اخبار 8

خاشقجی درصدد کمک به قربانیان ۱۱ سپتامبر برای شکایت از عربستان بوده است

خاشقجی درصدد کمک به قربانیان ۱۱ سپتامبر برای شکایت از عربستان بوده است

براساس یک گزارش، «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد سعودی، صبح ۲۶ اکتبر ۲۰۱۷ در تماس با یک عامل سابق اف.بی.آی که برای خانواده قربانیان یازده سپتامبر شاکی از دولت عربستان کار می‌کرد، درخواست ملاقات کرد تا درباره اینکه چطور می‌تواند به آنها کمک کند، گفت‌وگویی داشته باشند.

به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه یاهو نیوز، قرار ملاقات خاشقجی با کاترین هانت، عامل سابق اف.بی.آی در کافی شاپی واقع در حومه ویرجینیای شمالی انجام شد و مدت‌ها پیچیده در رمز و راز بود.

چرا خاشقجی که زمانی از عربستان بر سر تحولات مرتبط با یازده سپتامبر دفاع می‌کرد، می‌خواست با یک نماینده از وکلایی که تلاش داشتند دولت ریاض را بر سر این حمله تروریستی پاسخگو کنند، دیدار کند؟ مهمتر اینکه، آیا مقام‌های سعودی ارشد مطلع بودند که او در آن روز قصد داشت چه کاری انجام دهد؟ و اگر آنها مطلع بودند، آیا نقشی در قتل وحشتناک او داخل کنسولگری عربستان در استانبول، کمتر از یک سال پس از آن داشتند؟

در پادکست ویژه “سرزمین توطئه” یاهو نیوز تحت عنوان «شکار – یک عامل کهنه‌کار که از لس‌آنجلس تا بغداد روی پرونده‌های مبارزه با تروریسم و ضد اطلاعات کار می‌کرد»، روایت منحصری از مواجهه عجیب این خانم با روزنامه‌نگار سعودی ارائه شد.

این گزارش در شرایطی منتشر می‌شود که وکلای خانواده قربانیان وارد مرحله جدید و حساسی در پرونده خودشان شده‌اند و به تازگی سه تن از مهمترین شاهدان خود را عزل کرده‌اند؛ یک مسوول سابق سفارت عربستان، یک عامل اطلاعاتی سرشناس سعودی و یک روحانی تندرو در مسجدی که با اعتبار دولت سعودی کار می‌کرد. این افراد سال‌ها به اتهام کمک‌رسانی به دو هواپیماربای عضو القاعده پیش از حملات یازده سپتامبر مورد ظن اف.بی.آی قرار داشتند.

اینکه شکایت خانواده قربانیان علیه دولت سعودی تا چه حد قدرت اثر دارد، هنوز مشخص نیست. اسناد مرتبط با این پروند، با دستوری از جانب یک دادگاه و استفاده از مزیت «اسرار دولتی» که ویلیام بار، دادستان کل پیشین آمریکا تحمیل کرد، اجازه نمی‌دهد جزئیات کلیدی تحقیقات اف.بی.آی در مورد نقش سعودی‌ها در حملات یازده سپتامبر به صورت علنی منتشر شوند. وکلای این خانواده‌ها با پشتیبانی اعضای کنگره از مریک گارلند، دادستان کل کنونی آمریکا می‌خواهند تا این امتیاز را لغو کند.

در هر صورت، ملاقات خاشقجی با کاترین هانت چشمگیر است. هر چند کوتاه، اما لحظه هیجان‌انگیزی بود که به نظر می‌رسید خانواده قربانیان یازده سپتامبر و تیم حقوقی آنها در آستانه دریافت همکاری از جانب یک سعودی خودی سرشناس قرار گرفتند که اطلاعات دقیقی از تعاملات کشورش با القاعده داشت.

در حقیقت سابقه خاص خاشقجی که زمانی دوست اسامه بن لادن به شمار می‌رفت و بعدا مشاور رسانه‌ای یک شاهزاده سعودی و رئیس سابق اطلاعات عربستان شد، عاملی بود که موجب شد دو هفته پیش از آن قرار ملاقات، کاترین هانت برای اولین بار با او تماس بگیرد.

کاترین هانت گفت: اگر به سابقه کاری او نگاهی بیندازید، متوجه می‌شوید او حجم انبوهی از ارتباطات و دسترسی به اطلاعات داشت. بنابراین او در موقعیتی بود که می‌توانست برای ما بسیار کمک‌کننده باشد.

این مامور سابق اف.بی.آی می‌گوید، اولین مرتبه که با خاشقجی تماس گرفت، بسیار هیجان‌زده بود که او را ببیند و می‌خواست قرار ملاقات بگذارد. بعد در صبح روز ۲۶ اکتبر، خاشقجی با او تماس گرفت و می‌خواست ملاقات زودتر انجام شود. خاشقجی می‌گفت باید در جلسه‌ای شرکت کند و می‌خواست همان موقع هانتر را ببیند.

هانتر به سرعت خودش را به کافی شاپ تیسون کورنر که خاشقجی گفته بود، رساند. او وقتی رسید، متوجه شد که خاشقجی بابت ممنوعیت خروج پسرش از عربستان به شدت ناراحت است. خاشقجی اینطور توضیح داد که “این اتفاق صرفا به این دلیل رخ داده که او هدف این رژیم قرار گرفته است.”

کاترین هانت گفت، در همان زمان او صحبت‌هایی درباره وزارت امور اسلامی بیان کرد و اینکه آنها مسوول اشاعه اسلام در سراسر جهان هستند. خاشقجی توضیح داد که این نسخه بنیادگرایی از اسلام است که تبلیغ می‌شود و دولت کنونی سعودی برای اصلاح آن موضع تلاش می‌کرد.

این روزنامه‌نگار سعودی در ادامه پرسید: آیا کشور من مسوول تحمل و حتی حمایت از رادیکالیسم است؟ بله و آنها باید مسوولیت آن را بپذیرند.

به اعتقاد هانت، همین امتیاز نسبتا کوچک هم “طلایی” بود. مقابل هانت، یک شخصیت متنفذ سعودی قرار داشت که داشت می‌گفت کشورش باید بابت اشاعه اسلام رادیکال و اقدامات تروریستی متعاقب آن پاسخگو باشد. بعد خاشقجی حرف شگفت‌انگیزی بیان کرد. او پرسید که آیا می‌تواند در شرکت حقوقی «کرایندلر و کرایندلر» که هانت در آنجا کار می‌کند، به عنوان مشاور تیم حقوقی خانواده قربانیان یازده سپتامبر کار کند یا خیر.

خاشقجی گفت که اگر اینچنین شود، آنها باید درباره آن پنهانی عمل کنند و دیگر در واشنگتن دی.سی که حضور سعودی‌ها زیاد است، ملاقات نداشته باشند.

مامور سابق اف.بی.آی گفت: او در زمان صحبت درباره آن بسیار هیجان‌زده بود. او می‌خواست ملاقات بعدی در نیویورک باشد، نه دی.سی. من هم هیجان‌زده شدم. خوشحال بودم که او در این باره خوش‌بین است. فکر می‌کردم که او می‌تواند بسیار مفید باشد. درباره انگیزه‌های او باید بگویم که خاشقجی خود را در تبعید پیدا کرده بود. فکر می‌کردم کار در آن شرکت حقوقی می‌توانست برای او کمک‌کننده باشد.

اما کاترین هانت دیگر خبری از خاشقجی نشنید و اهمیت چشمگیر ملاقات آنها هرگز به مقصودش نرسید. یکسال پس از آن، خاشقجی داخل کنسولگری سعودی در استانبول کشته شد. واشنگتن پست گزارش داده بود که احتمالا خالد بن سلمان، سفیر وقت ریاض در ایالات متحده نقشی در ترغیب خاشقجی برای کشاندن او به استانبول داشته است. اما این سفیر در توییتی پاسخ داد که او از آخرین تماسشان با یکدیگر که در ۲۶ اکتبر ۲۰۱۷ بوده، دیگر هیچ تماسی نداشته‌اند. این تاریخ همان روز ملاقات او با کاترین هانت بود.

اینکه محتوای تماس خاشقجی و خالد بن سلمان چه بوده است، هنوز روشن نشده است. اما جیم کرایندلر، وکیل سرشناس خانواده قربانیان یازده سپتامبر می‌گوید که خاشقجی احتمالا قصد داشته از قرار ملاقاتش با کاترین هانت به عنوان اهرم فشاری روی این سفیر برای کمک به پسر خودش استفاده کند.

جیم کرایندلر ادامه داد: هیچ شکی ندارم که بعد از ملاقات با کاترین، او با خالد بن سلمان تماس گرفته و گفته بود “وکلای شاکیان یک مامور اف.بی.آی را برای صحبت با من فرستادند. من هنوز چیزی به آنها نداده‌ام اما خب شما برای پسرم دردسر درست کردید و من می‌خواهم افشاگری کنم.”

با این حال، کرایندلر مدرکی برای اثبات ادعایش ندارد. اما زمان ملاقات خاشقجی با هانت، درست در همان روز تماس خالد بن سلمان با خاشقجی بوده است و همین به رمز و رازهای پیرامون پرونده قتل این منتقد سعودی می‌افزاید.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *