اخبار 6

ثبت خانه تاریخی احمدنژاد جزین بجستان در فهرست آثار ملی ایران

ثبت خانه تاریخی احمدنژاد جزین بجستان در فهرست آثار ملی ایران

ایسنا/خراسان رضوی مدیرکل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: خانه تارخی احمدنژاد در شهرستان بجستان به شماره ۳۳۰۳۹ و به تاریخ ۲ تیرماه ۱۳۹۹ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

سیدجواد موسوی با اعلام این خبر اظهار کرد: خانه احمدنژاد شهرستان بجستان، بخش مرکزی، دهستان جزین، روستای جزین(۲۳ کیلومتری جنوب غرب بجستان) و در ضلع شمال غربی روستا قرار دارد.

وی ادامه داد: خانه احمدنژاد در یکی ازمحلات کوچک ولی با اهمیت از نظر پایگاه اجتماعی اقتصادی در محدوده بافت قدیم جزین قرار دارد.

موسوی عنوان کرد: با توجه به ساختار و بررسی‌های میدانی و مقایسه تطبیقی با سایر خانه‌های تاریخی این روستا، می‌توان قدمت خانه احمدنژاد را به دوره اواخر قاجاری– پهلوی اول نسبت داد که در شمار خانه‌های اعیانی جزین محسوب می‌شد؛ وجه تسمیه این خانه نیز برگرفته از اسم آخرین مالک آن یعنی آقای احمدنژاد است.

مدیرکل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی با بیان این که خانه احمدنژاد در پهنه غربی روستا و در داخل بافت روستا قرار دارد، تصریح کرد: فرم کلی پلان این بنا مستطیل شکل، معماری آن به صورت شمال‌غربی – جنوب‌شرقی و از دو طرف به فضای بیرون و دو طرف دیگر به بافت روستا متصل است.

وی اظهار کرد: استقرار اتاق‌های متعدد در اطراف حیاط و ایوان بلند در ضلع جنوبی اثر،  تزئینات و گچبری‌های پیشانی ایوان، گچبری و تزئینات هندسی زیبایی در دو طرف ایوان، بادگیر چهار طرفه زیبا، آجرکاری‌ها و گره چینی‌های زیبا در حاشیه حیاط از ویژگی‌های خاص این اثر است.

محمود طغرائی، مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی اداره‌کل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی همچنین د مورد مشخصات اثر گفت: این بنا به ابعاد تقریبی ۲۲ متر در ۲۰ متر بنا شده و مساحت کلی این بنا ۳۴۰ متر مربع است.

وی ادامه داد: ارتفاع بادگیر آن حدود ۷.۵ متر است، سازه و هسته اولیه بنا و فضاهای معماری موجود در آن که از جنس خشت و آجر است هنوز به قوه خود باقیمانده.

مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی اداره‌کل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی با بیان این‌که این بنا از لحاظ طرح و نقشه در زمره منازل با حیاط مرکزی قرار دارد، تصریح کرد: نمای بیرونی منزل کاهگل اندود بوده که دیواره‌های خارجی را ساده و بدون تزئین خاصی قرار داده است.

طغرایی افزود: سر در ورودی در ضلع شرقی بنا با طاق جناقی پوشیده شده که سر در به وسیله دالانی با زاویه ۹۰ درجه و پوشش ضربی به حیاط مرکزی وصل می‌شود.

وی گفت: حیاط مرکزی مستطیل شکل است که در ضلع جنوبی حیاط ایوان قرار گرفته و کف حیاط دارای آجرفرش بوده که در قسمت‌هایی دچار فرسایش شده است. نمای اصلی خانه با ارتفاع ۶.۳۰ متر در ضلع جنوب شرقی آن قرار دارد، اما نماهای دو ضلع دیگر آن همانند هم طراحی و ساخته شده است.

بر اساس گزارش روابط‌ عمومی اداره‌کل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی، طغرایی افزود: تمام باز شوها به یک حیاط مستطیل شکل که در میان آن باغچه بزرگ وجود دارد منتهی می‌شود. اتاق بادگیر بنا دارای سه دری است که متصل به ایوان اصلی بنا است.

مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی اداره‌ کل میراث ‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی خراسان رضوی یادآور شد: سرداب بنا در زیر اتاق بادگیر قرار دارد و به واسطه ۶ پله به کف آن که به آن متصل می‌شود، این بنا دارای شش اتاق و یک مطبخ در گرداگرد حیاط و یک اتاق که در پشت ایوان اصلی است.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *