تولیدکننده و مصرف کننده مرغ چوب دو سر طلا!/ بازار مرغ گرفتار بی‌تدبیری


تولیدکننده و مصرف کننده مرغ چوب دو سر طلا!/ بازار مرغ گرفتار بی‌تدبیری

ایسنا/قزوین طی چند روز گذشته با زمزمه افزایش قیمت مرغ شاهد تشکیل صف‌های عریض و طویل در قزوین هستیم و باز هم در ایام پیک کرونا مردم برای خرید مرغ به اجبار به صف شدند. این نکته را هم در نظر بگیریم که در یک سال گذشته بازار مرغ ثبات نداشته و ناتوانی مدیران در مدیریت چرخه تولید و توزیع به این امر دامن زده است.

مسئولان هر بار از تدبیر و برنامه‌ریزی سخن می‌گویند اما عملاً در اجرا ضعف در عملکرد را شاهد هستیم و علی‌رغم حضور چند نهاد و دستگاه متولی، بازار مرغ سامان پیدا نکرده است.

استان قزوین از دیرباز تأمین‌کننده مرغ استان‌های هم‌جوار نیز بوده است اما اکنون در واحدهای عرضه، مرغ پیدا نمی‌شود و یا اینکه مردم از ساعت ۷ صبح مقابل فروشگاه‌های بزرگ صف بسته‌اند تا شاید مرغ نصیبشان شود و به خانه ببرند.

حمیدرضا عزتی، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در ابتدا با تأکید بر اینکه در کشور از یک فرمول برای قیمت‌گذاری مرغ استفاده می‌شود، به ایسنا می‌گوید: از فروردین تا تیر سال گذشته ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه مرغ در استان تولیدشده است و امسال نیز تا به این لحظه ۱۰ میلیون و ۲۰ هزار قطعه تولید کردیم.

وی با اعلام اینکه تا ۴۰ روز آینده بیش از نیاز استان تولید خواهیم کرد، ادامه می‌دهد: نسبت به سال قبل افزایش جوجه ریزی و تولید داریم، به‌طور متوسط روزانه ۱۰۰ تُن مرغ لاشه کشتار و تحویل سازمان صمت استان قزوین می‌شود؛ به علت پایین بودن قیمت مرغ، مصرف آن نیز افزایش یافته است.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان قزوین متذکر می‌شود: ۷۰ درصد هزینه‌های تولید را نهاده تشکیل می‌دهد و تولیدکنندگان ۱۰ درصد آن را با دلار آزاد تأمین می‌کنند؛ البته سایر هزینه‌ها مانند هزینه کارگر و حمل بار نیز در حال افزایش است.

وی تأکید می‌کند: قیمت واقعی مرغ در جلسات کارشناسی بررسی خواهد شد و قیمت مرغ درب مرغداری هر کیلوگرم ۱۷ هزار تومان است؛ نهاده طیور حداکثر یک هفته تا ۱۰ روز پس از جوجه ریزی در سامانه بازارگاه بارگذاری می‌شود که پس از خرید از استان‌های جنوبی به مقصد استان حمل می‌شود؛ البته طی یک ماه گذشته تغییراتی در میزان کرایه حمل بار به وجود آمده است.

عزتی یادآور می‌شود: علت افزایش هزینه تمام‌شده برای تولیدکنندگان افزایش قیمت علوفه داخلی همچون یونجه و کلش است و تولیدکنندگان مجبور به تهیه آن از بازار آزاد هستند.

اکبر آقاجانی، رئیس اتحادیه مرغ و ماهی استان قزوین نیز می‌گوید: کشتار کاهش پیداکرده است و به‌ جای نیاز ۱۲۰ تُنی استان روزانه ۶۰ تا ۷۰ تُن مرغ کشتار می‌شود البته گرمای هوا بر کاهش جوجه ریزی نیز تأثیر داشته است. الآن مرغداران جوجه پیدا نمی‌کنند و تلفات نیز به خاطر گرمای هوا افزایش پیداکرده است.

از ۴۵ روز پیش مجوز جوجه‌ریزی صادر نشده است

مجتبی نجفی، یکی از مرغداران اظهار می‌کند: اداره کل دامپزشکی و سازمان جهاد کشاورزی از ۴۵ روز پیش مجوز جوجه ریزی صادر نکردند و دست‌به‌دست هم دادند تا مرغداران را به چالش بیندازند و عنوان کردند که تخلف کرده‌ایم ما هم برای تخلف، حاضر به پرداخت خسارت بودیم ولی مسئولین نپذیرفتند و مجوز جوجه ریزی صادر نکردند و به ما گفتند که این امر تصمیمی است که از وزارتخانه گرفته شده است.

این تولیدکننده ادامه می‌دهد: در ابتدا مقررشده بود در قبال دریافت ذرت و سویای دولتی مرغ با وزن ۲ کیلو و ۲۰۰ گرم تحویل جهاد کشاورزی دهیم ولی با توجه به اینکه پرورش مرغ با این وزن صرفه اقتصادی نداشت دوره پرورش را طولانی کرده و با خرید نهاده آزاد وزن مرغ را به ۳ کیلوگرم رساندیم. برای مثال در یک واحد ۵۰۰۰ قطعه‌ای باید ۴۸۰۰ قطعه مرغ ۲ کیلو و ۲۰۰ گرمی تحویل می‌دادیم که با پرورش مرغ سه کیلویی این تعداد باید به ۳۸۰۰ مرغ کاهش پیدا می‌کرد ولی دولت بدون منطق پافشاری کرد تا ۴۸۰۰ قطعه مرغ ۳ کیلویی تحویل بگیرد.

پول می‌گیرند، نهاده بی‌کیفیت می‌دهند

وی خاطرنشان می‌کند: تمامی تولید خود را به دولت تحویل داده‌ام که در شبکه توزیع عرضه‌ شده است اما تعزیرات حکومتی من را جریمه کرده؛ تمامی مدارک مبنی بر عرضه در استان را دارم ولی نپذیرفتند و جریمه کردند.

نجفی تصریح می‌کند: دولت هزینه نهاده را از قبل دریافت کرده و پس از ۲ ماه به‌جای نهاده مرغوب نهاده بی‌کیفیت تحویل مرغدار می‌دهد و در قبال آن انتظار دریافت مرغ دولتی از مرغداران دارد؛ تولیدکننده گرفتار بی‌تدبیری است.

وی اضافه می‌کند: قیمت مرغ ستاد تنظیم بازار زمانی تعیین‌شده که قیمت جوجه یک‌روزه ۴۰۰۰ تومان بود اما الآن بیش از ۲ ماه است که جوجه یک‌روزه بیش از ۷۰۰۰ تومان است و دیگر تولید برای یک مرغدار صرفه اقتصادی ندارد.

این تولیدکننده تأکید می‌کند: اگر یک مرغدار تخلف کرده بهتر است او را به‌گونه‌ای جریمه کنند که به تولید کشور لطمه وارد نشود نه اینکه مجوز جوجه‌ریزی ندهند و پس از ۲ ماه با کمبود مرغ در بازار مواجه شویم.

نجفی در پایان سخنانش متذکر می‌شود: در فصول گرم به علت گرمای زیاد و تلفات بالا در شهرهای جنوبی کشور مرغ پرورش داده نمی‌شود و تنها برخی استان‌ها مانند قزوین و زنجان تولید دارند که با این بی‌تدبیری، در این فصل از سال، بازار مرغ دچار آشفتگی شده است.

قطعی برق و چالش در صنعت پرورش طیور

طاهری نسب، یکی دیگر از تولیدکنندگان استان با بیان اینکه مرغداران با مشکلات دست‌وپنجه نرم می‌کنند، می‌گوید: مشکلات عدیده‌ای در حوزه تولید مرغ داریم، بی‌نظمی در سیستم حمل‌ونقل یکی از این مشکلات است، تعرفه محموله‌ای که از بندر به مقصد قزوین بارگیری می‌شود ۳۷۰ هزار تومان است اما پشت بارنامه تا ۶۰۰ هزار تومان می‌گیرند و مرغدار مجبور به پرداخت آن است.

وی تصریح می‌کند: بی‌کیفیت بودن نهاده‌ها ازجمله ذرت و بالا بودن قیمت جوجه یک‌روزه از دیگر مشکلات تولیدکنندگان مرغ است، طبق مصوبه قیمت جوجه باید ۴۰۰۰ تومان باشد. در حال حاضر با توجه به افزایش هزینه‌های تولید اعم از جوجه و کارگر، قیمت ۱۷ هزار تومانی مرغ درب کشتارگاه برای مرغدار صرفه اقتصادی ندارد.

این تولیدکننده می‌گوید: طی یک ماه اخیر قطعی برق صنعت پرورش طیور را با چالش مواجه کرده است، در پروش جوجه به اکسیژن نیاز است که با قطعی برق با مشکل مواجه می‌شویم هرچند ژنراتور داریم اما درمجموع قطعی برق ۱۰ تا ۲۰ درصد راندمان ما را کاهش می‌دهد.

جوجه‌ریزی بیشتر از سال گذشته

فاطمه خمسه، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان قزوین خاطرنشان می‌کند: بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور مرغدارانی که نهاده با ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کردند باید طی ۴۵ روز ۹۰ درصد جوجه ریزی خود را تحویل دولت دهند، اگر این کار را نکنند سایت جوجه ریزی این واحدها توسط دستگاه‌های نظارتی بسته می‌شود تا اینکه تعهد داده و یا به تعزیرات معرفی شوند.

وی با بیان اینکه عده‌ای مرغ را خارج از شبکه تنظیم بازار فروختند، اظهار می‌کند: این مرغداران مرغ خود را به دولت تحویل ندادند، برای اینکه در استان با مشکل مواجه نشویم با امضای رئیس سازمان جهاد کشاورزی و دامپزشکی تعهد گرفتیم تا تولیدکنندگانی که ۷۰ تا ۹۰ درصد مرغ خود را تحویل دادند بتوانند جوجه ریزی کنند البته برای جریمه نیز به تعزیرات حکومتی معرفی می‌شوند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین اعلام می‌کند: تیر سال گذشته ۲ میلیون ۱۱۴ هزار قطعه جوجه ریزی در استان داشتیم و اکنون‌که پایان ماه نشده است ۲ میلیون و ۴۳۰ هزار قطعه جوجه ریزی داریم و نسبت به مدت سال گذشته ۱۲ درصد رشد داشتیم.

وی می‌گوید: مرغداران مانند افزایش قیمت شیر به دنبال افزایش قیمت مرغ هستند که ستاد تنظیم بازار کشور زیر بار افزایش قیمت مرغ نمی‌رود و تمام مشکلات ایجادشده برای این موضوع است.

خمسه بیان می‌کند: تمام تلاشم این است که مرغ استان تأمین شود، جوجه ریزی در فصول گرم کاهشی است اما در استان شاهد افزایش جوجه ریزی هستیم، مرغدارانی که تخلف کردند باید این فرآیند را طی کنند.

وی اشاره می‌کند: برای ترویج پرورش مرغ «آرین» به مرغدارانی که مرغ خود را تحویل نداده و خارج از شبکه فروختند مجوز می‌دهیم تا این دوره مرغ «آرین» بریزند و نهاده ۴۲۰۰ تومانی دریافت کنند. مشکلی در بحث جوجه‌ریزی در استان نداریم. مرغداران متخلف می‌گویند جوجه نمی‌ریزند و کاهش جوجه ریزی داریم اما آمار ما رسمی است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین خاطرنشان می‌کند: روز یکشنبه ۲۷ تیر ۱۰۵ تُن مرغ به بازار عرضه کردیم؛ خارج از کشتارگاه در حوزه من نیست که بخواهم پاسخگو باشم چون پس‌ازآن مرغ تحویل سازمان صمت داده می‌شود. من پاسخگوی اتفاقات بعد از تحویل به سازمان صمت نیستم.

خمسه در پایان سخنانش اظهار می‌کند: مصرف استان ۸۰ تُن است اما ما بیشتر عرضه می‌کنیم تا از عطش تقاضا کاسته شود و به‌طور میانگین روزانه ۱۰۰ تُن مرغ در استان عرضه می‌شود. عطش خرید مردم زیاد شده است اما مشکلی در تولید نداریم.

چون کنسرو ماهی گران شده قشر ضعیف مرغ می‌خرند!

محمدعلی بیشه‌ای، معاون بازرسی سازمان صمت نیز می‌گوید: میزان مصرف استان به‌مانند شب عید افزایش یافته است و اخبار منتشرشده در فضای مجازی موجب افزایش خرید مردم شده است.

وی ادامه می‌دهد: تا پیش‌ازاین مردم گوشت قرمز می‌خریدند ولی با افزایش قیمت گوشت قرمز خرید مرغ صرفه اقتصادی دارد و این‌یکی از دلایل افزایش تقاضای مردم است؛ اقشار ضعیف جامعه نیز تا پیش از کنسرو ماهی استفاده می‌کردند ولی به دلیل افزایش قیمت کنسرو ماهی، مرغ خریداری می‌کنند!

معاون بازرسی سازمان صمت اعلام می‌کند: در اسفند به‌طور متوسط روزانه ۱۴۰ تن مرغ در سطح استان قزوین توزیع کردیم. در شهرهای اطراف قزوین قیمت مرغ بالاست و سودجویان با تاکسی آن را از استان خارج می‌کنند.

وی خاطرنشان می‌کند: بازرسان سازمان صمت بازار را بررسی می‌کنند اگر خودروهای پخش‌کننده، بار مرغ خود را به واحدهای موردنظر تحویل ندهند مشمول جریمه شده و مجوز یخچال آنان لغو خواهد شد.

بیشه‌ای اظهار می‌کند: میزان کشتار و توزیع مرغ در استان متفاوت است برای مثال روز شنبه ۲۷ تیر ۶۵ تُن مرغ در سطح استان عرضه شد اما روز بعد کمبود کشتار را جبران کردیم.

وی متذکر می‌شود: برای صاحبان رستوران‌ها سهمیه قائل خواهیم شد تا مرغ موردنیاز خود را از بازار مصرف خانگی تأمین نکنند. همچنین بر اساس مجوز سازمان‌های مربوطه همچون جهادکشاورزی مرغ مازاد استان از پنج تا ۲۰ تُن روزانه به کرج و تهران فرستاده می‌شود. به مردم قول و اطمینان می‌دهیم جوجه ریزی به‌اندازه کافی در استان انجام‌شده است و نگران نباشند.

به گزاش ایسنا، آشفته بازار مرغ و تشکیل صف خرید در ایام پیک کرونا نگران‌کننده است؛ با توجه به اینکه دوره پرورش مرغ یک دوره ۴۰ روزه است مسئولان با برنامه‌ریزی و تصمیمات به‌جا می‌توانند از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنند. فراموش نکنیم که روز به روز از قدرت خرید مردم و سرمایه تولیدکنندگان کاسته می‌شود و این بازار متلاطم نیاز به مدیریت دارد.

منبع:ایسنا


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *