قشم، نگین خلیج فارس
ایسنا/هرمزگان خبرگزاری ایسنا در راستای رسالت خود در معرفی استان هرمزگان اقدام به انتشار سلسله گزارشهایی از شهرستانهای این استان کرده است تا در شناساندن این مناطق نیز گامی برداشته باشد.
به گزارش ایسنا، در دومین گزارش به سراغ شهرستان قشم یا نگین خلیج فارس رفتیم، فصل بهار بهترین زمان برای کسانی است که بچه مدرسهای ندارند و مسافرت را به روزهای بعد از تعطیلات موکول کردهاند. اگر هنوز نقشهای در ذهن ندارید و نمیدانید کدام گوشه ایران به درد این روزها میخورد تا سرحال شوید، با خواندن این گزارش شاید تصمیم گرفتید سری به جزیره اعجابانگیز قشم بزنید.
نقشه راه
اگر با خودروی شخصیتان سفر میکنید، برای رفتن به جزیره قشم، باید خودتان را به بندرعباس برسانید. این شهر در سالهای اخیر پیشرفت زیادی کرده و به علت اینکه مسافران زیادی به آن سر میزنند، پر از پاساژهای بزرگ، ساختمانها و برجهای بلند شده است.
برای اینکه بتوانید با خودرو به جزیره قشم بروید، باید از بندر عباس به بندر «پل» که در فاصله 120 کیلومتری بندرعباس است، سفر کنید. از این بندر میتوانید خودرویتان را سوار لنجهای مخصوص کرده و در جزیره قشم پیاده شوید. اگر ماشین ندارید هم جای نگرانی نیست. از بندر شهید رجایی با استفاده از اتوبوس دریایی یا از طریق پرواز به جزیره قشم میرسید.
ارزان فروشیهای درگهان
قبل از اینکه به قشم برسید، سری به شهر بندر «درگهان » بزنید. این شهر از توابع بخش مرکزی شهرستان قشم در 30 کیلومتری و در قسمت غربی شهر قشم واقع شده است. این شهر تجاری از زمانهای دور مرکز تجاری جزیره قشم و مهمترین بندرگاه این نواحی است و با داشتن مراکز تجاری متعدد و مشهور، به خصوص در ایام تعطیل، میزبان تعداد زیادی از مسافران است که گاهی فقط برای بازدید از غروب به یادماندنی این شهر و خرید از مراکز تجاری آن، به جزیره قشم سفر میکنند.
مردم این شهر بندری، بسیار خونگرم، مهربان و مهماننواز هستند و در میان اهالی جزیره قشم و استان هرمزگان به انسانهایی رئوف مشهورند. سفر به این شهر و آشنایی با مردم آنجا باعث میشود تا مدتها مزه خونگرمی شان در ذهن تان باقی بماند.
فراموش نکنید که اگر میخواهید خرید خوبی داشته باشید سری به مهمترین مراکز تجاری درگهان که بازارهایی دو دلفین، مروارید، صدف، نگین، زمرد و اطلس بزنید که در کنار بازار بزرگ قدیم این شهر قرار گرفتهاند. بیشتر این بازارها مرکزی برای استراحت هم دارند تا مسافران خسته از گشت و گذار، ساعتی در آن بنشینند و استراحت کنند.
دیدنیهای شهر قشم
از درگهان که دل بکنید و به طرف جزیره قشم حرکت کنید، بعد از طی مسیر 30 کیلومتری، به شهر زیبای قشم میرسید. قشم ساحل بسیار زیبایی دارد. البته بازارهای این شهر توریستی با اینکه بسیار مدرن هستند و بیشتر مغازههای آن مخصوص فروش برندهای معروف است، اما خرید از آنها با قیمتهای باورنکردنیشان برای همه افراد خانواده لذتبخش است، پس یادتان باشد که همه خریدتان را در درگهان انجام ندهید و در برنامهتان برای بازارهای بزرگ قشم هم جایی بگذارید.
پیشنهاد میکنیم بعد از خستگی خرید، شب را کنار ساحل بگذرانید و از نسیم خنکی که صورت را نوازش میکند، لذت ببرید. جمع کردن صدفها و مرجانهای کنار ساحل، ساعتها شما را سرگرم میکند. اما مراقب گاز خرچنگهای جامانده از جزر و مد دریا که با سرعت در کنار ساحل حرکت میکنند، باشید .
دیدار از غارهای نمکی
بعد از کلی خرید، نوبت به طبیعتگردی میرسد. برای دیدن جاذبههای طبیعی قشم، از شهر که بیرون بزنید، به موازات ساحل جنوبی، در حدود 90 کیلومتری شهر قشم، کوه گنبدیشکل «نمکدان» قرار دارد .
از دور که به این کوه نگاه کنید، رگههای سفیدی روی آن میبینید که نمک هستند. داخل این کوه، پر از غارهای زیباست که برای دیدن آنها باید حدود 2 کیلومتر پیادهروی کنید. اما نگران نباشید، ارزشش را دارد. در اعماق تاریک این غارها، استالاکتیتهای بلورین نمک، دیده میشود. اما برای دیدن این منظرههای زیبا چراغ قوه پرنور را فراموش نکنید .
سقف غارها هم با قندیلهای مرمری پوشیده شده است که منظرهای بسیار زیبا بهوجود آوردهاند. جریان آب نمک در کف غار نیز، از منظرههای دیدنی غارهای نمکی جزیره قشم است. اگر توانستید، کمی نمک برای خودتان بردارید. محلیها معتقدند نمکهای کوه نمکدان از بهترین نوع نمک برای تغذیه است. در ترکیب این نمک، عناصر دیگری مثل منیزیم هم، وجود دارد.
به همین دلیل به عنوان نمک طبی و بخصوص برای ورزشکاران حرفهای، به صورت کپسول استفاده میشود. به عقیده پزشکها، ماندن و تنفس کردن داخل غار نمکدان قشم، میتواند به بهبود بیماران مبتلا به آسم و ناراحتیهای تنفسی کمک کند.
جنگلهایحرا، آب شیرین کنهای دریا
جنگلهایحرا در جزیره قشم، زیستگاه پرندگان مناطق گرمسیری هستند. این جنگلها سالانه مسافران داخلی و خارجی زیادی را به جزیره میکشاند. جالب است بدانید، «حرا» درختی «آبشور زی» است که هنگام مد آب دریا، در آب فرو میرود.
با خاصیت تصفیهای که در پوست این درخت وجود دارد، بخش شور آب دریا را جذب و نمک آن را تصفیه میکند. درخت حرا، در حقیقت یک کارخانه آبشیرینکن طبیعی و خدادادی است. برای دیدن این درختان منحصر به فرد باید به تنگهخوران که بین جزیره قشم و بخشی از استان هرمزگان (فاصله بین شمال جزیره قشم و بندر خمیر) واقع شده است، بروید.
البته این جنگل، زیستگاه پرندگان مهاجر مناطق گرمسیری هم هست. قسمت جزر و مدی جنگل حرا، زیستگاه مناسبی برای نرمتنان، سختپوستان و ماهیان بهوجود آورده، که منبع غذایی مهمی برای ماهیان و پرندگان وحشی هستند. دیدار از جنگل حرا، خاطرهای به یادماندنی در ذهن دوستداران طبیعت باقی میگذارد. اگر به این جزیره سری زدید، جنگلهای حرا را فراموش نکنید.
لذت دیدن لاکپشتهای دریایی
خیلی از ما لاکپشت سبز دریایی را فقط در فیلمها دیدهایم. اما اگر میخواهید این جانور زیبا را که در آبهای جزیرههای قشم، هنگام و لارک و همچنین در تنگهخوران و شرقلافت، دیده میشود، ببینید، باید به ساحل شنی روستای «شیب دراز» در 45 کیلومتری شهر قشم، بروید.
این مکان، از مناطق دلخواه لاکپشتهای دریایی است. این لاکپشتهای بزرگ و زیبا، از اسفندماه هرسال تا اویل تابستان، تخمگذاری میکنند. اگر میخواهید این صحنه را از نزدیک ببینید، حتما باید شب به این محل بروید و ساعتها گوشهای ساکت در تاریکی بنشینید تا شانس دیدن یکی از آنها را بدست آورید.
جزیره مرجانی هنگام، که در قسمت جنوبی جزیره قشم قرار دارد، به علت شنا کردن دلفین در نزدیکی سواحلش، به جزیره دلفینها مشهور شده است. آبهای کناری ساحل هنگام، پر از ماهیهای زیبای گورهخری است که در کمتر جایی از آبهای کشور نمونه آن را میبینید .
این ماهیهای کوچک، همیشه کنار ساحل در قسمت عمیق آب شنا میکنند. برای رفتن به این جزیره، باید ابتدا از خط ساحلی جنوبی جزیره قشم به روستای شیبدراز بروید و سوار قایقهای مخصوصی شوید که شما را به گشت و گذار دور جزیره هنگام و دیدن دلفینها میبرند .
البته همیشه شانس با شما یار نیست و ممکن است روزی که شما به دیدن این پستانداران باهوش میروید، آنجا نباشند اما ناامید نشوید و دوباره صبح زود، بختتان را امتحان کنید. ساکنان روستای شیبدراز معتقدند که برای دیدن دلفینها باید صبح زود به دریا زد .
جزایر شگفتانگیز ناز
جزیره «ناز» در نزدیکی سواحل شرقی قشم قرارگرفته و از ساحل حدود یک کیلومتر فاصله دارد. جزیره ناز از دو جزیره کوچک تشکیل شده است که بومیان منطقه به این دو جزیره، «دو کرده» میگویند. در این جزیره کسی سکونت نمیکند و فقط ماهیگیرهای محلی چند سایبان و مکان استراحتگاه در آن ساختهاند .
شگفتی جزیره ناز، در این است که کف آن کاملاً مسطح است و ساحل شنی ندارد و اطراف آن با دیوارههای صخرهای که ارتفاع آن به 5 تا 10 متر میرسد، پوشیده شده است. در زمان جزر با پسروی کامل آب دریا، برای مدت کوتاهی باریکهای از خشکی جزیره ناز به ساحل قشم را متصل می کند .
با این که زمان وقوع این اتفاق کوتاه است اما در همین مدت هم میتوان با رفتن به بلندای جزیره ناز، تنگه هرمز، جزیره لارک، زیباییهای پهنه آبی خلیج فارس را نظاره کرد. جزیره ناز یک مکان هیجانانگیز و منحصر بهفرد برای کسانی است که برای نخستین بار این پدیده خارقالعاده و طبیعی را از نزدیک تماشا میکنند .
آرامش و زیبایی سواحل این جزیره و وجود عروسهای دریایی، صدفها و مرجانهای رنگارنگ در اطراف آن، زیبایی این جزیره استثنایی را دوچندان کرده است. اگر تصمیم گرفتید تنی به آب بزنید، حواستان به عروسهای دریایی گزنده باشد. گزش این جانوران شفاف تا چند روز پوست شما را میسوزاند .
دره ستارگان
روستای برکه خلف در فاصله پنج کیلومتری از ساحل جنوبی جزیره قرار گرفتهاست. در شمال این روستا یکی از زیباترین جلوههای فرسایش در جزیره قابل مشاهدهاست. اهالی منطقه به این روستا استاله کفته میگویند. اما، نام دره ستارهها برای این پدیده کمنظیر زمینشناسی جاافتادهاست .
به دلیل شکل ویژه این دره و انواع حجمها و پدیدههای فرسایش موجود در آن وزش بادهای تند و گردش هوا در لابهلای ستونها و حفرههای موجود در دره تولید صدا میکند و به دلیل این صداها است که اهالی معتقدند با تاریک شدن هوا این دره محل آمد و شد ارواح و اجنهاست و بنابراین از ورود به آب در شب خودداری میکنند .
دره ستارهها در واقع یک ناحیه فرسایش یافته توسط آبهای سطحی، رگبارهای فصلی و تندبادها است. فلات اولیه که هنوز در بخش شمالی بهصورت کم و بیش دست نخورده باقی مانده، در ارتفاع بین ۷ تا ۱۵ متری از کف دره قرار دارد و جنس آن ماسه سنگ با سیمان آهکی سست و پر از پوستههای فسیلی است. مخروطهای نوکتیز، ستوننها و ستونکهای فرسایشی، آرکها و تیغهها و دیوارههای نواری از جمله بخشهایی هستند که در این دره مشاهده میشوند .
به دلیل سست بودن جنس لایهها، میتوان انتظار داشت که پس از هر بارندگی شدید (که به ندرت اتفاق میافتد) تغییرات محسوسی در مورفولوژی دره صورت پذیرد.
منبع: ايسنا