لباسهایی که جلوی نیش زدن پشهها را میگیرند!
پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود، نوعی لباس ارائه دادهاند که میتواند از بدن در برابر نیش حشرات محافظت کند.
به گزارش ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی، پژوهشگران از نوعی لباس مقاوم در برابر حشرات و به ویژه پشهها رونمایی کردهاند و کارآیی آن را با آزمایش روی پشههای زنده نشان دادهاند. آنها این فناوری را با استفاده از یک مدل محاسباتی ابداع کردهاند که طراحی خودشان است و به توصیف نیش زدن “پشه تب زرد”(Aedes aegypti) میپردازد که حامل ویروسهای عامل بیماریهای انسانی مانند “زیکا”(Zika)، “تب دنگی”(Dengue fever) و “تب زرد”(Yellow fever) است.
پژوهشگران نهایتا گزارش دادند که لباس جدید آنها توانسته است از ۱۰۰ درصد گزش در داوطلبانی که آن را به تن داشتهاند، پیشگیری کند. شرکت استارتاپی “Vector Textiles”، مجوز حق ثبت اختراع این لباس را به دست آورده است و قصد دارد نسبت به تجاریسازی آن در آمریکا اقدام کند.
پژوهشگران باور دارند که شاید بتوان از مدل محاسباتی آنها برای ابداع گستردهتر این لباس و کاهش انتقال بیماری استفاده کرد.
“آندر وست”(Andre West)، استادیار مد و طراحی پارچه در “دانشگاه ایالتی کارولینای شمالی”(NC State) و از پژوهشگران این پروژه گفت: کارآیی این پارچه ثابت شده است و یک کار بزرگ به شمار میرود. این پژوهش برای من، بسیار دگرگون کننده است. ما دریافتیم که میتوانیم از نفوذ پشهها به پارچه پیشگیری کنیم؛ در حالی که سایر پژوهشها، پارچههایی بسیار ضخیم ارائه میدهند تا از نفوذ پشهها به پوست پیشگیری کنند.
پژوهشگران از مدل محاسباتی خود برای پیشبینی موادی استفاده کردند که میتواند جلوی نیش پشه تب زرد را بگیرد. آنها باور دارند که این مواد میتوانند در برابر سایر گونههای پشه نیز موثر باشند.
پژوهشگران در آزمایشهایی که با پشههای زنده بدون بیماری صورت گرفت، یک مخزن خون را با مواد پلاستیکی احاطه کردند و سپس به شمارش پشههایی پرداختند که در خون غوطهور شده بودند.
مادهای که در ابتدا آزمایش شد، بسیار نازک بود و ضخامت آن به کمتر از یک میلیمتر میرسید اما منافذ بسیاری کوچکی داشت تا از چسبیدن پشهها پیشگیری کند. ماده دیگر، منافذی در اندازه متوسط داشت تا از نفوذ پشهها به درون پارچه و رسیدن به پوست پیشگیری کند. ماده سوم، منافذ بزرگتری داشت اما آنقدر ضخیم بود که اجازه نمیداد دهان پشهها به پوست برسد.
پژوهشگران در آزمایش بعدی، مجموعهای از پارچهها را انتخاب کردند که با پارامترهای ضد گزش تعیین شده توسط مدل محاسباتی مطابقت داشتند و اعتبار آنها طی آزمایش با مخزن خون و داوطلبان انسان تایید شد.
هنگامی که یک داوطلب پس از پوشیدن لباس، به مدت ۱۰ دقیقه در قفسی حاوی ۲۰۰ پشه گرسنه قرار گرفت، کارآیی ۱۰۰ درصدی لباس ثابت شد. در نخستین آزمایش، هفت مورد گزیدگی روی شانهها و پشت داوطلب دیده شد اما پس از دو برابر کردن مواد در این نواحی، لباس به کارآیی ۱۰۰ درصدی رسید. پژوهشگران، راحتی لباس و توانایی آن در برخورد با گرما و رطوبت را نیز آزمایش کردند.
“مایکل رو”(Michael Roe)، از پژوهشگران این پروژه گفت: لباسهای روزمرهای که در تابستان پوشیده میشوند، در برابر گزش پشهها مقاوم نیستند. پژوهش ما نشان میدهد که لزوما نباید این گونه باشد و میتوان لباسهای روزمره را طوری ساخت که بتوانند در برابر گزش حشرات مقاومت کنند.
این پژوهش، در مجله “Insects” به چاپ رسید.
منبع:ایسنا