عضویت 250 هزار نفر از فارغالتحصیلان کشاورزی در سازمان نظام مهندسی استان
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: در خراسان رضوی 17 هزار و 550 نفر از فارغ التحصیلان کشاورزی با 16 گرایش مختلف مانند کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و فضای سبز عضو اختیاری سازمان نظام مهندسی کشاورزی هستند که این گرایشها به تازگی اضافه شدهاند.
دکتر محمدعلی قنادزاده در گفتوگو با ایسنا- منطقه خراسان، اظهار کرد: سازمان نظام مهندسی، سازمانی غیردولتی و تخصصی است و هیچ بودجه دولتی برای این سازمان تخصیص داده نمیشود.
وی افزود: با توجه به پتانسیل و وجود 30 شهرستان در خراسان، توانستیم 17 هزار و 550 عضو را دور هم جمع کنیم. وظایف سازمان نظام مهندسی کشاورزی در زمان تاسیس این بود که بتواند ارتباط بین دستگاههای دولتی و بهرهبردارها را نزدیک کند و بهرهبرداران شامل مهندسان، کشاورزان، دامداران، باغبانان و هر گرایشی که به کشاورزی مرتبط باشد، هستند که به یکدیگر متصل میشوند.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی ادامه داد: سازمان نظام مهندسی قرار است براساس اساسنامه و نیز قوانین تاسیس بتواند با آموزش و با تخصصی کردن موارد کشاورزی، مهندسانی را به جامعه تحویل و ضریب نفوذ دانش را در جامعه افزایش دهد.
قنادزاده بیان کرد: با توجه به جایگاه سازمان و اینکه در توافقات قبلی دولت در راستای ماده 40 خصوصیسازی، ارتباط ما با جهاد کشاورزی بسیار گسترده است، تقریبا از فعالیتهای متعددی که جهاد کشاورزی دارد، نزدیک به 443 فعالیت قابلیت تصدیگری دارد و جهاد میتواند این تصدیگری را براساس وظایف به شرکتهای خارج از دولت خود بدهد، سازمان به عنوان یک جایگاه حقوقی و مهندسی توانسته برخی از این وظایف را مطرح کند.
وی خاطرنشان کرد: وظایف سازمان نظام مهندسی شامل صدور پروانهها، گواهی فعالیتهای کشاورزی، آموزشهای تخصصی و تربیت مسئولان فنی و ناظران در زمینههای گلخانه، دام و باغبانی است که اکنون انجام میشود و نزدیک به هزار نفر متخصص به صورت مستقیم با مسئولان و ناظران فنی، طرحنویسان و یا کارشناسان رسمی دادگستری در تماس هستند.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی با بیان اینکه براساس موارد در آییننامه قوانین به قضات اجازه داده تا از کارشناسان رسمی کشاورزی استفاده کنند، عنوان کرد: اما الزامی در این کار وجود ندارد. ما صحبت کردن با کارشناسان در دادگاه و رقم زدن اتفاقاتی در این زمینه توانستیم کتابچهای را ایجاد کنیم که لیست تمامی کارشناسان رسمی و با صلاحیت در اختیار وکلا و قضات قرار گیرد.
قنادزاده بیان کرد: قوانین، مقررات و آموزشها برای کارشناسان رسمی دادگستری و کارشناسان ماده 32 کشاورزی به همان ترتیب انجام میشود و کارشناسان دو سال کارآموزی انجام میدهند تا بتوانند این گواهی را دریافت کنند.
وی در خصوص چگونگی نظارت بر عملکرد کارشناسان، گفت: نظارتها متناسب با کارشناسان کانون وکلا است و به این دلیل که تعداد پروانهها و ارجاعات کم بوده، از ساختار منسجمی برخوردار نیست و باید توجه کرد که استنباط قاضی از رای کارشناس صد در صد مثبت و یا منفی نیست، بلکه رای کارشناس سازمان نظام مهندسی به رای قاضی کمک میکند تا بتواند در انتخاب با دید باز و کارشناسیتری وارد شود و نظارتها در سایر کانونهای کارشناسی به صورت یکسان و معمولی اتفاق بیفتد.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی با اشاره به اینکه معمولا کارشناسان در اعلام رای اختلافی ندارند، تصریح کرد: مگر اینکه قاضی عنوان کند هیئت سه نفره نظر دهد و اگر دو نفر از آنها با رای موافق باشند، قاضی به رای آن دو توجه میکند. نکتهای که وجود دارد این است که اختلاف نظر در مسائل آبی و قیمتگذاری وجود دارد اما رای قاطع بر اساس دو تا سه نفر الزام شده و این اختلاف نظر منجر به رشد کارشناسان میشود.
قنادزاده در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا برگزاری آموزش مبتنی بر تکنولوژی روز و بهرهبرداران است، بیان کرد: سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان به عنوان بازوی سازمان جهاد کشاورزی است و سابقه 16 سال آموزش دارد. در این سالها تجربیاتی در خصوص برگزاری کلاسهایی که نیاز فارغالتحصیلان است، شکل میگیرد و همچنین کلاسهایی که روتین نیستند و یا بر مبنای تکنولوژی جدید وارد میشوند، نیازسنجی میشود.
وی خاطرنشان کرد: طیف کلاسهای آموزشی سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان، بزرگ است و کلاسها با برنامه پیش میروند تا درصد شاخصهایی که در کشاورزی و در استان وجود دارد، تغییر کند و این تغییر به سمت بالا و مثبت بودن پیش رود تا بتوان کلاسهایی تشکیل داد که کاربردی باشد و استفاده مناسبی از ضریب نفوذ دانش کند.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی در خصوص اینکه تا چه میزان آموزشهای بعد از اخذ مدرک فارغالتحصیل رشته کشاورزی ضروری است، عنوان کرد: برخی از موضوعات چشماندازهای سازمان نظام مهندسی کشاورزی است که باید به آنها دست یابیم اما در حال حاضر در کشور تحقق پیدا نکرده و دستیابی به برخی دیگر از موضوعات بسیار راحتتر است.
قنادزاده ادامه داد: سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان برای 30 کارشناس ماهر در حوزه ماشینآلات کشاورزی ایجاد اشتغال کرد و آنها آموزشهای لازم را در این زمینه فرا گرفتند تا درصد ضایعات دستگاههایی مانند کمباین و تراکتورهایی که داخل استان وجود دارد، بررسی و مورد معاینه فنی قرار گیرند.
وی با اشاره به اینکه شاخصهای متناسبی در حوزه آب اتفاق نیفتاده است، تصریح کرد: امیدواریم با تیم جدیدی که در دوره پنجم نظام مهندسی کشاورزی ایجاد میشود و نیز با اتاق فکری از متخصصین مختلف تشکیل شده، بتوانیم روی آب که به عنوان یکی از شاخصهای کشاورزی بوده و در این زمینه کشور با بحران مواجه است، اتفاقاتی را رقم بزنیم که در حال برنامهریزی در این امر مهم هستیم.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی با بیان اینکه اقدام شاخصی که میتوان در نظام مهندسی کشاورزی انجام داد؛ تربیت کارشناسان است، عنوان کرد: تمام شرکتهای مشاور و پیمانکار باید در دورهای شرکت کنند که آموزش تخصصی به آنها داده شود و آن شاخص؛ ساماندهی مهندسی است که شرکتهای مشاور و پیمانکار بعد از دریافت رتبه، ارتباطشان با سازمان نظام مهندسی قطع میشود، اما در حال رایزنی با جهاد کشاورزی هستیم تا بتوانیم بعد از آن نیز ارتباطی را در این عرصه داشته باشیم.
قنادزاده اضافه کرد: نظام مهندسی کشاورزی خراسان رضوی متخصصان، طراحان و ناظران خوبی دارد اما در قسمت ارزیابی ضعیف هستند و سازمان تلاش میکند با ارائه آموزشهایی در این حوزه بتواند موثر واقع شود، زیرا ارزیابی در کشور و محصولات کشاورزی مغفول مانده و نظام مهندسی کشاورزی تلاش میکند در واحد ارزیابی ورود پیدا کند تا گزارش و بازخوردهای مناسبی به جامعه کشاورزی انتقال دهد.
وی بیان کرد: لازم به ذکر است درصدهایی که دانشگاه مطرح و توسط خبرگزاریهای مختلف انعکاس پیدا میکند، نشاندهنده این است که واقعا درصد ورود فارغالتحصیلان در رشته کشاورزی بسیار پایین است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی گفت: خراسان یک استان کشاورزخیز است، نزدیک به 24 تا 25 درصد اشتغالزایی در این حوزه وجود دارد اما با مشکلاتی روبرو است که این عدد در کل کشور تاثیرگذار بوده و نشان میدهد که در حوزه کشاورزی باید با برنامه دقیقتر و گستردهتری وارد شویم. با توجه به اینکه در کشور منابع خوبی وجود دارد، با برنامهریزی درست و مدیریت مناسب میتوانیم به اهداف بزرگتر خود دست یابیم.
قنادزاده ادامه داد: در دنیا برداشت آب زیرزمینی نزدیک به 40 درصد است اما در کشور ما برداشت از آبهای زیرزمینی به 67 درصد رسیده و این امر میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که معمولا اتاقهای بازرگانی گزارشهای مناسبی را در این خصوص اعلام میکنند. شاخص بهرهوری و عملکرد آب بسیار پایین بوده که نشان از بهرهوری پایین ما است.
وی افزود: در زمینه آب برنامهریزیهایی اتفاق میافتد اما همچنان بهرهوری عملکرد بسیار پایین است و به ازای استفاده و استخراج کردن یک لیتر آب باید منافع بیشتری شامل حال ما شود و متاسفانه این اتفاق رقم نمیخورد.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: امیدواریم در بحرانیترین شرایط آبی، سیاستهایی را در گروههای مختلف کشاورزی داشته باشیم تا بتوانیم واقعیت را رقم بزنیم تا افرادی که فارغالتحصیل رشته کشاورزی هستند بتوانند به صورت علمی، عملی و کاربردی ظاهر شوند و اگر این امر اتفاق بیفتد، هیچ بیکاری در صنعت کشاورزی وجود نخواهد داشت.