سردرگمی بورس های جهانی
شاخص های مختلف بورسی جهان عملکرد متفاوتی از خود نشان دادند.
به گزارش ایسنا به نقل از بلومبرگ، متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در دوازده ماه منتهی به فوریه بدون تغییر نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به ۰.۹ درصد رسید تا نرخ تورم مجددا در مسیر رسیدن به سطح دو درصدی هدفگذاری شده توسط بانک مرکزی این منطقه قرار گیرد. در سطح اتحادیه اروپا این نرخ به طور متوسط ۱.۳ درصد بوده که از ماه قبل ۰.۱ درصد بیشتر شده است. با توجه به فاصله داشتن نرخ تورم از سطح دو درصدی انتظار می رود بانک مرکزی اروپا به برنامه خرید اوراق قرضه خود ادامه دهد.
در آماری ناامیدکننده برای اقتصاد آمریکا، رشد بخش خرده فروشی در ماه فوریه منفی سه درصد بوده که این رشد ۱۰.۶ درصد کمتر از رشد ثبت شده این بخش در ماه قبل و کمترین رقم ماهانه ثبت شده از ماه آوریل سال قبل تاکنون بوده است. با توجه به نقش بالای این بخش در رشد اقتصادی آمریکا انتظار می رود این آمار روی رشد فصلی بهار تاثیر به سزایی داشته باشد. به گفته دفتر سرشماری آمریکا، به جز بخش فروش سوخت، سایر بخش ها از جمله بخش خودرو، لوازم منزل، فروشگاه های زنجیره ای، لباس فروشی ها، سالن های زیبایی و درمانگاه ها رشد منفی داشته اند.
انتشار گزارش جدیدی از وضعیت وخیم بازار کار اروپا باعث افزایش نگرانی ها از طولانی تر شدن احیای رشد اقتصادی شده است. بنیاد بهبود شرایط زندگی و کاری اروپا- یورو فاوند- در گزارشی اعلام کرد تاثیر ویروس کرونا بر روی بازار کار کشورهای اروپایی غیرقابل انکار بوده و مابین ماه های پایانی سال ۲۰۱۹ و سال ۲۰۲۰ در مجموع ۵.۷ میلیون نفر از شمار شاغلین اروپایی کمتر شده است. در نتیجه این اتفاق هم متوسط نرخ بیکاری در سال ۲۰۲۰ در ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا با ۰.۱ درصد افزایش نسبت به سال قبل به ۶.۷ درصدی رسید.
به دنبال انتشار برخی گزارشات از عوارض دارویی واکسن کرونا که توسط شرکت استرا زنکا ساخته شده است، بسیاری از کشورها استفاده از آن را متوقف کردند. نهاد ناظر پزشکی ایتالیا پس از فوت دو نفر در این کشور پس از دریافت واکسن آسترا زنکا دستور داد برنامه های تزریق این واکسن به طور موقت تعلیق شود. پیش از این نیز دانمارک و نروژ تصمیم مشابهی گرفته بودند. سازمان بهداشت جهانی در واکنش به این اتفاق این نگرانی را بی مورد دانسته و اعلام کرده است فعلا ارتباطی بین لخته شدن خون و استفاده از این واکسن اثبات نشده است.
پس از تصویب بسته محرک ۱.۹ تریلیون دلاری پیشنهادی دولت بایدن برای حمایت از بخش های مختلف اقتصاد این کشور در برابر پیامدهای کرونا در مجلس سنا و کنگره، جو بایدن این مصوبه را امضا کرد تا بزرگ ترین بسته محرک مقابله با کرونا در این کشور رسما اجرایی شود. این بسته شامل پرداخت یارانه نقدی ۱۴۰۰ دلاری به خانوارهای آمریکایی و هم چنین وام های کم بهره برای کسب و کارهای کوچک و متوسط نیز می شود. دموکرات ها در تلاش هستند تا سطح حداقل دستمزد را به ۱۵ دلار در هر ساعت افزایش دهند.
چین و آمریکا که در روزهای اخیر در مسیر افزایش تنش ها قرار داشتند بر سر برگزاری یک نشست مشترک بین مقامات ارشد دو کشور در آلاسکا به توافق رسیدند. این نخستین ملاقات حضوری دو طرف پس از روی کار آمدن دولت بایدن خواهد بود و پس از آن انجام می شود که بسیاری از مقامات دولت بایدن بار دیگر روی مواضع ضد چینی این کشور تاکید کرده بودند. دو دوره ریاست جمهوری ترامپ جنگ تجاری بین دو طرف از اصلی ترین دلایل ریزش شدید بازارهای بورس و کاهش رشد اقتصاد جهانی بود که در نهایت به فاز نخست توافق تجاری ختم شد.
داده های منتشر شده جدید نشان می دهد که بانک مرکزی اروپا به نحو قابل توجهی از شدت حضور خود در بازار اوراق و میزان خرید اوراق بدهی کاسته است. اگرچه احتمال توقف کامل سیاست های محرک بانک مرکزی در مقطع کنونی بعید به نظر می رسد اما با توجه به اوج گیری تورم در بسیاری از کشورهای اروپایی این احتمال مطرح است که به تدریج از ابعاد این برنامه کاسته شود. برخلاف بانک مرکزی اروپا، بانک مرکزی آمریکا به سیاست های حمایتی خود ادامه می دهد و رییس این بانک نیز صراحتا گفته است شرایط فعلا تا بازگشت به قبل کرونا فاصله دارد.
تاکنون بیش از ۱۲۱ میلیون و ۵۴۷ هزار و ۸۸۴ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین دو میلیون و ۶۸۶ هزار و ۵۴۰ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به آمریکا با ۵۴۹ هزار و ۷۰۲ نفر، برزیل با ۲۸۲ هزار و ۴۰۰ نفر، مکزیک با ۱۹۵ هزار و ۱۱۹ نفر، هند با ۱۵۹ هزار و ۲۴۹ نفر و انگلیس با ۱۲۵ هزار و ۸۳۱ نفر بوده است.
آرتور هوگان – تحلیلگر ارشد بازار سرمایه در موسسه نشنال سکیوریتیز کورپوریشن – گفت: اکنون زمان آن رسیده است که توجه معامله گران و فعالان بازار به شاخص های بنیادی جلب شود. اخبار مربوط به ویروس امیدوارکننده تر از قبل هستند اگرچه هنوز تا خلاصی از آن فاصله زیادی داریم اما می توانیم رد پای بهبود تدریجی در بخش های مختلف را مشاهده کنیم. با توجه به حضور خوب و نیرومند سیاستگذاران پولی، بازارها کمتر نسبت به کافی نبودن سیاست های پولی و مالی برای حمایت از رشد اقتصادی نگران اند.
بورس آمریکا
در وال استریت بیشتر شاخص ها صعودی بودند؛ تا جایی که دو شاخص از سه شاخص اصلی بورسی در سطح بالاتری از روز قبل خود بسته شدند.
شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۵۹ درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح ۳۳ هزار و ۱۸.۹۸ واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۰.۱۱ درصد ریزش تا سطح ۳۹۵۸.۳۹ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۰.۵۴ درصد صعود در سطح ۱۳ هزار و ۵۴۳.۸۴ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص “فوتسی ۱۰۰” بورس لندن با ۰.۶ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۷۶۲.۶۷ واحد بسته شد. شاخص “دکس ۳۰” بورس فرانکفورت در آلمان با صعود ۰.۲۷ درصدی و ایستادن در سطح ۱۴ هزار و ۵۹۶.۶۱ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص “کک ۴۰” بورس پاریس با عقبگرد ۰.۰۱ درصدی در سطح ۶۰۵۴.۸۲ واحد بسته شد. در مادرید شاخص “ایبکس ۳۵” ۰.۶۷ درصد پایین رفت و به ۸۵۹۹.۵۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد مختلفی داشتند؛ تا جایی که شاخص “نیک کی ۲۲۵” بورس توکیو ژاپن با کاهش ۰.۰۲ درصدی تا سطح ۲۹ هزار و ۹۱۴.۳۳ واحدی پایین رفت. شاخص “هانگ سنگ” بورس هنگکنگ ۰.۰۲ درصد بالا رفت و در سطح ۲۹ هزار و ۳۴.۱۲ واحد بسته شد. در چین شاخص “شانگهای کامپوزیت” افزایش ۰.۴۲ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۵۱۰۰.۸۶ واحد بسته شد.
در استرالیا شاخص “اس اند پی اس اند ایکس ۲۰۰” بورس سیدنی با ۰.۴۷ درصد ریزش و ایستادن در سطح ۶۷۹۵.۲۳ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص ” تاپیکس” ژاپن نزولی بود. (معیار محاسبه تغییرات قیمتی، ساعت پایانی معاملات روزانه بورس نیویورک بوده است.)
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها نزولی بود. هر بشکه نفت “وست تگزاس اینتر مدیت” با ۰.۲ درصد کاهش به ۶۴.۵۳ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با افت ۰.۴۷ درصدی به ازای ۶۷.۹۴ دلار در هر بشکه مبادله شد.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با صعود ۰.۹ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۷۴۷.۰۴ دلار معامله شد. هر اونس نقره با صعود ۰.۷۱ درصدی به ازای ۲۶.۳۱ دلار مبادله شد.
انتهای پیام
منبع:ایسنا