تاریخ انتشار : شنبه 27 نوامبر 2021 - 15:59
کد خبر : 126735

فعلا قضاوت درباره ورود به ترسالی زود است

فعلا قضاوت درباره ورود به ترسالی زود است

سرپرست پژوهشکده محیط‌زیست جهاد دانشگاهی با بیان این که نمی‌توان با یک بارش یک هفته‌ای گفت وارد ترسالی شده‌ایم گفت: اگر پنج سال متوالی از میانگین بارش‌های سالیانه خود به طور تقریبی ۳۰ درصد به بالا افزایش بارش داشته باشیم، می‌توانیم بگوییم که دوره خشکسالی ما تبدیل به ترسالی شده است. فریبرز جمال‌زاد فلاح در

فعلا قضاوت درباره ورود به ترسالی زود است

سرپرست پژوهشکده محیط‌زیست جهاد دانشگاهی با بیان این که نمی‌توان با یک بارش یک هفته‌ای گفت وارد ترسالی شده‌ایم گفت: اگر پنج سال متوالی از میانگین بارش‌های سالیانه خود به طور تقریبی ۳۰ درصد به بالا افزایش بارش داشته باشیم، می‌توانیم بگوییم که دوره خشکسالی ما تبدیل به ترسالی شده است.

فریبرز جمال‌زاد فلاح در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ترسالی مفاهیم خود را دارد. میانگین‌های سالیانه، میانگین‌های تفاوت پنج ساله را می‌خواهد. خیلی زود است که بگوییم دچار تغییر اقلیم شده‌ایم. فعلاً نمی‌توان قضاوت کرد که ما وارد ترسالی شده‌ایم یا نه. اگر این روند به صورت میانگین‌های سالیانه ادامه پیدا کند ترسالی ممکن است.

وی ادامه داد: همین حالا از بالانس آبی کشور نزدیک به ۱۷ میلیارد مترمکعب اضافه‌تر مصرف می‌کنیم. الان خیلی زود است که با یک بارش ۲۴۰ میلی متری در طی ۴۸ ساعت بگوییم که کشور وارد ترسالی شده است. فعلاً قضاوت خیلی زود است.

جمالزاد فلاح با اشاره به این که این نخستین بار نیست که چنین بارش‌هایی در فروردین ماه داریم، گفت: پیش تر هم چنین بارش‌هایی داشتیم حتی به صورت جامد. همیشه هم بارش‌های ما دو حوزه غرب – جنوب غرب و شمال را تحت تأثیر قرار می داده یعنی روال روالی عادی بوده ولی اگر این بارش ۲۴۰ میلی متری که طی ۴۸ ساعت رخ داده در طول این سه یا ۴ ماه تکرار شود ما می‌توانیم بگوییم کشور ما دارد به سمت ترسالی می‌رود اما باز هم باید صبر کرد و با یکی دو ماه نمی‌توان قضاوت کرد. این بارش ۲۴۰ میلی متری در ۴۸ ساعت اوج بارش‌ها بوده است.

سرپرست پژوهشکده محیط‌زیست جهاد دانشگاهی در پاسخ به این سوال که در فضای مجازی مطالبی منتشر شده که گویای پیش‌بینی این وضعیت از سوی پژوهشگران بوده، آیا در پژوهشکده محیط زیست نیز به چنین مواردی برخورد شده بود، اظهار کرد: نمی‌توانم در خصوص بارش‌ها پیش بینی خاصی داشته باشم چرا که این در تخصص حوزه‌های هوا شناسی و بررسی الگوهاست. در این که تغییرات اقلیمی الگوهای بارش کشورهای مختلف را تغییر می‌دهد شکی نیست. اما بررسی این که ما به کدام سمت‌وسو می‌رویم در تخصص من نیست. ما یک کشور خشکسالی بودیم که تغییرات اقلیمی در یک دهه گذشته به نفع ما کار نکرده؛ یعنی ما خشکسال تر شدیم، میانگین بارش‌های ما کاهش یافت، بالانس آب در گردش ما بالاتر رفت و دستبردی که اصطلاحاً به آن ذخیره آب مجازی باید می‌زدیم بیشتر شد. تغییرات اقلیم تا امروز به نفع ما نبوده بعد از این را من نمی‌توانم پیش بینی کنم. اگر بارش‌ها به همین صورت ادامه یابد و قابل کنترل هم باشد به نفع ما است ولی فعلاً که قابل کنترل نبوده است.

وی درباره فعالیت‌های پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی درباره تغییرات اقلیمی گفت: ما در خصوص پیش‌بینی چنین بارش‌هایی مطالعه‌ای در پژوهشکده محیط‌زیست نداشتیم اما در الگوی تغییرات اقلیمی بحثی به نام ترسیب کربن در دنیا دنبال می‌شود. فرایند تغییرات اقلیمی به نشست و بازخاست کربن و این که چه میزان ترسیب می‌شود و چه میزان به اتمسفر برمی‌گردد مرتبط می‌شود. ما در ارتباط با ترسیب کربن و فعالیتش در حوزه شمال کشور پروژه‌ای در دست اجرا داشتیم تا دریابیم وضعیت ترسیب کربن چه‌قدر است و نقش و اثرگذاری شمال کشور در ترسیب کربن چه مقداری است چون این به الگوهایی که در جهان دارد دنبال می‌شود کمک می‌کند. اگر کربن طی فرآیندهای مختلف در اتمسفر رها شود می‌تواند تغییرات اقلیمی را به همراه داشته باشد. ترسیب کربن یا به دام انداختن کربن یعنی کربنی که رها شده را در قالب گیاهان و با تکنولوژی‌های نو درگیر کنیم و دوباره به زمین بازگردانیم. در نگاه کلان می‌توان جلوی تغییرات اقلیمی را با همین فرآیند بگیرید. ما نقش جنگل‌ها را در رهاسازی و ترسیب کربن در پژوهشکده دنبال کردیم. بحث ترسیب کربن و فرار کربن را به طور کلی سازمان ملل در قالب ایستگاه‌های مختلف در سراسر جهان دنبال می‌کند.

انتهای پیام

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.