تهدید تورم بیخ گوش سرمایه گذاران
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) از پیگیری برای کسب معافیت و اختیارات برای ۱۰۰ شرکت برتر تولیدی از هیئت دولت خبر داد وگفت: خالص نرخ رشد تشکیل سرمایه در سالهای اخیر منفی بوده که دلیل اصلی آن تورم است.
به گزارش ایسنا، سعید زرندی در بیست و سومین همایش شرکتهای برتر ایران، از رشد بیش از ۱۰۰ درصدی ۸۶ شرکت بزرگ و رشد بیش از ۲۰ درصدی ۳۱۹ شرکت در ۱۰ ماهه نخست سال جاری خبر داد و گفت: در حال حاضر نگاه ما به حفظ تولید است که هیچکس مانع آن نیست، اما اگر نتوانیم به سمت توسعه سرمایهگذاری حرکت کنیم آینده تولید را به خطر انداختهایم.
به گفته وی بالا بودن استهلاک و تورم در اقتصاد ایران رشد تشکیل سرمایه را منفی کرده، به طوری که نرخ تشکیل سرمایه اسمی سالانه رشد میکند اما اگر به قیمت ثابت محاسبه شود، شرایط منفی است که دلیل اصلی آن تورم است. به طور متوسط نرخ رشد تشکیل سرمایه در دهه ۹۰ از ۱.۲ درصد بالاتر نرفته، این درحالیست که هدفگذاری برای رقم هشت درصد بوده است.
صنایع کوچک محور توسعهاند یا بزرگ؟
این مقام مسئول عوامل برونزا از جمله تحریم را نیز در رشد منفی سرمایه گذاری موثر دانست و درباره دوگانگی توسعه بر اساس شرکتهای کوچک یا بزرگ گفت: این سوال که در حوزه تولید، محور باید شرکت بزرگ باشند یا شرکتهای کوچک از اساس انحرافی است، چراکه لوکوموتیو اقتصادی هر کشور شرکتهای بزرگ و بینالمللی هستند، اما صنایع کوچک هم باید برای تکمیل زنجیره در پشت این لوکوموتیو حرکت کنند.
وی با تاکید بر اینکه باید در یک بازه ده ساله در قرن جدید و در برتامه هفتم توسعه به سمت شرکتهای بزرگ حرکت کنیم، تصریح کرد: مطالعات جهانی نشان میدهد نوآوری، اشتغال پایدار، نرخ بهره و پتانسیل صادراتی که میتوانند اقتصاد را جهش دهند در شرکتهای بزرگ یافت میشود. هرچند نرخ ایجاد اشتغال در صنایع کوچک بیشتر است. در سال ۱۹۶۰ کتاب به عنوان کوچک زیباست، صنایع کوچک را محور توسعه قرار داد، اما اخیراً در سال ۲۰۱۸ دانشگاه امآیتی کتابی با عنوان بزرگ زیباست منتشر کرده که میگویداقتصادهای بزرگ براساس شرکتهای بزرگ شناخته میشود و ایت اصلی جهان شمول است.
فعالیت کمتر از ۴۰۰۰ هزار شرکت بزرگ در کشور
زرندی با اشاره به فعالیت کمتر از ۴۰۰۰ شرکت بالای ۱۰۰ نفر کارکن در کشور که حدود ۳.۸ درصد صنعت را تشکیل می دهد، گفت: در مدل طراحی شده برای توسعه صنعتی کشور هم به این جمعبندی رسیدیم که توسعه اقتصادی باید مبتنی بر شرکتهای بزرگ باشد. در حال حاضر ۱۱ شرکت بزرگ زیر مجموعه وزارت صنعت معدن و تجارت حدود یک چهارم ارزش بورس ایران را به خود اختصاص داده است.
وی با تاکید بر اینکه باید تولید جذابتر از سایر بازارهای موازی باشد تا سرمایه مردم را به خود جذب کند، تصریح کرد: مقرر شده فهرست بیش از ۲۰۰ کالای مورد نیاز کشور که در لیست ساخت داخل قرار گرفته به ۱۰۰ شرکت برتر تولیدی از بین شرکت برتری که امروز معرفی میشود برای سرمایهگذاری ارائه شود. همچنین این شرکتها میتوانند پیشنهادهای خود را برای سرمایهگذاری ارائه کنند تا طی جلساتی درباره تعهدات وزارت صمت به آنها تصمیمگیری کنیم.
به گفته وی بر اساس یکی از تحقیقات مرکز پژوهشهای مجلس، برای جبران افت سرمایهگذاری در کشور لازم است شش سال سرمایهگذاری بالا در کشور انجام شود، اما به نظر میرسد همین ۱۰۰ شرکت بتوانند اقتصاد کشور را نجات دهند.
استقبال بیش از ۴۰۰ شرکت برای ورود به بورس
این مقام مسئول در ادامه تاکید کرد که برای تشویق شرکتهای بزرگ به حضور در بازار سرمایه، مالیات شرکتهایی که در سال جاری وارد بازار سرمایه شدند بررسی نمیشود. بنابراین تعداد متقاضیان برای پیوستن به بازار سرمایه از کمتر از ۲۰ شرکت در سال گذشته به بیش از ۴۰۰ شرکت بالای ۱۰۰ نفر کارکن در سال جاری رسید و تاکنون ۲۰۰ قرارداد با نهادهای مالی برای حضور در بازار بورس بسته شده است.
وی همچنین از پیگیری برای کسب معافیت و اختیارات برای ۱۰۰ شرکت برتر تولیدی از هیئت دولت خبر داد و گفت: در بخش تامین سرمایه از بازار سرمایه شرکتهای بزرگ بدون ضامن و بر اساس اعتبارشان انتشار اوراق داشتند که پیش بینی میشود این انتشار اوراق از ۲۵۰۰ میلیارد تومان در سال گذشته به بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان در سال جاری برسد.
انتهای پیام
منبع:ایسنا