جدال کپور و قزلآلا برای بقا در دریاچه سد کارون ۴
ایسنا/چهارمحال و بختیاری توجه به مباحث تولید و توسعه در کنار حفاظت از منابعطبیعی و محیطزیست باید همواره مورد تاکید قرار بگیرد، نمیتوان به بهانه تولید و توسعه به محیطزیست و منابعطبیعی آسیب وارد کرد، همچنین به بهانه حفاظت از منابع ملی نیز نمیتوان بر سر راه تولید و توسعه مانع ایجاد کرد، بنابراین باید یک توزان در بین این موضوعات ایجاد شود.
به گزارش ایسنا، امروزه بحث تولید بهویژه در حوزه کشاورزی برای کاهش بیکاری، تامین امنیت غذایی و تامین معیشت مردم دارای اهمیت بالایی است، بنابراین باید تا آنجایی که قوانین و دستورالعملهای موجود اجازه میدهد، موانع را از پیشروی تولیدکنندگان در این حوزه برداریم.
قطعا برای توسعه پایدار باید به حفظ محیطزیست و منابعطبیعی توجه ویژهای صورت بگیرد، اگر مسائلی مانند افزایش تولید بدون در نظر گرفتن مسائل زیستمحیطی مورد توجه قرار بگیرد، در آیندهای نه چندان دور چیزی از محیطزیست باقی نخواهد ماند و تولید نیز دچار مشکل میشود.
اما باید به این نکته توجه کرد که محیطزیست و منابعطبیعی نیز باید در راستای ارائه خدمات و برآورده کردن نیازهای ضروری جامعه بهکار گرفته شود، امروزه بحث تامین امنیت غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است و اگر بهرهبرداران حوزه کشاورزی نتوانند به این مهم بپردازند، قطعا با مشکلات بسیاری در حوزه تولیدات کشاورزی روبرو خواهیم شد.
همواره موضوعات مختلف در بحث تولید در حوزه محصولات کشاورزی محل اختلاف مابین سازمان محیطزیست، منابعطبیعی و سازمان جهادکشاورزی بوده است، این اختلافنظرها در برخی موارد غیرکارشناسی بوده، در حالیکه قبل از اعلام نظر قطعی در خصوص موضوعات مرتبط باید مطالعات کارشناسی در حوزه مربوطه با استفاده از کارشناسان اهل فن صورت بگیرد، زمانیکه نتایج این مطالعات منتشر شد، همگان باید نسبت به آن پایبند باشند، قطعا اعمال سلیقه شخصی در این موضوعات جایگاهی ندارد.
بحث تولید ماهیان سردآبی و گرمآبی در دریاچه سد کارون چهار بهمنظور افزایش تولید و استفاده بهینه از ظرفیتهای موجود توسط بهرهبرداران در این حوزه توسط سازمان جهادکشاورزی مطرح شد، اما سازمان محیطزیست پرورش ماهیان گرمآبی در این دریاچه را نامناسب و عاملی برای آسیب به گونههای زیستی در این دریاچه عنوان کرد، اما جهادکشاورزی معتقد است گونه آبزی کپور که نوعی ماهی گرمآبی در کشور است میتواند در فصول گرم سال جایگزین ماهیان سردآبی مانند قزلآلا شود و این مسئله تداخلی را در بحث تولید بهوجود نمیآورد، زیرا این دو گونه بهصورت همزمان پرورش داده نمیشود و پرورشها این گونهها در دو فصل متفاوت انجام خواهد شد.
همچنین سازمان حفاظت از محیطزیست چهارمحال و بختیاری اعلام کرده بود که باید ظرف مدت تعیین شده ماهیان گرمآبی از دریاچه سد کارون چهار خارج شوند، اگر این اتفاق رخ ندهد، دریاچه سد کارون چهار نابود میشود و مخاطرات زیادی برای صنعت آبزیپروری ایجاد خواهد شد.
کپور در رودخانههای کشور از جمله کارون گونه بومی محسوب میشود
محمد کریمی- مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه تعیین گونههای پرورشی در نقاط مختلف کشور بر عهده سازمان حفاظت از محیطزیست کشور و ادارات تابعه آن در استانها است، اظهار کرد: گونههایی که قابلیت پرورش داشته باشند و به محیطزیست آسیبی وارد نکنند، توسط این سازمان اعلام میشود.
وی با اشاره به مخالفت سازمان محیطزیست چهارمحال و بختیاری برای پرورش ماهیان گرمآبی در دریاچه سد کارون چهار، افزود: این سازمان معتقد است که گونه ماهی کپور هندی و چینی، بومی این استان نیست و پرورش این گونه به محیطزیست آن منطقه آسیب وارد میکند، در حالیکه اینگونه طبق مستندات ارائه شده در بسیاری از رودخانههای کشور از جمله رودخانه کارون گونه بومی محسوب میشود.
کریمی خاطرنشان کرد: بهدلیل اثبات بیخطر بودن پرورش گونه کپور در سد دریاچه کارون چهار مطالعاتی در حال انجام است، پس از اتمام مطالعات نتایج آن به سازمان محیطزیست ارائه خواهد شد، اگر طبق این تحقیقات مشخص شد که پرورش ماهیان گرمآبی در این منطقه به محیطزیست آسیبی وارد نمیکند، مجوزات لازم صادر میشود.
مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه گونه قزلآلا نیز بومی کشور ایران نیست، توضیح داد: این نوع گونه در ابتدای بومی کشور آمریکای شمالی بود، سپس این گونه به سایر کشورها صادر شد و اکنون نیز در بسیاری از نقط کشور در حال پرورش است، بهصرف غیربومی بودن نمیتوان با قطعیت گفت پرورش گونه به محیطزیست آسیب وارد میکند.
وی با اشاره به اینکه شرایط آب و هوایی در منطقه سد کارون چهار در طول سال خاص است، یادآور شد: در زمستان دمای هوا در این منطقه بسیار سرد است، بنابراین امکان پرورش ماهیان گرمآبی در این فصل وجود ندارد، همچنین در فصل تابستان دمای هوا در این منطقه بهگونهای است که امکان پرورش ماهیان سردآبی وجود نخواهد داشت.
کریمی عنوان کرد: این موضوع اختلاف دمایی در فصل زمستان و تابستان در دریاچه سد کارون چهار باعث میشود پرورشدهندگان در چند ماه از سال نتوانند تولیدی داشته باشند، در حالیکه پرورش دو گونه در این منطقه میتواند سوددهی بالاتری برای پرورشدهندگان داشته باشد.
مدیر شیلات و آبزیان سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در پایان بیان کرد: بحث مطالعات در خصوص بیضرر بودن پرورش ماهی کپور در دریاچه سد کارون چهار تا پایان سال به پایان میرسد.
محیطزیست مخالف پرورش ماهی کپور در دریاچه سد کارون چهار است
شهرام احمدی- مدیرکل سازمان حفاظت از محیطزیست چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: دستورالعمل آبزیپروری در مخازن سدها به صراحت اعلام کرده است که تعیین نوع گونه برای پرورش ماهی بر عهده سازمان حفاظت از محیطزیست است.
وی ادامه داد: سازمان محیطزیست چهارمحال و بختیاری بهعلت غیربومی بودن گونه ماهیان کپور مخالف پرورش این نوع گونه در دریاچه سد کارون چهار است، همچنین سازمان دامپزشکی نیز صراحتا اعلام کرده که پرورش همزمان دوگونه ماهیان گرمآبی و سردآبی در این دریاچه مشکل ایجاد میکند.
مدیرکل سازمان حفاظت از محیطزیست چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: برای پیشگیری از آلودگی بهداشتی و جلوگیری از آسیب به صنعت آبزیپروری در دریاچه سدکارون چهار و همچنین پیشگیری از آسیب به تنوع زیستی در این منطقه و در راستای توسعه پایدار تنها پرورش یک گونه آبزی در این دریاچه مجاز است.
وی با اشاره به اینکه سازمان جهادکشاورزی برای موضوع بیخطر بودن پرورش همزمان ماهیان گرمآبی و سردآبی در دریاچه سد کارون چهار اصرار دارد، گفت: مقرر شد تیمی بر روی این مسئله مطالعه انجام دهند و نتایج این تحقیقات برای بررسی بیشتر به سازمان محیطزیست ارائه شود.
احمدی تاکید کرد: ماهی کپور رنج دمایی بالایی را تحمل میکند و باتوجه به اینکه مقاومت بالایی نسبت به بیماری دارد، میتواند سطح آلودگی زیستمحیطی در دریاچه سد را بالا ببرد.
مدیرکل سازمان حفاظت از محیطزیست چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه این سازمان تنها مرجع برای تعیین نوع گونه پرورشی است، تصریح کرد: برای حفظ تنوع زیستی در دریاچه سدکارون چهار اصرار غیرکارشناسی جایگاهی ندارد.
انتهای پیام
منبع:ایسنا