صندوق شاخصی کیان چیست؟ و سود آن چه میزان است؟
با گذشت 50 سال از تاسیس اولین صندوق شاخصی در جهان میتوان گفت این ابزار نوین مالی جوان توانسته است با سن کمی که دارد نظر بسیاری از سرمایه گذاران این عرصه را به خود جلب کند.
اما اینکه چرا صندوق شاخصی تا به این اندازه محبوب است و اعتبار دارد به ماهیت و ویژگیها و کارکرد آن برمیگردد. صندوق شاخصی تلاش میکند تا سبدی از سهمهای شاخصساز شرکتهای معتبر تشکیل دهد.
تصور کنید در حال حرکت به سمت قله هستید و با حرفهایها در صف اول ایستادهاید؛ بنابراین از نقاط زیباتری نسبت به آنچه که در اطرافتان میگذرد برخوردار میشوید و از هر چه سود است زودتر از باقی بهرهمند.
چنین تصویری را در سرمایه گذاری در بورس میتوان تصور کرد. اما نکته قابل توجه این است که در حال حاضر بعد از حضور 5 صندوق شاخصی که بر مبنای شاخص کل تشکیل سبد دادهاند، صندوقی تاسیس شده که مبنای تشکیل خود را شاخص هموزن قرار داده است و نام آن صندوق شاخصی هم وزن کیان است.
این صندوق به عنوان اولین صندوق شاخصی هموزن در کشور شروع به فعالیت کرده است. بهتر است برای آشنایی و شناخت بیشتر به بررسی تمام ابعاد این ابزار مالی نوین و نوآور بپردازیم.
شاخص هموزن چیست؟
قبل از اینکه به سراغ معرفی صندوق شاخصی هموزن برویم بهتر است با مفهوم و کارکرد و چگونه ساخته شدن شاخص هموزن آشنا شویم.
در واقع نام کامل آن «شاخص کل هموزن» است که به اختصار با نام «شاخص هموزن» شناخته میشود. بازدهی این شاخص را سبدی از تمام سهمهای بورس اوراق بهادار تهران که شامل تابلوی اول و دوم بورس میشود تشکیل میدهد.
کار این شاخص با این سهمها این است که وزن سهم هر شرکت را به طور جداگانه میسنجد و ارزش آن را در کنار دیگر سهمهایی که ارزش و وزن یکسان با آن دارد، قرار میدهد. در شاخص کل تنها به سهمهای شاخص ساز توجه میشود، در حالی که در شاخص کل هموزن به بررسی فعالیت هر سهم مطرح شده به صورت جداگانه دقت میشود.
صندوق هموزن براساس شاخص هموزن
ممکن است این سوال برایمان پیش بیاید که صندوق شاخصی هموزن کیان که بر مبنای شاخص هموزن است چه نوآوری و بازدهی بیشتری نسبت به صندوقهایی که بر اساس شاخص کل سبد تشکیل میدهند، دارد؟
اگرچه از توضیح شاخص هموزن پیدا است اما باید گفت که هر سهم شاخصساز برای ورود به سبد صندوق شاخصی هموزن کیان باید از دو صافی گذر کند؛ اول این که در میان سهمهای شاخصساز و تاثیرگذار جایگاهی داشته باشد و دوم اینکه این سهمها باید در تابلوهای اول و دوم بورس جا گرفته باشند و در دورههای مالی گذشته موفق عمل کرده باشند.
وجود سبدی متشکل از این سهمهای شاخصساز و موفق نشان از آینده روشن سرمایه گذاری در صندوق شاخصی هموزن کیان میدهد.
صرفه جویی در هزینه
بسیاری از افرادی که میخواهند پرتفویی موفق از سهام منتخب بازار داشته باشند، هزینه بسیاری میکنند و از سبدگردان اختصاصی میخواهند تا برایشان این کار را انجام دهد.
حال تصور کنیم که با حضور در این صندوق شاخصی هموزن نه تنها از مدیریت موفق و تیم متخصص بهرهمند میشویم بلکه اگر از طریق اپلیکیشن کیان دیجیتال اقدام به خرید این صندوق کنیم، کارمزدی هم بابت خرید آن از کارگزاری نمیپردازیم.
مدیریت حرفهای
حرف از مدیریت شد؛ بنابراین لازم است بگوییم صندوق شاخصی هموزن کیان علاوه بر ساختار سبد خود از حضور مدیریت و تیم حرفهای و کارآزموده هم برخوردار است. ممکن است همانطور که اشاره شد یکی از سهمهای شاخصساز یا موفق حاضر در سبد صندوق دچار افت ارزش شود و بازدهی خوبی نداشته باشد.
در چنین موقعیتی این مدیریت و افراد متخصص در صندوق هستند که هر چه زودتر اقدام به جایگزین کردن سهم شاخصساز یا موفق دیگری با آن سهم میکنند و اجازه نمیدهند عملکرد صندوق دچار افت شود. و همچنین این صندوق به شما اجازه می دهد تا سرمایه گذاری با پول کم را تجربه کنید.
ریسک سرمایه گذاری شاخصی هموزن
نه فقط بازار سهام بلکه تمام بازارهای سرمایه تحت تاثیر ریسکهای سیستماتیک و غیرسیستماتیک قرار میگیرند. ریسک سیستماتیک به آن دسته از ریسکها گفته میشود که به دلیل تصمیمات سیاسی و اقتصادی در وسعت جهانی به وجود میآیند و بر روند بازارهای دارایی در هر زمینهای تاثیر میگذارند.
ریسکهای غیرسیستماتیک به تصمیمات و تغییر رویههایی میگویند که در شرکتها صورت میگیرد و این تغییرات روی ارزش سهام آنها تاثیر میگذارد. باید گفت که وجود ریسک در سرمایه گذاریهایی از جمله سرمایه گذاری در بورس، طبیعی است.
همان طور که یک بازار میتواند بازده داشته باشد ممکن است ریسک هم داشته باشد؛ بنابراین اگر این سوال مطرح شود که سرمایه گذاری در صندوق شاخصی برای چه کسانی مناسب است؟ در پاسخ باید گفت افرادی که ریسک پذیر هستند. البته یک نکته در مورد صندوق شاخصی هموزن کیان گفتنی است. این که این صندوق با توجه به نحوه مدیریتی که دارد میتواند برای سرمایه گذارانی که قصد سرمایه گذاری بلندمدت را دارند بهترین نتیجه را داشته باشد.
با توجه به شواهد میتوان گفت بازار سهام در بلندمدت نسبت به دیگر بازارهای سرمایه بیشترین بازدهی را داشته است. همین موضوع میتواند در بلندمدت برای سرمایهگذاران عایدی خوبی فراهم کند.
موفقیت بر مدار شاخص
صندوق شاخصی هموزن کیان به عنوان اولین صندوق شاخصی هموزن در کشور فعالیت خود را بر اساس شاخص هموزن قرار داده است. ویژگی متمایز کننده صندوق شاخصی هم وزن نسبت به سایر صندوقهای شاخصی در این است که سبد سرمایه گذاری آن متشکل از سبدی از سهام منتخب و موفقی است که در تابلوی اول و دوم بورس معامله میشوند.
با توجه به مشکل بودن خرید تمام سهمهای موجود در بازار بورس با وزنهای مساوی، فرد سرمایه گذار میتواند با سرمایهگذاری آنلاین و مطمئن در واحدهای صندوق شاخصی هموزن کیان، بازدهی متناسب با شاخص هموزن کسب کند. همان طور که گفتیم با خرید این صندوق از اپلیکیشن کیان دیجیتال، از تخفیف 100 درصدی در کارمزد کارگزاری هم بهرهمند میشویم.