مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان، از مطالعه روی 850 کیلومتر از رودخانههای استان زنجان برای تعیین میزان حریم رودخانهها خبر داد .
یوسف رضاپور در گفتوگو با ایسنا، منطقه زنجان، با بیان اینکه در استان زنجان، در مجموع با احتساب مسیلها و رودخانههای کوچک 5000 کیلومتر رودخانه وجود دارد، اظهار کرد: از 1400 کیلومتر رودخانه اصلی، 850 کیلومتر تحت مطالعه قرار گرفته و میزان حریم رودخانه مشخص شده است. بر این اساس، هر مجوزی که برای ساخت و ساز صادر میشود، باید خارج از بستر و حریم رودخانه باشد .
این مسئول در ادامه، در خصوص لزوم لایروبی بستر رودخانه و سدهای موجود در استان، با تاکید بر اینکه هر گاه مخزن سد با رسوب پر شد، به معنای اتمام عمر سد است، ادامه داد: چنین چیزی در یک بازه زمانی 50 تا 80 ساله اتفاق میافتد. این در حالی است که اگر رسوبات داخل سد را تخلیه کنیم، روی محیط زیست تاثیر منفی می گذارد و ریزدانهها، جلوی نفوذپذیری رودخانهها را میگیرد .
وی با بیان اینکه به همین خاطر، رهاسازی در خصوص رسوبات سد صورت نمیگیرد، افزود: مدافعان محیط زیست مخالف رهاسازیهای سد منجیل هستند؛ چرا که معتقدند این کار برای ماهیهای پرورشی مضر است ولی در خصوص سد کرخه و دز، دریچه سد ناخواسته باز شد و آب تیره رنگی که خارج میشد، ناشی از تجمع رسوب بود .
رضاپور تصریح کرد: در خصوص سد، معمولا لایروبی صورت نمیگیرد و پر شدن حجم مخزن سد را با افزایش ارتفاع جبران میکنند. در خصوص لایهروبی رودخانهها نیز اعتباراتی لازم است که فعلا قابل تامین نیست. همچنین شرکت آب منطقهای استان زنجان ماشینآلات مخصوص برای این کار را ندارد و دو دهه است که شرکتها اجازه انجام اقدامات امانی را ندارند .
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان خاطرنشان کرد: چنین اقدامی باید برونسپاری شود و پیمانکار هم نیازمند تامین اعتبار است. البته لایروبی داخل شهر وظیفه شهرداری است ولی برای مسیرهای خارج از شهر نیز اعتبار کافی نداریم .
منبع: ايسنا