اخباراستان ها

توصیه‌های بهداشتی و تغذیه‌ای در زمان واکسیناسیون کرونا

توصیه‌های بهداشتی و تغذیه‌ای در زمان واکسیناسیون کرونا

 رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: زمان واکسیناسیون نباید ناشتا باشید، زیرا ممکن است زمان تزریق واکسن دچار سرگیجه یا افت فشار شوید.

زهرا اباصلتی، با اشاره به اینکه مصرف شیر، میوه، تخم‌مرغ، لقمه نان و پنیر همراه با سبزیجات مثل گوجه‌فرنگی یا خیار به‌عنوان صبحانه یا میان وعده قبل از تزریق واکسن توصیه می‌شود، اظهار کرد: شب قبل از واکسیناسیون خواب خوب و راحتی داشته باشید و بهداشت خواب را رعایت کنید. خواب کافی و آرام یکی از رازهای سلامت و طول عمر انسان همراه با زندگی با نشاط است و نقش مهمی در آماده‌سازی سیستم ایمنی بدن و تقویت آن ایفا می کند.
وی افزود: خواب خوب، آرام و پیوسته همچنین به دفع مواد زاید از بدن کمک می‌کند. بنابراین از کار کردن با هرگونه دستگاه الکترونیکی همچون گوشی همراه، کامپیوتر و تماشای طولانی مدت تلویزیون از حداقل یک ساعت قبل از خواب تا حد امکان پرهیز کنید.
اباصلتی با اشاره به اینکه این کار باعث می‌شود بتوانید خواب راحت و عمیقی داشته باشید و بدن شما در آرامش کامل تا صبح استراحت کند، عنوان کرد: مصرف غذاهای ساده و سبک می‌تواند زمینه‌ساز یک خواب خوب باشد. سعی کنید بین مصرف شام و زمان خواب حدود دو ساعت فاصله باشد. همچنین مصرف یک لیوان شیر گرم به داشتن یک خواب راحت کمک می‌کند.
وی با تاکید براینکه مقدار زیادی آب و مایعات بنوشید، عنوان کرد: تامین آب بدن به میزان کافی قبل و بعد از تزریق واکسن کووید ۱۹ بسیار مهم است. مصرف مایعات کافی نه تنها سبب عملکرد بهتر بدن در شرایط واکسیناسیون می‌شود، بلکه از افت فشار خون در افرادی که به طور معمول ترس از آمپول یا واکسن دارند نیز جلوگیری می‌کند.
اباصلتی با اشاره به اینکه افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی عروقی، فشار خون بالا یا بیماری‌های ریوی هستند در خصوص میزان مصرف مایعات باید با پزشک خود مشورت کنند، عنوان کرد: مواد غذایی آبدار مانند میوه‌ها، سبزی‌ها، انواع سوپ و آبگوشت علاوه برکمک به تامین آب بدن، سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت می‌کنند. به ویژه در صورت ایجاد تب بعد از واکسیناسیون، توصیه می‌شود مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود.
وی ادامه داد: توجه کنید که نوشیدنی‌های شیرین مانند آب میوه‌هایی که دارای قند افزوده هستند و شربت‌های خیلی شیرین، نوشابه‌های گازدار و به‌طورکلی همه نوشیدنی‌های خیلی شیرین موجب تضعیف سیستم ایمنی و اختلال در عملکرد آن می‌شوند. بهترین نوشیدنی آب است. مصرف آب میوه تازه و طبیعی، دوغ کم‌نمک و بدون گاز، شربت‌های خانگی کم‌شیرین نیز برای تامین آب بدن مناسب هستند.
اباصلتی با اشاره به اینکه مواد غذایی ضد التهاب نیز در روزهای بعد از واکسیناسیون توصیه می‌شود، گفت: رعایت طولانی مدت یک رژیم غذایی سالم، پاسخ ایمنی بدن را بهبود می‌بخشد و به ما کمک کند تا علاوه بر مبارزه بهتر با عفونت‌ها، پاسخ ایمنی قوی تری به واکسیناسیون داشته باشیم.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، وی افزود:مصرف بیشتر غذاهای تازه و طبیعی مانند میوه‌ها، سبزی‌ها، ماهی‌های چرب، آجیل و مغز دانه‌ها به کارکرد بهتر سیستم ایمنی کمک می‌کند، زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد می‌کند. مصرف غذاهای ضد التهاب قبل و پس از تزریق واکسن می تواند کمک‌کننده باشد.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: اضافه کردن چاشنی‌هایی مثل زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، فلفل، زردچوبه، سیر و پیاز در تهیه غذا به دلیل خاصیت ضدالتهابی توصیه می‌شود. زردچوبه را می‌توان به چای نیز اضافه کرد. همچنین ماهی نوعی غذای ضدالتهاب محسوب می‌شود. ماهی‌های چرب مانند ماهی آزاد، ساردین، شاه‌ماهی، قزل‌آلا، کپور و روغن کبدماهی بیشترین امگا ۳ را به‌عنوان عامل ضدالتهابی دارند.
اباصلتی با اشاره به اینکه آجیل و انوع مغزها و دانه‌ها مانند بادام، گردو، پسته، فندق، بادام زمینی و کنجد، روغن کنجد و روغن زیتون نیز از موادغذایی ضدالتهاب محسوب می‌شوند، گفت: به‌طور کلی مصرف روزانه۳ تا ۵ واحد از گروه سبزی‌ها و ۲ تا ۴ واحد از گروه میوه‌ها، آنتی اکسیدان‌ها شامل روی، سلنیم، ویتامین A و ویتامین C را که برای عملکرد بهتر سیستم ایمنی لازم  هستند را تامین می‌کند.
وی با بیان اینکه مصرف منابع غذایی پروتئینی ، مصرف روزانه مقادیر کافی از منابع غذایی پروتئین و جایگزین‌های آن شامل انواع حبوبات، تخم مرغ، انواع گوشت به‌ویژه گوشت سفیدمرغ، ماهی نیز برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن توصیه می‌شود، گفت: منابع غذایی پروتئینی حاوی ریز مغذی‌هایی مانند روی و سلنیوم هستند که با خاصیت آنتی اکسیدانی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند. شیر و لبنیات، ماست، پنیر و کشک نیز علاوه بر تامین کلسیم و فسفر، از منابع تامین پروتئین نیز هستند.
اباصلتی با اشاره به اینکه مکمل ویتامین D نیز بعد از تزریق واکسیناسیون توصیه می‌شود، عنوان کرد: ویتامین D تنها ویتامینی است که به مقدار لازم از منابع غذایی تامین نمی‌شود و براساس دستورالعمل‌های وزارت بهداشت، لازم است ماهانه یک عدد مکمل ۵۰ هزار واحدی برای تقویت سیستم ایمنی بدن جز در مادران باردار که دوز روزانه یک هزار واحدی دریافت می‌نمایند، مصرف شود.
وی عنوان کرد: سایر ویتامین‌ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی و استفاده از گروه‌های غذایی اصلی شامل گروه نان و غلات به‌ویژه سبوس‌دار، گروه میوه‌ها، سبزی‌ها، شیر و لبنیات،گوشت، تخم‌مرغ و حبوبات تامین می‌شودو نیازی به استفاده از مکمل‌های ویتامینی نیست.
اباصلتی با تاکید براینکه بعد از واکسیناسیون از مصرف فست فودها، غذاهای چرب، سنگین و پرنمک و تنقلات شور و نوشیدنی‌های خیلی شیرین پرهیز شود، زیرا موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و زمینه را برای ابتلا به بیماری‌ها از جمله کرونا فراهم می‌کند و همواره باید از مصرف بی‌رویه آن‌ها اجتناب شود، گفت:  توصیه می‌شود به منظور عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن، قبل و پس از واکسیناسیون از مصرف این گونه غذاها خودداری کنید. همچنین از مصرف روغن‌های نباتی جامد و نیمه جامد، روغن‌ها و چربی‌های حیوانی به دلیل تحریک و ایجاد التهاب پرهیز نمایید.
وی ادامه داد: در صورت ایجاد تب بعد از واکسیناسیون، مایعات و غذاهای آبدار به میزان فراوان نوشیده و میل شود، مصرف منابع‌ غذایی ویتامین هوای گروه B از جمله سبزی ، شیر و حبوبات توصیه می‌شود.
اباصلتی اضافه کرد: مصرف ترکیبات حاوی کافئین مانند چای سیاه، چای سبز و قهوه، در حدود دو فنجان در روز به رفع خستگی و دردهای منتشر بدن کمک می‌کند. همچنین افزودن دارچین، زنجبیل و سیاهدانه به غذاها در این موارد توصیه می‌شود.
منبع: ايسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *