نتایج یک پایاننامه میگوید از تحلیل محتوای گلستان و بوستان سعدی برای ترویج مهارتهای انتخاب همسر (ازدواج) و پیش ازدواج، مهارتهای زندگی زناشویی و خانوادگی و مهارتهای فرزندپروری در جامعه و فرهنگ اسلامی میتوان استفاده کرد.
به گزارش ایسنا، سحر خانجانی وشکی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم تربیتی در دانشگاه اصفهان در پایاننامه خود به “تحلیل محتوای گلستان و بوستان سعدی در زمینه ازدواج، خانواده و فرزندپروری” پرداخته است.
هدف از این پژوهش تحلیل محتوای گلستان و بوستان سعدی در زمینه مهارتهای انتخاب همسر (ازدواج) و پیش از ازدواج، مهارتهای خانواده و مهارتهای فرزندپروری است. پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا و به صورت کیفی است. گلستان و بوستان سعدی، به وسیله چکلیست محققساخته مهارتهای انتخاب همسر (ازدواج) و پیش از ازدواج، مهارتهای خانواده و مهارتهای فرزندپروری مورد تحلیل محتوا قرار گرفته است. سپس اطلاعات حاصل به وسیله شاخص آماری فراوانی مورد تحلیل قرار گرفته است.
نتایج پژوهش نشان داد که گلستان و بوستان سعدی در مجموع ۷۲۰ مرتبه به مهارتهای انتخاب همسر (ازدواج) و پیش از ازدواج، مهارتهای خانواده و مهارتهای فرزندپروری توجه کردهاند. گلستان و بوستان سعدی در زمینه ازدواج مهارتهایی از جمله ارجحیت و ارزشمندی باطن نسبت به ظاهر در انتخاب همسر، نداشتن تفاوت سنی فاحش در ازدواج، مذمت عشق توأم با هوس و ازدواج با همکفو را مدنظر قرار داده است.
در زمینه زندگی زناشویی و خانوادگی مهارتهایی از جمله سنجیده سخن گفتن، پرحرفی نکردن، صحبت کردن در فرصت مناسب، فضیلت سکوت، اهمیت ارتباط غیرکلامی نسبت به ارتباط کلامی، مهار خشم، مهر و محبت، صبر و شکیبایی، تکانشی عمل نکردن، بخشش و چشمپوشی، انتقادپذیری و خوشاخلاقی مورد توجه هستند.
در زمینه فرزندپروری مهارتهایی از جمله مهر و محبت به فرزند، مذمت نازپرورده بودن، توصیه فرزندان به یادگیری حرفه و شغل، ارزش آموزش مسائل دینی به فرزندان، دقت در آداب و معاشرت فرزندان با دیگران و رعایت حداعتدال در نرمخویی و تندخویی با فرزند مورد توجه قرار گرفته است.
با بررسی سه مقوله ازدواج، خانواده و فرزندپروری در گلستان و بوستان سعدی، مشاهده شد که سعدی در اکثر اشعار خود مهارتهای مربوط به ازدواج، خانواده و فرزندپروری را ذکر کرده است.
مهارتهای مربوط به ازدواج، خانواده و فرزندپروری درکتابهای گلستان و بوستان سعدی با حلاوتی خاص به رشته نظم و نثر درآمده و این نشاندهنده آن است که سعدی از میان دیگر همطرازان خود نسبت به مسائل خانوادگی، اجتماعی، نگرشها و ارزشهای مذهبی توجهی ویژه داشته است. به همین دلیل میتوان از تحلیل محتوای گلستان و بوستان سعدی، برای ترویج مهارتهای انتخاب همسر (ازدواج) و پیش ازدواج، مهارتهای زندگی زناشویی و خانوادگی و مهارتهای فرزندپروری در جامعه و فرهنگ اسلامی استفاده کرد.
این پایاننامه با راهنمایی دکتر مریم فاتحی زاده در دانشگاه اصفهان دفاع شده است.
انتهای پیام