عفو بینالملل خواستار تعلیق موقت استفاده از فنآوریهای نظارت سایبری شد
سازمان عفو بینالملل خواستار توقف فعالیتهای مرتبط با نظارت سایبری تا زمان تعیین یک چارچوب قانونی برای استفاده از این نوع فنآوری نوین شد.
به نقل از یورونیوز، هدف از این درخواست ایجاد یک چارچوب قانونی برای اعمال کنترلهایی بر استفاده از فنآوریهای نظارت سایبری است که به اعتقاد عفو بینالملل حریم خصوصی و حقوق شهروندانِ جهان را با تهدیدهای جدی روبرو کرده است.
این سازمان حقوق بشری که در تحقیقات گسترده یک کنسرسیوم رسانهای با هدف افشای ماهیت بدافزار جاسوسی پگاسوس مشارکت جدی داشته همچنین خواستار آن شده است که مقررات و کنترلهای قانونی دربخش نظارت سایبری بیش از پیش تقویت شود.
در بیانیه عفو بینالملل بر این نکته تاکید شده است که افشاگریهای انجام شده در خصوص بدافزار جاسوسی پگاسوس «بحران نقض حقوق انسانها در سطح جهان» را آشکار میکند.
در این بیانیه همچنین خواسته شده است که فروش و استفاده از فن آوریهای مرتبط با نظارت سایبری تا زمان اجرایی شدن یک چارچوب نظارتی قانونی به حالی تعلیق درآید.
این بیانیه در ادامه نسبت به آنچه «اثرات مخرب نظارت غیرمجاز سایبری بر حقوق بشر در همه جای دنیا» خوانده شده، هشدار داده است.
آنییِس کالامار، دبیر کل عفو بین الملل در این بیانیه تاکید کرده که افشاگریهای اخیر در خصوص کارکرد بدافزار جاسوسی پگاسوس به وضوح خطرات و آسیبهای بالقوهای را که افراد پس از هدف واقع شدنِ غیرقانونی در معرض آن قرار میگیرند آشکار کرده است.
عفو بینالملل از شرکت اسرائیلی طراح و سازنده بدافزار جاسوسی پگاسوس موسوم به گروه «اناساو» به عنوان تنها یکی از بازیگران این عرصه نام برده؛ عرصه ای که به اعتقاد این سازمان حقوق بشری به جهت فعالیت طولانی مدت و به دور از نظارتهای قانونی، بسیار خطرناک قلمداد میشود.
شرکت «اناساو» توسعه دهنده و عرضهکننده تجاری این بدافزار در جهان بارها به همدستی با رژیمهای استبدادی متهم شده است.
این شرکت اسرائیلی اما مدعی است که نرمافزار توسعه یافته توسط متخصصان این گروه جز با هدف به دست آوردن اطلاعات از «شبکههای جنایتکار و یا تروریستی» طراحی و ساخته نشده است.
در بیانیه عفو بین الملل به صراحت خواسته شده که با وضع یک مهلت قانونی جهت تعیین چارچوبهای لازم و سازگار با اصل حقوق بشر هرگونه فعالیت در زمینه صادرات، فروش، انتقال و استفاده از فنآوریهای نظارت سایبری تا اطلاع ثانوی به حال تعلیق درآید.
سازمان عفو بینالملل همچنین در بیانیه خود تاکید میکند: «اگر رهبران جهان از این طریق (بدافزارها و نظارتهای سایبری) هدف قرار گرفتهاند، این بدان معنی است که حقوق کلیه افراد، بویژه فعالان حقوق بشر، روزنامهنگاران، وکلا و حقوقدانان بیش از پیش در معرض تهدید و خطر است.»
بدافزاد پگاسوس با ورود به تلفنهای هوشمند امکان دسترسی به پیامها، عکسها، فهرست تماسها و شنود مکالمات را برای هکرها فراهم میکند و از طریق آن حتی میتوان میکروفون گوشیهای هوشمند را از راه دور فعال کرد.
منبع:ایسنا