حفاظت از خاک، قانونی که ساختاری برای اجرای آن تعریف نشده است
ایسنا/خراسان شمالی رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: حفاظت از خاک قانونی که ساختاری برای اجرای آن تعریف نشده است.
عبدالله یوسفی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه یکی از اساسی ترین شرایط تولید خاک است، گفت: اگر لایه های حیاتی خاک دچار آسیب شود، معضلات عظیمی به بخش های مختلف از جمله تولید وارد می شود و در شرایطی که تکنولوژی و فناوری توسعه یافته، این چالش ها نیز زیادتر شده اند.
وی با بیان اینکه در شرایطی قرار گرفته ایم که اوضاع خاک استان رو به بهبودی نیست، افزود: وقتی نگاهی به سال زراعی گذشته و امسال می اندازیم، مشاهده می کنیم که شرایط خشکسالی نیز مزید بر علت شده و وضعیت را بدتر کرده است.
وی خاطرنشان کرد: بروز خشکسالی های شدید طی یکی دو سال گذشته از یک سو و از سوی دیگر ما نیز به بقایای خاک رحم نکردیم؛ بطوریکه در گذشته کاه و کلشی که به خاک باز می گشت و موجب تقویت خاک می شد، هم اکنون توسط کشاورزان جارو می شود تا غذای دام های خود را تامین کنند اما غافل از اینکه با آن خاک نیز جارو می شود.
یوسفی ادامه داد: تردد زیاد ماشین آلات بر روی زمین های کشاورزی موجب فشردگی خاک شده و کمبود شدید باران نیز آن را تشدید کرده است و یکی از عواملی که موجب شده تا در کشت پاییزه امسال عقب باشیم همین امر است که زمین های کشاورزی آمادگی کشت را ندارند.
وی تصریح کرد: باران های رگباری که هم اکنون نیز اتفاق می افتد سبب می شود تا خاک های خوب شسته شود و وارد دهانه سدها و … شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه ماده آلی ۶۰ درصد از خاک های کشور زیر یک درصد و ۴۰ درصد نیز زیر نیم درصد است، گفت: میزان ماده آلی خاک در خراسان شمالی کمتر از نیم درصد است این در حالی است که میزان مطلوب ماده آلی در خاک دو تا پنج درصد است.
این مقام مسئول تصریح کرد: درست است که ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد اما این اعداد و ارقام نرمال نیستند و حاصل سیاست گذاری و بهره برداری های نادرست است.
وی از کشاورزی قراردادی به عنوان یکی از مهمترین راهبردهای حفظ آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و افزود: کشت قراردادی کلزا در حال انجام است و کشت قرار دادی گندم نیز به صورت پایلوت هم اکنون در هفت استان کشور به مرحله اجرا رسیده است.
وی به قانون حفاظت از خاک نیز اشاره و تاکیدکرد: این قاتون مصوب و ابلاغ شد اما هنوز ساختاری برای اجرای آن تعریف نشده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: برای اجرای این قانون باید ردیف بودجه در نظر گرفته شود و نمایندگان مجلس نسبت به آن اهتمام ویژه داشته باشند و از سوی دیگر در شورای برنامه ریزی استان ها نیز به قانون حفاظت از خاک توجه و اعتبارات استانی برای آن در نظر گرفته شود.
وی افزود: یکی از عوامل مهم تاثیرگذار در حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش بادی و آبی خاک، اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری است.
وی در ارتباط با حفاظت از خاک و جلوگیری از فرسایش خاک پیشنهاد داد: کشاورزان باید حداقل بقایای گیاهی را به خاک برگردانند و استفاده از کودهای حیوانی که هرچند هزینه بر است را در دستور کار قرار دهند.
انتهای پیام