینکه بسیاری از این اظهارات کارشناسانه است اما قطعی نیست، اظهار کرد: در دنیا هم دولتها و سازمانهای مردم نهاد باید باهم در مهار این ویروس کمک کنند. رسانههای ما میتوانند زنگ این موضوع را به صدا درآورند. بحث مسئولیت مشترک و اقدام مشترک در ایران با کمک دولت، ملت و رسانه کلید زده شده است و دنیا را به سمت شکلگیری اقدام و مسئولیت مشترک ترغیب میکند. میتوانیم روی این موضوع مانور دهیم. اگر قرار است رویای مقابله با پاندمی کرونا در دنیا تعبیر شود، بدون مسئولیت و اقدام مشترک نخواهد بود. مسئولیت مشترک راه چارهای است که باید برای مقابله با کرونا پیش بگیریم و مردم، نهادها و جوامع مختلف باید مشارکت کنند. مقابله با کرونا بدون مسئولیت و اقدام مشترک جهانی میسر نخواهد بود.
فعالیت مطبوعات چاپی همچنان مشمول محدودیت
جهانپور درباره وضعیت فعالیت روزنامهها و نشریات چاپی، افزود: با توجه به اینکه روزنامه علاوه بر تحریریهاش ، بحث چاپ و انتقال به صورت کاغذی را هم دارد، فکر میکنم همچنان مشمول محدودیتهای موجود خواهد بود و بعید میدانم که به زودی مصوبهای برای فعالیت مطبوعات چاپی و توزیع آنها در گیشهها داشته باشیم.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره کیتهای تولیدی داخلی گفت: دو شرکت دانشبنیان داخلی در این زمینه اقدام کردهاند و موارد ایرادات آنها از سوی انستیتو پاستور رفع شده بود و یا در حال رفع بود و بعد از تایید نهایی ادارهکل تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو میتواند به تولید انبوه برسد و در سراسر کشور استفاده شود. فکر میکنم به زودی این اتفاق بیفتد. ظرفیت تولید آن بیش از ۸۰ هزار کیت در هفته خواهد بود. قاعدتا با توجه به توسعه موضوع تست و اخذ نمونه در سراسر کشور این تعداد میتواند پشتوانه خوبی برای توسعه آزمایشهای PCR باشد. حساسیت این کیتها هم مطابق استانداردهای جهانی است و اختصاصی بودن آنها هم از تمام تستهای موجود بالاتر است.
جهانپور در ادامه صحبتهایش در پاسخ به سوالی درباره ارائه آمارهایی از سوی برخی استانها گفت: هر دانشگاهی که آمار مبتلایان قطعی را حداقل در حوزه استانی خود ارائه کند، با آن مشکلی نداریم اما مشکل این است که اولا در برخی استانها مرجع مشخصی برای ارائه آمار نیست و افراد مختلف با مسئولیتهای مختلف علاقهمند به ارائه آمار هستند. افرادی که بعضا در استانها آمار را ارائه میکنند اغلب یا غیر مسئول هستند و یا با واژگان تخصصی که ممکن است برای عموم قابل لمس نباشد، ارائه میکنند.
وی تصریح کرد: به هر حال امروز هر ایرانی با علائم سرماخوردگی مشکوک به کروناست حتی در شرایط اپیدمی در یک منطقه همه افراد مشکوک تلقی میشوند. واژگانی از این دست و یا مواردی که بر اساس ظن بالینی پزشکی است، متاسفانه مشکل ایجاد میکند. حتی گاهی میبینیم اعداد کاملا متفاوت و متناقض است. اگر این آمارهای متناقض از سوی افرادی که در بدنه دولت هستند، ارائه شود، متخلف و قابل پیگرد قانونی هستند. افراد دیگر هم اگر اقدام به این کار کنند، اقدامشان نشر اکاذیب یا تشویش اذهان عمومی تلقی میشود.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: رسانهها از نشر این آمارها خودداری کنند. در عین حال افرادی که به مردم اطلاعات غلط و نادرست میدهند یا سیاهنمایی یا کمنمایی میکنند، مرتکب تخلف میشوند و باید از سوی دستگاههای مربوطه پیگیری شود. به نظر میآید که مقداری تسامح در این حوزه اتفاق افتاده است.
وضعیت مستاجرینی که قراردادشان تمام شده در شرایط کرونایی
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره تصمیم ستاد ملی کرونا درباره وضعیت سکونت مستاجرانی که موعد قراردادشان به پایان رسیده است،گفت: این موضوع با توجه به اینکه میتواند ابعاد حقوقی و قضایی داشته باشد، باید در کمیتههای ستاد ملی کرونا مورد بررسی قرار گیرد و مصوباتش باید با هماهنگی قوه قضاییه عملیاتی شود. قاعدتا از آنجایی که افراد باید در خانه بمانند و امکان جستوجوی منزل و مباحث مالی محدود شده است،این موارد قابل تمدید و تعویق خواهد بود. در حال حاضر در شرایط فوریتی هستیم و شرایط حاکم بر هر قرارداد مستثنی خواهد شد.
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره غربالگری پرستاران مبتلا به کرونا و وضعیت لباسهای محافظتی پرستاران گفت: هر فردی به شرط داشتن علائم، مورد مشکوک تلقی میشود و در صورت نیاز اقدامات درمانی را دریافت میکنند. درباره لباس پرستاران تابع پروتکل علمی هستیم. حتی مباحثی وجود دارد که پوشیدن لباسهای سرتاسری در برخی مکانهای ارائه خدمت نهتنها کمک نمیکند بلکه میتواند مشکلاتی را هم از نظر ابتلا به بیماری ایجاد کند. در این زمینه بر اساس پروتکلهای علمی و مصوب در بیمارستانها تصمیمگیری میشود. لباس سرتاسری لزوما ایمنی کامل نمیدهد بلکه بعضا درباره میزان محافظت افراد مورد مناقشه هم قرار گرفته است.
دفن کروناییها با آهک؛ آری یا خیر؟
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره دفن بیماران کرونایی با مقادیر زیاد آهک در برخی مناطق گفت: پروتکل بهداشتی دفن مشخص است. درباره این ویروس خاص هم نکته جدید خاصی نداریم و اگر هم مباحثی وجود دارد بیشتر در حوزه تغسیل و شستوشوی متوفیان است. در پروتکل دفن موارد خاصی را درباره تماس افراد با جسد در نظر گرفته است. حال اینکه بخواهیم جسدی را در عمق معمول خاکسپاری کنیم و حتی بعد از گذاشتن لحد در سطوح بالاتر یک لایه آهک ریخته شود، مشکلی ندارد. اما اینکه بخواهند جسد را با انبوهی از آهک خاک کنند، وجود ندارد. دفن بدون تغسیل توصیه نشده و طبق اعلام مراجع باید حداقلهای شرعی تغسیل برای افراد انجام شود. در تغسیل، کفن کردن و تدفین رفتار افراطی، وسواسگونه و زیاده روی نداریم. جسدی که با پروتکلهای بهداشتی معمول دفن میشود در عمق معمول تدفین شده و هیچ ویروسی را هم منتقل نمیکند.
وی افزود: متاسفانه موارد افراط و زیادهروی در برخی مناطق در حوزه دفن دیدهایم. باید توجه کرد که این ویروس پر پرواز ندارد. باید واقعبینانه و بر اساس پروتکلهای بهداشتی تدفین را انجام دهیم که مغایرتی با مسائل فرهنگی و مذهبی ما هم ندارد.
جهانپور درباره تداوم فعالیت شرکتهای تعاونی اتوبوسرانی نیز گفت: بخش خدمات عمومی به طور کامل تعطیل نمیشود. بهویژه اینکه با بازگشت مسافران مواجهیم. آنچه که باید در فاصلهگذاری اجتماعی اتفاق بیفتد، این است که افرادی که قصد مسافرت دارند به نوعی فیلتر شده و اجازه تردد به آنها چه با حمل و نقل عمومی و چه با وسایل شخصی داده نخواهد شد، اما اینکه کلا این مساله تعطیل شود، تا زمانی که از بازگشت مسافران نوروزی اطمینان نکنیم، انجام نخواهد شد. هر چند که با توجه به نبود مسافر بخش عمدهای از حمل و نقل عمومی کشور اعم از زمینی، ریلی و هوایی عملا تعطیل شده است.
وی در ادامه با اشاره به تفاوت جداسازی و قرنطینه گفت: افرادی که مشکوک به ابتلا به بیماری باشند و یا اعضای خانواده فرد مبتلا مشمول قرنطینه در منزل خواهد شد و پیگیری آنها هم مستمرا به صورت تلفنی انجام میشود و تا پنج روز مورد پایش قرار میگیرند و روز دهم نیز مورد پایش نهایی قرار میگیرند. همه این افراد رهگیری، پیگیری و پایش میشوند. افراد مبتلا هم مشمول جداسازی هستند. اگر به خدمات بیمارستانی نیاز داشته باشند، بستری میشوند و اگر نیازی به خمات خاص بیمارستانی نداشته باشند، در مراکز مراقبت بالینی مورد مراقبت قرار میگیرند البته از آنجایی که برای رفتن به این مراکز منع فرهنگی از سوی افراد وجود دارد نیازمند قوانین و بعضا نیازمند همکاری مسئولان انتظامی هستیم تا این جداسازی را انجام دهیم.
وی افزود: در این زمینه با قوه قضاییه و دادستانها سراسر کشور هماهنگی شده تا مواردی که ممکن است از این موضوع تخطی کنند، الزام شوند تا در مراکز مراقبت بالینی یا همان استراحتگاههای پیشابیمارستانی یا پسابیمارستانی مورد مراقبت قرار گیرند.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره محل مراجعه بیماران غیرکرونایی که نیازمند دریافت خدمات درمانی هستند، گفت: قاعدتا برای حفظ سلامت بیماران غیرکرونایی توصیه میکنیم مراجعهشان را به مراکزی که بیماران کرونایی در آنجا بستری هستند، متوقف کنند زیرا این افراد اغلب بیماریهای زمینهای دارند و ریسک ابتلای آنان بسیار بالاست. در عین حال برای موارد فوریتی مراکز و بیمارستانهایی هستند که ارائه خدمت میکنند. اگر مردم میخواهند درباره مراکزی که این بیماران را میپذیرند در استانها مختلف اطلاع داشته باشند با سامانه ۱۹۰ تماس بگیرند و با بخش درمان آن صحبت کنند تا راهنمایی شوند.
وی در پاسخ به سوالی درباره تمهیدات برای ایجاد محدودیتهایی برای روز طبیعت گفت: برای سیزدهبه در محدودیتهایی در طرح فاصلهگذاری اجتماعی در نظر گرفته شده که از جمله آنها محدودیت در تردد و محدودیت در حضور در تفرجگاهها و پارکها است. در برخی استانها ممکن است بر حسب مورد محدودیتهای بیشتری در تردد به وجود آید.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره وضعیت معیشتی اقشاری که در این روزها نمیتوانند اشتغالشان را انجام دهند، گفت: فاصلهگذاری اجتماعی مشخص کرده که تا ۲۰ فروردین چه مشاغلی تعطیل هستند و برای بعد از آن هم مجددا تعیین تکلیف میشوند. در عین حال بسته اقتصادی ستاد مقابله با کرونا برای حمایت از مشاغل مختلف تعیین شده است.
در حال حاضر به هیچ کشوری تجهیزات پزشکی صادر نمیکنیم
وی درباره ارسال تجهیزاتی چون کیتهای تشخیصی و… به سایر کشورها گفت: به هیچ وجه امروز در موقعیت ارسال تجهیزات و ملزومات پزشکی به هیچ کشوری نیستیم. وزارت بهداشت رسما و نقدا هرچه در این زمینه تولید یا وارد شود را خریداری میکند. در نتیجه موارد مطرح شده در فضای مجازی در این زمینه صحت ندارد و فضاسازی علیه کشور محسوب میشود.
جهانپور ادامه داد: حتی امروز امکان انتقال این موارد با توجه به محدودیت پروازها و کشتیها و رفت و آمدهای زمینی وجود ندارد. مگر اینکه فردی به شیوههای کولبری و به صورت قاچاق اقلامی را از کشور خارج کرده باشد که این کار تخلف و قابل پیگیری است.
سخنگوی ستاد مقابله با کرونا وزارت بهداشت افزود: اگر نیازهای خودمان در این زمینه برطرف شود و دنیا هم مسئولیت مشترک را بپذیرد، توافق خواهیم کرد که امکانات خود را با دنیا به اشتراک بگذاریم. ولی در حال حاضر بیشتر از هرکشوری به اقلام حفاظتی در برابر کرونا نیاز داریم و به صورت رسمی این اقلام به هیچ کشوری ارسال نشده است و حتی از هر مسیر ممکن این اقلام را وارد کشور کردهایم و این کار را ادامه میدهیم.
جهانپور با بیان اینکه در حوزه سلامت اعم از زیرساختها و تولید دارو پیشرفتهای چشمگیری داشتیم، گفت: امروز ۹۷ درصد از داروهای مورد نیاز مردم، قسمت عمدهای از داروهای حمایتی و تجهیزات پزشکی مرتبط با کرونا در کشور خودمان تولید میشود که این توانمندیها موجب تولید کیتهای تشخیصی در کشور ما نیز شد.
انتهای پیام
منبع:ایسنا