صادرات میگوی مکران به 4 کشور
سواحل مکران در جنوب شرق ایران، از جاسک هرمزگان در غرب تا گواتر سیستان و بلوچستان در شرق، سواحلی راهبردی و پرظرفیت برای ایران که قرار است در یکیاز استراتژیکترین طرحهای توسعهای تاریخ ایران، توسعه سواحل مکران، به مرکز تجارت، ترانزیت و تولید تبدیل شود .
به گزارش ایسنا-منطقه سیستان و بلوچستان؛ یکیاز اصلیترین قابلیتهای سواحل مکران، آبزی پروری است، به گواه کارشناسان مراکز تحقیقات شیلاتی، بیشاز 42 هزار هکتار اراضی مستعد پرورش آبزی و میگو در خط ساحل مکران شناسایی شده است .
به گواه کارشناسان، سواحل مکران بهدلیل اقیانوسی بودن، نزدیکی به خط استوا و صدالبته آب و هوای مطلوب قابلیت پرورش میگو در 8 ماه از سال را دارد؛ کارشناسان میگویند، این مقدار اراضی مستعد و این میزان از دوره پرورش در ایران بیسابقه و جهان کمسابقه است.
صنعت آبزیپروری کلید محرومیتزدایی از بلوچستان
محسن نگهدای کارشناس شیلات به ایسنا میگوید: بنا به برآوردها و مطالعات شیلاتی، 42 هزار هکتار اراضی مستعد پرورش میگوی سواحل مکران، قابلیت تولید سالانه 60 هزارتن میگو را دارد؛ درهر مزرعه 20 هکتای در گواتر یکی از سایتهای پرورش میگوی سواحل مکران، هماکنون 2 نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم مشغولاند؛ با تولید 60 هزار تن میگو برآورد میشود 50 هزار شغل مستقیم و غیر مستقیم فقط در صنعت میگو و آبزی سواحل مکران ایجاد میشود که بخش مهمی از محرومیت محرومترین استان ایران را میزداید .
وی میافزاید: در سواحل مکران، 20 سایت مستعد پرورش میگو مجموعا با 42 هزار هکتار شناسایی شده که کارشناسان به آن بهخاطر آبوهوای مطلوب و زمینهای مستعد، بهشت آبزی پروری ایران لقب دادهاند.
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان نیز به ایسنا میگوید: از 20 سایت پرورش میگو، هماکنون با توسعه زیرساخت دو سایت گواتر و رودیک در شرق چابهار را به زیر کشت میبریم .
هدایت الله میرمرادزهی میافزاید: سایت پرورش میگوی گواتر حدود 2800 هکتار مساحت مفید پرورش میگو دارد که از سال 94 به مراتب با فراهم شدن زیرساخت و دعوت از سرمایهگذاران هرسال با رشد قابل توجهی به زیر کشت رفته است. سایت رودیک هم بهتازگی اواخر تابستان امسال با همت یک سرمایهگذار کویتی ایرانیتبار به زیر کشت رفت .
وی تصریح میکند: در سایت گواتر کشت میگو از اواخر اسفند شروع میشود و سه ماه بعد در خردادماه آماده برداشت میشود و تا شهریورماه برداشت ادامه دارد؛ سرمایهگذاران امسال 700 هکتار را به زیرکشت بردند و مجموعا 1600 تن میگو برداشت شد؛ هم زمان با برداشت میگو در سایت گواتر بهدلیل قابلیت منحصر به فرد سواحل مکران در کشت و برداشت در سه مرحله از سال، برای نخستین بار، 140 هکتار از سایت رودیک نیز اواخر تابستان امسال به همت یک سرمایه گذار کویتی به زیرکشت رفت که هفته پیش نخستین دوره برداشت موفقیت آمیز میگو را شروع کرد، سایت رودیک حدفاصل بندر رمین و بریس در شرق چابهار است که درمجموع هزار و پانصد هکتار مساحت دارد که با تکمیل زیرساختها ازجمله ساخت اسکله، برقرسانی، جاده دسترسی و آب آشامیدنی؛ 140 هکتار آن به زیرکشت رفت و در مجموع هزار هکتار آن به مراتب به زیرکشت میرود .
صادرات میگوی مکران به 4 کشور
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان ادامه میدهد: میگوی تولیدی مکران که از نوع وانامی شیشهای است، بهدلیل آبوهوای مطلوب، زمینهای حاصلخیز و دوری از مراکز آلودگی صنعتی و شهری، مرغوبترین میگوی ایران است و خواهان بسیاری در بازارهای بینالمللی دارد و تا قبل از برداشت از سوی خریداران بینالمللی پیش خرید میشود؛ سال گذشته از 1025 تن میگوی تولیدی در گواتر درمجموع 320 تن به کشورهای امارات، چین، تایلند، ویتنام، هنگ گنگ و اندونزی صادر شد که با احتساب هر کیلو 5 دلار در بازار جهانی ارزآوری خوبی برای کشور دارد. امسال نیز 800 تن میگوی تولیدی گواتر به 4 کشور عمان،امارات، هنگکنگ و تایلند صادرشد .
میرمرادزهی تاکید میکند: مقدار مساحتی که هماکنون در سایتهای گواتر و رودیک به زیرکشت میرود در برابر مساحت مستعد پرورشی که در سواحل مکران و حتی خود این دو سایت وجود دارد اصلا درخور و قابل قیاس نیست .
وی بابیان اینکه نبود زیرساخت، کمبود اعتبارات دولتی و سرمایه در گردش سرمایهگذاران و بهرهبرداران عمدهترین دلایل عدم استفاده حداکثری از مزارع مستعد پرورش میگوی سواحل مکران است، میگوید: در سند توسعه شیلاتی سواحل مکران در افق 1404، افزایش میزان دوره و مزارع کشت در دستور کار قرار گرفته است، امسال برنامهداریم با فراهم کردن زیرساخت 1500 هکتار از مرزعه گواتر و بخشی از مزرعه رودیک را به زیرکشت ببریم، ضمن آنکه در سند چشمانداز 1404، 15 هزار هکتار از مزارع ما بهمراتب به زیر کشت خواهند رفت که بر این مبنا در وهله اول، 3 هزار هکتار در سایت بریس با مشارکت یک شرکت کرهجنوبی، هزار هکتار در رودیک با مشارکت یک ایرانیتبار کویتی و 100 هکتار را هم در منطقه تنگ با مشارکت سپاه پاسداران با فراهم شدن زیرساخت بهزیرکشت خواهد رفت .
مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان بابیان اینکه اشتغال و ارزآوری میگوی مکران منجصر به فرد است، خاطرنشان میکند: بهرهبرداران و سرمایهگذاران با زیرکشت بردن هر مزرعه 20 هکتاری در گواتر بهطور متوسط 600 میلیون تومان درآمد کسب میکنند ضمنآنکه بهازای هر مزرعه 2 شغل نیز ایجاد میشود؛ بنابراین باید در ایجاد زیرساخت برای سایر سایتها و دعوت از سرمایهگذاران با عزمی جامع تعجیل کرد.
منبع: ايسنا