اخبار 40

راهکارهای عملیاتی حل مسائل حوضه زاینده‌رود

راهکارهای عملیاتی حل مسائل حوضه زاینده‌رود

ایسنا/اصفهان عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان چند راهکار عملیاتی حل مسائل حوضه آبی زاینده رود را ارائه کرد.

حمید امیری امروز (شنبه، ۲۷ آذرماه) در نشست «احیای زاینده‌رود؛ راهکارها و چالش‌ها» که به همت کنسرسیوم مراکز علمی پژوهشی استان در حوزه محیط‌زیست و به میزبانی دانشگاه پیام‌نور اصفهان به‌صورت مجازی برگزار شد، با ارائه سخنرانی با موضوع احیای زاینده‌رود و بررسی راهکارهای عملیاتی حل مسائل این حوضه آبی به فعالیت پژوهشکده محیط زیست دانشگاه اصفهان از سال ۹۲ در حوزه‌های مختلف محیط زیستی اشاره و اظهار کرد: دانشگاه اصفهان می‌تواند نقش سازنده‌ای را در مباحث محیط زیستی ایفا کنند و طرح‌های پژوهشی بومی دانشگاهی در این سال‌ها یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که در حوزه آب انجام شده است.

وی با اشاره به نامه‌ای که در خصوص آب از نهاد ریاست جمهوری به دانشگاه اصفهان رسید، اضافه کرد: از اول آذرماه با دعوت از متخصصان مرتبط در رشته‌های مختلف و تشکیل جلسات تخصصی، راهکارهای مختلفی را جمع آوری کرده‌ایم و بعد از تشکیل جلسات جمع بندی نامه‌ها به مراکز مرتبط انجام و اولویت‌بندی موارد صورت پذیرفت و در نهایت در قالب چالش‌ها، عوامل راهبردها و راهکارهای بلند مدت و کوتاه مدت مدرکی تدوین شد.

مدیر گروه پژوهشی آب و تصفیه پساب دانشگاه اصفهان بارگذاری بیش از حد و موارد مرتبط با بارگذاری را از اولین چالش‌های این حوضه آبی دانست و گفت: ظرفیت این حوضه آبریز به حدی نبوده که بارگذاری بر روی آن صورت گرفته است. مدیریت یکپارچه و نگاه به ارزش واقعی آب از مسائل بعدی مورد توجه در این زمینه است.

وی با بیان اینکه نمی‌توان سهم هر کدام از برداشت‌ها از این حوضه آبی را جداگانه محاسبه کرد، اضافه کرد: دو طرح انتقال آب به یزد و تامین آب از بهشت‌آباد در سال ۹۵ در نظر گرفته شده است. اطلاعاتی که از منابع مختلف دیگر وجود دارد متناقض، متفاوت و پراکنده است.

امیری عدم شفافیت و آگاهی افراد دخیل در این حوزه را از چالش‌های اساسی دانست و گفت: باعث شده نتوانیم بهینه کردن مصرف آب را دنبال کنیم. همچنین نیاز به عزم جدی و ملی برای حل معضل خشکی زاینده‌رود وجود دارد که از چالش‌های جدی دیگر است.

به گفته این استاد دانشگاه در مورد توسعه نامتوازن و نظارت‌های ضعیف با استان چهارمحال و بختیاری اتفاق نظر وجود دارد. توسعه صنایع آب بر در این حوزه، عدم تضمین حقوق افرادی که مالکیت دارند، عدم یکپارچه کردن مدیریت و دخالت‌های سیاسی، عدم درک صحیح از نیازهای زیست محیطی و اصرار به ادامه این روند از عوامل مهم منجر به این چالش‌ها محسوب می‌شود.

امیری با تاکید براینکه راهبردهای حل مسئله وجود دارد که از دل چالش‌ها استخراج شده است، تصریح کرد: یکپارچه شدن مدیریت، تعهد بر توسعه پایدار و مدیریت خوب، تدوین سیاست‌های جمعیتی، حساس شدن تصمیم گیران به آب مجازی، تصفیه فاضلاب و بازیافت، شفاف سازی حقوق مالکیت آب در این حوضه از راهکارهای اساسی و مهم است. همچنین  اصلاح الگوی کشت، حمایت از سرمایه‌گذاری در این زمینه، افزایش آگاهی، همفکری و همکاری بین استانی به جای تنش‌ها، گفت‌وگوهای بر مبنای عقلانیت از نتایج این راهبردها خواهد بود.

وی تاکید کرد: باید به حوزه بازیافت بهای بیشتری داده شود تا آب در سال بازدهی بیشتری داشته باشد.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *