خشک شدن «هامون و جازموریان» دودکش غبار شرق را فعال می کند
ایسنا/سیستان و بلوچستان معاون توسعه و پیش بینی هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: در حالی ابتدای امسال بخش قابل توجهی از تالاب های جازموریان و هامون آبگیری شد که حالا با خشک شدن این تالاب ها انتظار می رود دوکش غبار شرق کشور فعال شود و فراوانی وقوع و شدت پدیده های خاکدار در جنوب، جنوب شرق و همسایه های شرقی افزایش یابد.
دوست محمد کلیم در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: بررسی آخرین تصاویر ماهواره لندست ۸ نشان می دهد که ۱۰۰ درصد مساحت تالاب جازموریان در غرب استان خشک شده است.
وی افزود: بررسی ها نشان می دهد که این تالاب در زمان خشکی کانون بخش مهمی از گردوغبارهای جنوب شرق کشور است به طوریکه با وزش بادهای غربی، شمالی و جنوبی تا شعاع قابل توجهی از نواحی جنوب شرق و جنوب کشور را تحت تأثیر قرار می دهد.
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: بارش های زمستان و بهار امسال و ورود سیلاب ها به این تالاب سبب شد تا پس از سال ها جازموریان جان تازه ای بگیرد اما با کم رنگ شدن بارش ها و تبخیر بالای منابع آب، حالا دیگر هیچ اثری از آب نیست.
کلیم ادامه داد: در شمال استان نیز شرایط مشابهی وجود دارد و تالاب هامون که بخش هایی از آن در نتیجه بارش های قابل توجه سال زراعی گذشته در حوضه آبریز این تالاب آبگیری شده بود، تقریباً خشک شده است. البته بر اساس اطلاعات تصاویر ماهواره بخش خیلی جزئی این تالاب اکنون آب دارد که مساحت آن خیلی کم برآورد می شود.
وی اضافه کرد: خشک شدن این تالاب ها نگرانی های ما را برای افزایش وقوع و شدت پدیده های خاکدار در اکثر نقاط استان افزایش می دهد چراکه سیستان و بلوچستان به ذاته یک استان بادخیز است و وزش باد در کانون های تولید گردوغبار موجب آلودگی هوای اکثر مناطق استان می شود.
معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: توزیع آب در تالاب ها برای کنترل ریزگردها در عمل کارساز نبوده و باید برای مهار این کانون ها اقدام اثرگذاری اعمال شود.
کلیم افزود: حفظ نزولات جوی در موقعیت جغرافیایی که سیستان و بلوچستان قرار گرفته یک اقدام استراتژیک است چرا که داده های بلند مدت ما نشان می دهد یک استان کم بارش و با تبخیر بالا داریم که مدیریت منابع آب در آن امری ضروری است.
وی در بخش دیگری به تغییرات شرایط جوی استان در روزها و هفته های آینده اشاره کرد و گفت: بررسی خروجی مدل های هواشناسی نشان می دهد که لاقل تا پایان سال میزان نزولات جوی شش ماهه نخست سال زراعی استان به نرمال نمی رسد و حداقل در پنج تا ۱۰ روز آینده نیز هیچ سامانه بارشی موثری در استان فعالیت نمی کند.
انتهای پیام
منبع:ایسنا