ایسنا/گلستان مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان گفت: اجرای زهکشی ۱۲۰ هزار هکتار از اراضی اولویتدار شمال و غرب استان به شرکت آب منطقهای استان سپرده شده که برای اجرای این زهکشی یک هزار و ۵۰ میلیارد تومان دیگر اعتبار نیاز است.
سیدمحسن حسینی با اعلام این خبر اظهار کرد: اعتبار امسال شرکت برای این طرح، ۲۷ میلیارد تومان است اما در حال حاضر به پیمانکار ۵۰ میلیارد تومان بدهی داریم. اگر ظرف ۴ سال آینده هر سال ۳۰۰ میلیارد تومان به این طرح اعتبار تزریق شود این طرح در مدت ۴ سال به اتمام میرسد.
وی بیان کرد: در سال ۸۵ مقرر شد شرکت آب منطقهای گلستان مطالعاتی برای زهکشی اراضی اولویتدار استان انجام دهد که در نهایت ۴۵۰ هزار هکتار مطالعه فاز یک انجام و ۲۸۰ هزار هکتار برای اجرا برای دوره کوتاهمدت و میانمدت در نظر گرفته شد.
مدیرعامل آب منطقهای گلستان با بیان اینکه از این ۲۸۰ هزار هکتار، ۴۲ هزار هکتار دارای اولویت بیشتری بود، گفت: در ابتدای کار مقرر شد شرکت آب منطقهای و جهاد کشاورزی به لحاظ موضوعی کار را تقسیم کنند. زهکشهای اصلی و درجه یک را شرکت آب منطقهای و زهکشهای درجه ۲ و ۳ را جهاد کشاورزی انجام دهد اما به دلیل تداخل در کار، قرار شد، مناطق تقسیمبندی شود و منطقه ۱۲۰ هزار هکتاری در اختیار وزارت نیرو و ۱۶۰ هزار هکتاری در اختیار جهاد کشاورزی قرار گرفت که در حال انجام است.
حسینی خاطرنشان کرد: تقسیم این ۱۲۰ و ۱۶۰ هزار هکتار بر این قرار گرفت که بخشهایی که اولویت دفع روانابها بود با وزارت نیرو و بخشهای با اولویت اصلاح خاک در اختیار جهاد قرار گیرد.
وی تصریح کرد: محدوده اجرای طرح که در اختیار آب منطقهای است از شمال به گرگانرود، در جنوب آن قرهسو، در غرب آن خلیج گرگان و در شرق آن جاده بین گرگان و آققلا واقع شده و این ۴۲ هزار هکتار به لحاظ تأسیسات و ابنیه و جمعیت و روستاها بسیار پرتراکم است و از نظر مدیریت رواناب در این مناطق، سازههای رسوبگیر و آشغالگیرها هم اجرایی میشود.
مدیرعامل آب منطقهای گلستان خاطرنشان کرد: در حال حاضر از این ۴۲ هزار هکتار، حدود ۱۰ هزار هکتار تکمیل و ۲۶ هزار هکتار در دست اجراست و در ۶ هزار هکتار به دلیل مسائل اعتباری وارد نشدهایم.
وی گفت: ۷۸ هزار هکتار باقیمانده نیز تقریباً در حدفاصل منطقهای است که جنوب آن گرگانرود، شرق آن منطقه دیگچه، غرب آن شهرستان آققلا است و فعلاً در مرحله اجرای مناقصه است ولی اعتبارات زیادی میطلبد.
به گزارش ایسنا به نقل از آب منطقهای گلستان، حسینی گفت: در این ۱۰ هزار هکتار، ۳۲ سازه در زهکشهای اصلی و ۲۳۰ سازه در زهکشهای فرعی لازم است که تاکنون ۱۰ سازه در زهکشهای اصلی و ۷۴ سازه از سازههای فرعی ساخته شده است. این منطقه بسیار پر تراکم، دارای ابنیه زیاد و روستاهای فراوان است و به همین علت کار در آن کُند انجام میشود.
وی با اشاره به لزوم تملک بخشی از اراضی برای اجرای زهکشها، گفت: بخشی از اراضی که زهکش در آنها ایجاد میشود برای مردم است و آب منطقهای آن را خریداری میکند، مردم باید کمک کنند، خرید اراضی با سرعت بیشتری انجام شود. مشکلات اعتباری هم وجود دارد که باید فکری برای آن شود. البته برای اجرای زهکشهای ۳ و ۴، اراضی قابلیت خریداری ندارد و شاید مقداری از اراضی کم شود ولی چون محصول وضعیت بهتری پیدا میکند این موضوع جبران میشود.
مدیرعامل آب منطقهای گلستان بیان کرد: در شمال و غرب استان که شیب بسیار کمی دارد و خاک بسیار ریزدانه و زهکشهای طبیعی که رودخانهها هستند نیز در آن منطقه کم است، موجب ماندابی شدن اراضی و تشدید سیلاب در این منطقه شده است؛ از طرفی چون آب باقی میماند و تبخیر هم زیاد است، بخشی از اراضی شور و نمکی میشود.
منبع: ايسنا