اخبار 21

عوارض چاقی برای کودکان چیست؟

عوارض چاقی برای کودکان چیست؟

ایسنا/گیلان یک متخصص تغذیه، در پاسخ به این سوال که «عوارض چاقی برای کودکان چیست؟»، یادآور شد: امروزه چاقی و اضافه وزن کودکان تبدیل به معضل در کل دنیاست.

دکتر مرجان مهدوی روشن در گفت وگو با ایسنا، چاقی دوران کودکی را وابسته به چندین عامل دانست و اظهار کرد: برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان باید همه عوامل را کنترل کنیم.

وی نخستین عامل چاقی در کودکان را وراثت دانست و افزود: اگر والدین یا یکی از والدین کودک چاق باشند، احتمال چاق شدن کودک نیز وجود دارد، اما این باور اشتباه است که کودک دارای والدین چاق حتما چاق می شود و راهی برای کنترل آن نیست.

این متخصص تغذیه، بی تحرکی را عامل دوم در چاقی کودکان دانست و تصریح کرد: متاسفانه در سال های اخیر شاهد تحرک کم کودکان هستیم، زیرا زندگی ها آپارتمانی شده و فضا برای بازی کودکان در داخل خانه وجود ندارد و همه مسیرها با خودرو طی می شود و کودکان در کنار خانواده پیاده روی نمی کنند.

مهدوی روشن، با بیان اینکه کرونا طی دو سال گذشته بر بی تحرکی کودکان افزوده است، ادامه داد: بچه ها در خانه هستند و مدارس تعطیل شده و فرصت تحرک در زنگ ورزش و ساعت تفریح از بین رفته که در نهایت شانس چاقی را بالا می برد.

وی از بیماری های جانبی همچون اختلالات هورمونی به عنوان عامل سوم در چاقی کودکان یاد کرد که بسیار کم است و خاطرنشان کرد: اصلی ترین و مهمترین عامل بروز چاقی در کودکان، تغذیه نامناسب است.

این متخصص تغذیه، با اشاره به باورهای نادرست درباره تغذیه کودکان و نوجوانان، عنوان کرد: برخی از والدین بر این باورند که کودکان و نوجوانان چون در سن رشد قرار دارند باید هر چیزی را که می خواهند بخورند و در مواردی از غذا به عنوان تشویق و پاداش استفاده می کنند که کاملا غلط است.

وی با بیان اینکه متاسفانه چاقی دوران کودکی برای والدین لذت بخش است، گفت: همه ما از کودک چاق و تپل خوشحالیم و چشم ما عادت به تپل بودن کودک دارد و اگر وزن او نرمال باشد احساس لاغری می کنیم، اما در واقع ظلم به کودک است، زیرا در بزرگسالی انواع بیماری ها گریبان گیر او خواهد شد.

مهدوی روشن، در پاسخ به این سوال که «عوارض چاقی برای کودکان چیست؟»، یادآور شد: امروزه چاقی و اضافه وزن کودکان تبدیل به معضل در کل دنیاست، زیرا عوارض و مشکلات چاقی علاوه بر کودکی و نوجوانی، بزرگسالی انسان را نیز درگیر می کند و برای کودکان چاق شانس بروز بیماری های مزمن همچون دیابت و فشار خون و چربی خون و کبد چرب و برخی از سرطان ها در بزرگسالی بیشتر است.

این متخصص تغذیه، با بیان اینکه طی سال های اخیر شاهد چربی خون و کبد چرب حتی در سنین پایین هستیم که نشانه خوبی نیست، اضافه کرد: ورزش و فعالیت بدنی در کنار سبک غذایی نامناسب نتیجه لازم را نمی دهد.

وی بلوغ زودرس را از دیگر عوارض چاقی در کودکان دانست و متذکر شد: کودکان چاق زودتر از سن نرمال به بلوغ می رسند و لذا اختلالات هورمونی موجب تاثیر منفی بر رشد قد می شود.

مهدوی روشن، از والدین خواست به کودکان عادات غذایی خوب و درست خوردن را یاد دهند و تصریح کرد: عادات غذایی از کودکی شکل می گیرد و کودک پرخور در بزرگسالی هم پرخور است و با افزایش سن، تغییر عادات غذایی سخت تر می شود لذا کودکان بالای دو سال که دچار اضافه وزن هستند، حتما نیاز به اصلاح عادات غذایی و یک برنامه غذایی اصولی دارند.

وی سبک غذایی صحیح را شامل استفاده از سبزی جات دانست و خاطرنشان کرد: سبزی جات همچون خیار، هویج، کادو، گوجه فرنگی، برگ سبزها، بادمجان و کدوخورشتی به خاطر فیبر بالا در کودک احساس سیری ایجاد می کنند و از ویتامین های لازم برخوردار هستند.

این متخصص تغذیه، از والدین خواست از سبزی و سالاد در وعده غذایی کودکان استفاده کنند تا تمایل کودک به خوردن غذا کمتر شود و اظهار کرد: مصرف غذاهای چرب و پرکالری به ویژه غذاهای رستورانی و فست فودی باید کم شود که متاسفانه شاهد بالا رفتن مصرف آنان هستیم، زیرا اغلب مردم برای تعویض روحیه از بیرون غذا می گیرند یا به رستوران می روند که غذاهای آن بیشتر سرخ شده است.

مهدوی روشن، با بیان اینکه مصرف شیرینی جات برای کودکان کم تحرک باید کم شود، گفت: در صورت مصرف شیرینی جات حتما باید از شکر کم و روغن کم استفاده کرد. غذاهای فراوری شده و کارخانه ای مانند چیپس و پفک و نوشابه و… نیز شانس چاقی کودکان را بالا می برد.

وی از والدین خواست چاقی دوران کودکی را جدی بگیرند و اضافه کرد: چاقی ناشی از افزایش تعداد سلول های چربی است و لذا سلول های چربی با افزایش سن از بین نمی رود و باید به فکر سلامت کودکان باشیم و یک برنامه غذایی اصولی در کنار فعالیت بدنی مناسب برای نگه داشتن وزن آنان در محدوده مناسب لازم است.

منبع: ايسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *