دست قاچاقچیان چگونه از بازار زعفران کوتاه میشود؟
ایسنا/خراسان رضوی رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی گفت: مسئله برگشت ارز حاصل از صادرات که در واقع مانعی است برای صادرات کشور، مسیری باز شده است که زعفران به صورت قاچاقی از کشور خارج میشود و در دنیا با نام برندهای مختلف به فروش میرسد. اگر مسئله برگشت ارز حاصل از صادرات برطرف شود ما میتوانیم حضور پر رنگ تری در بازار جهانی داشته باشیم.
غلامرضا میری، درباره محدودیتها و چالشهایی که در پی ویروس کرونا به تولید و فروش زعفران وارد شده، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد : زعفران هم مثل بقیه کالاها و محصولات، در پی شیوع کرونا و محدودیتهایش، زیان و خسارت دیده است، امسال فروش داخلیمان به نسبت سال ۹۸ تنها ۳۰ درصد بوده و اکنون رکود عجیبی در بازار حاکم است.
وی ادامه داد: همچنین این مسئله که مصرف زعفران برای خانوار در اولویت قرار ندارد نیز در کاهش فروش این محصول بسیار موثر بوده است. در شرایط غیر از کرونا در مناسبتهایی که داشتیم، مثلا اعیاد مختلف یا مراسمهای متفاوت از جمله عروسی، ترحیم و یا رستورانها، در فروش زعفران و افزایش تولید آن بسیار موثر بودند اما متاسفانه بعد از جریان کرونا و محدودیت هایی که در اجرای مراسمهای مختلف و تعطیلی هایی که به دنبال داشت، فروش زعفران نیز به طرز چشم گیری کاهش پیدا کرد.
میری خاطرنشان کرد: به طور کلی میتوانیم بگوییم فروش و مصرف زعفران امسال در داخل کشور ۷۰ درصد کاهش داشته است. بازار تابع عرضه و تقاضاست. کشاورزان اکنون از قیمتی که زعفران به فروش میرسد راضی نیستند اما خوشبختانه تا این لحظه، از فصل برداشت زعفران که حدودا سه ماه میگذرد،برخلاف سال گذشته که بسیار نوسان داشتیم،امسال نوسانات خاصی نداشتیم و بازار تا حدودی از قیمتهای ثابتی برخوردار بوده است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی همچنین با اشاره به صادرات زعفران در کشور توضیح داد: ما در بخش صادرات با تمام محدودیتها توانستیم تا حدود ۳۰ درصد رشد داشته باشیم و اگر یک سری موانع از جمله برگشت ارز حاصل از صادرات و یا پروازهای محدودی که برای ارسال کنندگان وجود دارد و هزینههای بالای کرایه حمل نبود، میتوانستیم در زمینه صادرات به ۷۰ درصد برسیم.
میری همچنین عنوان کرد: ما در زمینه صادرات زعفران رقبایی در خارج از ایران داریم که معمولا زعفران را در فصل برداشت از ایران خریداری میکنند و در طول سال با یک قیمت ثابت به سایر کشورهایی که از ایران زعفران میخرند ارائه میدهند و در صادرات زعفران جایگزین ایران میشوند. ما خودمان بهدلیل نوسانات ارز نمیتوانیم زعفران را به قیمت ثابت صادر کنیم و به همین دلیل نمیشود با کسانی که این کار را انجام میدهند وارد رقابت شویم.
وی افزود: مسئله برگشت ارز حاصل از صادرات که در واقع مانعی است برای صادرات کشور، مسیری باز شده است که زعفران به صورت قاچاقی از کشور خارج میشود و در دنیا با نام برندهای مختلف به فروش میرسد. اگر مسئله برگشت ارز حاصل از صادرات برطرف شود ما میتوانیم حضور پر رنگ تری در بازار جهانی داشته باشیم.
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران به نیازهای تولیدکنندگان زعفران اشاره کرد و گفت: از طرفی هم با توجه به این که ما داریم در استان های مختلف کشور زعفران کشت میکنیم، لازم است که بازارهای مصرف جدیدی را در این زمینه ایجاد کنیم و این موضوع احتیاج به حمایت کشاورز و صادرکننده دارد.
میری در ادامه گفت : تقاضا و درخواستمان از مسئولان این است که به رفع این موانع و محدودیت ها بپردازند که در نتیجه آن قیمت زعفران نیز افزایش پیدا کند، زیرا این مسئله هم به اشتغال زایی کمک میکند و هم در افزایش صادرات کشور موثر میباشد.
وی همچنین به صادرات زعفران به چین و هندوستان اشاره کرد و توضیح داد : یکی از مسائلی که میتواند به آینده زعفران کشور کمک کند، صادرات شفاف و مستقیم زعفران به کشورهای پرجمعیتی مثل چین و هندوستان است. ما به دلیل عوارض بالایی که وجود دارد نمیتوانیم به صورت مستقیم به این کشورها زعفران صادر کنیم.
رییس اتحادیه صادر کنندگان زعفران خراسان رضوی افزود: با توجه به این که کشور افغانستان از طرح ترجیحی استفاده میکند، زعفرانهای ایران را یا به صورت قاچاق و یا غیرقاچاق از ایران میبرد و به کشورهای هندوستان و چین میفروشد. با توجه به این که چندین سال است از دولت محترم، مجلس و وزارت امور خارجه تقاضا میکنیم که پیگیر این مسئله باشند و عوارض ورود زعفران به چین و هندوستان را برطرف کنند تا ما بتوانیم زعفران را مستقیما به این دو کشور وارد کنیم که در این صورت مصرف و کشت زعفران در کشور افزایش پیدا میکند و دیگر نگرانی بابت تولید زعفران در آینده نخواهیم داشت.
وی در ادامه گفت : ما اکنون بابت صادرات هر کیلو زعفران در یک مقطع، باید چهار میلیون تومان و یا قیمت هایی در همین حد بپردازیم. ولی قاچاقچی این مبلغ را پرداخت نمیکند و چنین محدودیتهایی را ندارد. ولی صادرکنندههای رسمی کشور نمیتوانند به راحتی به صادرات بپردازند و محدودیتها دست و پایشان را گرفته و راحتی و آسودگی قاچاقکنندگان را ندارند.
رییس اتحادیه صادرکنندگان زعفران خراسان رضوی در خصوص اقدامات لازم برای محدود کردن قاچاقچیان زعفران عنوان کرد: اگر مساله بازگشت ارز حاصل از صادرات برداشته و یا اصلاح شود، دیگر خبری از قاچاق نیست و صادرکنندگان رسمی به راحتی میتوانند به صادرات بپردازند و دیگر فروش زعفران برای قاچاقکنندگان مقرون به صرفه نخواهد بود و در نتیجه قاچاق زعفران کاهش مییابد.
میری همچنین در پاسخ به این پرسش که ورود زعفران به بازار بورس، چه تاثیری در فروش و قیمت این محصول داشته است، توضیح داد: تا اکنون، ما رونقی در بازار زعفران در اثر وارد شدن به بورس ندیدیم. یعنی در واقع بورس تاثیری در رونق بازار زعفران نداشته است. البته بورس مزیتهایی نیز دارد، مثلا وقتی که ما زعفران را از کشاورز خریداری میکنیم، معمولا به شکل خرد خریداری میکنیم زیرا هیچ کشاورزی در حد ۵۰ کیلو زعفران برای فروش ندارد. مزیت بورس این است که اگر ما بخواهیم زعفران را خریداری کنیم، با مراجعه به بورس به مقدار محصول و قیمت آن توجه کرده و سپس آن را خریداری میکنیم. اما مشکلی که بورس دارد این است که در آن دلال بازی و سفتهگری انجام میشود و باعث پیدایش نوسانات قیمت میشود، درحالی که ما برای توسعه بازار به ثبات قیمتها احتیاج داریم.
انتهای پیام
منبع: ایسنا