بین المللسیاسی

سفیر پیشین چین: نمی‌گذاریم تایوان عضو سازمان ملل شود

سفیر پیشین چین: نمی‌گذاریم تایوان عضو سازمان ملل شود

همزمان با افزایش تنش‌ها در پی دیدار مقامات آمریکا و تایوان و بررسی پر رنگ‌تر کردن نقش این جزیره خودگردان در سازمان ملل، یک دیپلمات سابق چین گفت کشورش هرگز اجازه فعالیت در سازمان ملل را به تایوان نخواهد داد.

 به نقل از روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست، چوی تیانکای، سفیر سابق چین در آمریکا، در اولین گفت‌وگوی عمومی خود پس از کناره‌گیری از سمتش، گفت: این (مذاکرات آمریکا و تایوان) کاملا بر خلاف جریان تاریخ بود.

چوی در پاسخ به سوالی درباره اقدام اخیر واشنگتن برای ارتقای روابط خود با تایوان گفت: قطعنامه ۲۷۵۸ سازمان ملل – که پنج دهه پیش تصویب شد – به وضوح نشان داد که تنها یک چین در جهان وجود دارد و آن را آمریکایی‌ها نیز به رسمیت شناختند، پس چرا آن‌ها اکنون می‌خواهند این (روند) را معکوس کنند؟ حتما انگیزه دیگری در کار است، که شکست خواهد خورد؛ ما مانع دستیابی به آن خواهیم شد.

این سخنان چوی در حاشیه نشستی در پایتخت چین به مناسبت ۵۰ سالگی عضویت چین در سازمان ملل متحد مطرح شد.

قطعنامه ۲۷۵۸ که در سال ۱۹۷۱ به تصویب رسید، به طور رسمی تایوان – با نام رسمی جمهوری چین – را اخراج کرده و در عوض پکن را به عنوان “تنها نماینده قانونی چین” در سازمان ملل به رسمیت شناخت.

چوی با بیان اینکه سازمان ملل در پنج دهه گذشته تغییر کرده است، گفت: دیگر این‌طور نیست که چند کشور بزرگ حرف آخر را بزنند؛ نظم جهانی در مسیری منصفانه و معقول در حال حرکت است.

چین، تایوان دموکراتیک را بخشی از قلمرو خود می‌داند و بیان کرده است که برای تحت کنترل گرفتن این جزیره، حاضر به اعمال قدرت است. منتقدان پکن را به سوء استفاده از قطعنامه سازمان ملل به عنوان راهی برای محروم کردن تایوان از روابط بین‌الملل متهم کرده‌اند و از جزیره ۲۳.۵ میلیون نفری تایوان خواسته‌اند تا در عرصه بین‌الملل صدای بلندتری داشته باشد.

پیش‌تر، وزارت خارجه امریکا در بیانیه‌ای گفت که “نمایندگان عالی‌رتبه‌”اش با مقامات وزارت خارجه تایوان دیداری داشته‌ و در آن “توسعه مشارکت تایوان در سازمان ملل و در عرصه بین‌الملل” را مورد بحث و گفت‌وگو قرار داده‌اند.

در این بیانیه آمده است: تمرکز این مذاکرات بر حمایت از مشارکت معنادار تایوان در سازمان ملل و استفاده از تخصص‌های ارزشمندش برای مدیریت چالش‌های جهانی، از جمله سلامت عمومی، محیط زیست و تغییرات آب و هوایی، کمک‌های توسعه، استانداردهای فنی و همکاری اقتصادی بود.

در مقابل، وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت که مشارکت تایوان در هر نهاد بین‌المللی باید دقیقاً از سیاست “چین واحد” پیروی کند.

وانگ گفت: تلاش مقامات تایوان برای استفاده از خارجی‌ها در گسترش فضای به اصطلاح بین‌المللی خود، در راستای افزایش استقلال و جدایی تایوان است که محکوم به شکست است. ما از آمریکا می‌خواهیم که تعامل رسمی با مقامات تایوان را متوقف، از اظهارنظرهای غیرمسئولانه خودداری و به هیچ شکلی، سیگنال‌های نادرست به نیروهای استقلال تایوان ارسال نکند.

وی افزود: ایالات متحده نباید “کاری کند که به روابط چین و آمریکا آسیب رسانده و صلح و ثبات تنگه تایوان را تضعیف کند.”

با تشدید رقابت بین چین و ایالات متحده در بسیاری از جبهه‌ها، آمریکا و تایوان که روابط دیپلماتیک رسمی ندارند، نزدیک‌تر شده‌ و خشم پکن را برانگیخته‌اند. ایالات متحده همچنین سیاست “ابهام استراتژیک” را در دفاع از این جزیره حفظ کرده و مشخصاً بیان نمی‌کند که در صورت وقوع جنگ در تنگه تایوان، اقدام نظامی انجام خواهد داد یا خیر.

منبع: ايسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *