رهبر طالبان با ۳ چهره؛ گلوله، بیعت با القاعده و آیندهای نامعلوم
رهبر طالبان، مردی است خشن که این خشونت نشان از قساوت افرادش در درگیریها در سایه آیندهای نامعلوم برای افغانستان میدهد.
بی بی بی در گزارشی آورده است: “رهبر طالبان مولوی هبتالله آخوندزاده است که از ۲۶ مه ۲۰۱۶ طالبان را رهبری میکند. وی به جای اختر محمد منصور، رهبر سابق این جنبش از سوی شورای طالبان تعیین شد و القاعده با او بیعت کرد.
در سایه رهبری آخوند زاده طالبان دو مساله نقیض هم را جمع کردهاند. این جنبش توافق صلح تاریخی با آمریکا در ۲۹ فوریه ۲۰۲۰ امضا کرد که آن را پیروزی بزرگ این جنبش دانست.
بعد از بیش از یک سال در یکم مه ۲۰۲۱ طالبان عملیات نظامی خود را علیه نیروهای دولتی افزایش دادند و با بهره برداری از عقب نشینی عجولانه آمریکا از افغانستان کنترل مساحتهای گسترده ای از افغانستان را در دست گرفتند.
در تعهدی غیرمفهوم آخوند زاده ۲۸ ژوئیه ۲۰۲۰ بیانیهای را به مناسبت عید قربان صادر و در آن اعلام کرد، این گروه در آستانه ایجاد دولت اسلامی شفافی است. این مساله ابهام را درباره آینده نامعلومی که در سایه کنترل این جنبش بر کابل در انتظار افغانستان است، افزایش داد.
“کشته زنده”
مساله جالب توجه این است که یک سال پیش اخباری درباره کشته شدن وی منتشر شد اما او همچنان طالبان را اداره و دستوراتی را صادر میکند.
۱۴ فوریه سایت خبری “هشت ای سوبه” اعلام کرد که هبت الله آخوند زاده و ملا مطیع الله، رئیس امور اطلاعات طالبان و حافظ عبدالمجید، مدیر امور مالی همگی در انفجار شهر کویته پاکستان کشته شدهاند.
اما آخوند زاده ۲۴ فوریه ۲۰۲۱ دستوری را صادر کرد و از اعضای طالبان خواست از مجازات افراد بدون حکم قضایی امتناع کنند و از گرفتن ویدیو یا تصاویری از این مجازاتها خودداری کنند.
وی همچنین در سایت “صدای جهاد” به اعضای طالبان نسبت به مغرور شدن از بابت دستاوردهای اخیرشان هشدار داد.
“تاریخی از تندروی”
آخوند زاده شورشی عادی نیست اما کارنامه طولانی در جنگهای خیابانی و تندروی دارد و یکی از موسسان طالبان است.
مردی که ۱۹ اکتبر ۱۹۶۷ متولد شده از قبیله پشتونها و مشخصا قبیله نورزای در شهر قندهار است و معاون نزدیک ملاعمر، موسس طالبان بوده است.
وی در درگیریها علیه دولت افغانستان مورد حمایت روسیه با رهبری محمد نور ترقی که آوریل ۱۹۷۸ به قدرت رسید شرکت کرد اما در نهایت به پاکستان فرار کرد و در اردوگاه مرزی آوارگان در بلوچستان اقامت گزید. وی دوره اواخر دهه هشتاد را با نیروهای روسیه جنگید و به آموزش افراد مسلح در دوره جنگ علیه شوروی در افغانستان پرداخت.
در سال ۱۹۹۶ ملاعمر، آخوند زاده را به عنوان رئیس دادگاه نظامی در کابل تعیین کرد. به گفته طالبان، وی در بازگرداندن قانون و نظم در کشور از طریق اجرای “حد و مرزهای شرعی” موفق شد.
به دنبال ورود واشنگتن به افغانستان در سال ۲۰۰۱ آخوند زاده نقشی کارآمد و رهبری در احیای جنگ علیه آمریکا و نیروهای ائتلاف در افغانستان ایفا کرد.
۳۰ ژوئیه ۲۰۰۵ آخوند زاده به عنوان معاون ملااختر محمد منصور، رهبر جدید تعیین شد. مه ۲۰۱۶ اختر محمد منصور در حمله پهپادی آمریکا در جنوب غرب پاکستان کشته شد و آخوند زاده به عنوان رهبر جدید تعیین شد.
بیعت با القاعده
در سال ۲۰۱۷ شاخه القاعده در شبه قاهره هند سندی را صادر و در آن ایدئولوژیهای خود را تعیین و اعلام کرد که ملزم به بیعت ایمن الظواهری، رهبر القاعده با آخوند زاده است.
شاخه القاعده اعلام کرد که مهمترین هدف این گروه حمایت از طالبان است.
در این سند آمده است: القاعده با دشمنان طالبان خارج از افغانستان میجنگد و از گروههای دیگر خواسته با آخوند زاده بیعت کنند.
۲۰ مارس ۲۰۲۰ القاعده در بیانیهای متشکل از سه صفحه از “علمای مسلمین” و مردم افغانستان خواست از طالبان برای ایجاد دولتی اسلامی حمایت کنند. همچنین از تروریستها در سرتاسر جهان خواست از طالبان الگو بگیرند.
در حال حاضر طالبان با سرعت زیادی درحال پیشروی است و در مسافت ۵۰ کیلومتری کابل است و آینده نامعلومی را برای افغانستان دارد که چه بسا بدتر از گذشته خونین و وحشیانه آن در این کشور باشد”.
منبع:ایسنا